Ana SayfaKitapİspanya’daki Endülüs mirası

İspanya’daki Endülüs mirası

HABER MERKEZİ – Arap biliminin Batı uygarlığına önemli katkılarını anlatan bir çalışma “Endülüs Mirası: Avrupa İslam’a Neler Borçlu?”. Juan Vernet’nin kitabı Say Yayıncılık etiketi ile raflarda.

MS 8. yüzyılda Araplar İspanya’yı istila ettiğinde bu fetih İspanya’ya yıkımdan ziyade uygarlık getirdi. Çünkü Araplar fethettikleri Akdeniz, Yakındoğu ve Asya uygarlık merkezlerinde ellerine geçen tüm bilgi birikimini İspanya’ya da taşıdı.

Başta Kordoba ve Gırnata olmak üzere Endülüs kentleri her milletten sayısız bilgin için cazibe merkezi haline geldi. İbn Heysem, İbn Rüşd ve İbn Haldun gibi bilginler burada önemli çalışmalar yürüttü.

Ardından İspanyollar, İspanya’nın yeniden fethi süreci içerisinde bu bilgi birikimini İspanyol kültürüne mal etti. Avrupa bilimi ya da modern bilim de bu mecradan beslendi.

Juan Vernet’nin Say Yayıncılık’tan çıkan “Endülüs Mirası: Avrupa İslam’a Neler Borçlu?” isimli kitabı bu tarihin izini sürüyor.

Nesrin Karavar’ın Türkçeleştirdiği kitap, Arap biliminin İspanyollarca nasıl devşirildiğine mercek tutuyor.

Çalışma, Arap biliminin Batı uygarlığına önemli katkılarını anlatırken, bu bilimden nasıl faydalanıldığını da tanıtıyor.