Ana SayfaGüncelİstanbul Newrozu: “Tecrit kırılacak, bizi yok sayanlara gereken dersi vereceğiz”

İstanbul Newrozu: “Tecrit kırılacak, bizi yok sayanlara gereken dersi vereceğiz”

HABER MERKEZİ – İstanbul Newrozu Bakırköy Pazar Alanı’nda kutlandı. Onbinlerce kişinin katıldığı Newroz’a “tecrit” ve “açlık grevleri” damga vurdu. Cezaevinde yaşamına son veren isimlerden Ayten Beçet’in mesajı okundu, açlık grevindeki tutukluların talepleri sıralandı. HDK Eş Sözcüsü Sedat Şenoğlu, “Tecrit mutlaka kırılacak” dedi, HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan ise 31 Mart’a işaret etti: “Bizi yok sayanlara ders vereceğiz.” Newroz’dan notları canlı sayfamızdan aktardık.


Haber: Hasan Özhan Ünal


19:20 | En az 38 kişi gözaltına alındı

Newroz’da 5’i çocuk en az 38 kişi gözaltına alındı.

Mezopotamya Ajansı’nın aktardığına göre kimi giydiği tişört yüzünden, kimi üzerinde bulunan sarı, kırmızı, yeşil renklerden dolayı gözaltına alındı.


17:55 | Newroz halaylarla son buldu

Fotoğraf: Hasan Özhan Ünal

Buldan’ın konuşması ardından Newroz kutlaması sanatçı Hivron’un şarkıları eşliğinde çekilen halaylarla son buldu.


17:50 | Buldan: 31 Mart’ta halkımızın dersiyle karşılaşacaklar

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan da Newroz konuşmasında tecrit, açlık grevleri, cenazelere karşı tutum ve yerel seçime değindi.

“Bu ülkede barışın demokrasinin adaletin ve hukukun bir arada yaşamanın temel gerekçesi tecridin kaldırılması için bedenini açlık grevine yatırmış olan Leyla Güven ve tüm arkadaşlarımıza selam olsun diyen Güven, cenazelerin gömdürülmemesine tepki gösterdi:

“Cenazeler kaçırılarak gece yarısı toprağa verildi. Dini siyasetlerine alet edenler insanların gömülmelerini bile engellediler. HDP’ye ‘dinsiz, imansız, terörist’ diyorlar. Biz ne dini, ne imanı, ne Kuran’ı ne de ettiğimiz duaları Recep Tayyip Erdoğan’dan öğrenmedik. Dini asla siyasete alet etmedik ve dini AKP’den öğrenmedik.

“Ellerinde olan tek malzeme HDP. HDP’ye saldırmaktan başka elinde tek bir şey olmayan AKP, 31 Mart’ta halkımızın dersiyle karşılaşacak.

“Seçimin kaderini belirleyecek kilit bir partiyiz. Size isim vermiyorum, parti adı vermiyorum, ‘demokratik güç birliği’ diyorum.

“Bugün buraya hangi coşku ve ruhla geldiyseniz 31 Mart tarihinde de Newroz’un ruhuyla sandıklara gitmeniz çok önemlidir. Bir oy barışa, demokrasi, adalete ve Selahattin Demirtaş’a gider. O bir oy açlık grevlerindeki yoldaşlarımıza gider.”


17:45 | Şenoğlu: Ses çıkarmazsak ölmeye devam edecekler

HDK Eş Sözcüsü Sedat Şenoğlu tecridi protesto etmek için yaşamına son veren isimlere dikkat çekerek, “Onlar yaşamı uğruna ölecek kadar seviyorlar. Bizler ses çıkarmazsak ölmeye devam edecekler” dedi.


15:35 | Açlık grevindeki tutukluların talepleri okundu

Açlık grevindeki tutukluların gönderdiği mesaj da Newroz’da okundu.

Bu mesajda tutuklular, “Türkiye’nin kaos ve krizden çıkmasının tek yolu Kürt sorununun çözümü ve Türkiye’nin demokratikleşmesidir. Bunun yol ve yöntemi ise kesinlikle Sayın Abdullah Öcalan’ın kendisidir” dedi.

Açlık grevini Öcalan’a dönük tecrit kalkmadan sonlandırmayacağını vurgulayan tutuklular, taleplerini sıraladı. Talepler özetle şöyle:

  • Öcalan’ın avukatlarıyla düzenli görüşmelerinin yapılması ve kesintiye uğratılmaması
  • Öcalan’ın mevcut yasalar çerçevesinde ailesiyle ve vasisiyle düzenli olarak görüşmesi meşru bir haktır ve bu hakkın engellenmemesi
  • Öcalan’ın mevcut yasalar çerçevesinde ailesiyle telefon görüşme hakkının kullanması, her yere mektup göndermesinin veya almasının engellenmemesi ve bu temel hakların kesintiye uğratılmaması
  • Öcalan’ın radyo ve TV hakkının engellenmemesi ve günlük olarak istediği tüm gazete, dergi, kitap vb. istemlerinin karşılanması
  • Öcalan’ın yanında bulunan arkadaşlarıyla düzenli görüşmesinin sağlanması ve bu yasal hakların engellenmemesi
  • Öcalan’ın sağlık yaşam koşullarının oluşturulması için bağımsız heyetlerce düzenli olarak tedavi koşullarının sağlanması
  • Kürt sorunun demokratik barışçıl çözümünde ve Ortadoğu’nun demokratikleşmesinde Öcalan’ın aktif rol alabilmesi için önündeki engellerin kaldırılması ve özgür yaşam ve çalışma koşullarının sağlanması

15:25 | Ortak metin okundu: “Tecridi kıralım, faşizmi yenelim”

Fotoğraf: @HDPgenelmerkezi

Yakılan ateşin ardından İstanbul Tertip Komitesi Koordinasyonu tarafından hazırlanan ortak metin Türkçe ve Kürtçe olarak okundu.

Metnin Türkçesini ESP İstanbul İl Sözcüsü Pınar Türk okurken, Kürtçesini Marmara Zindanlarla Dayanışma İnisiyatifi üyesi Nuran Uğur okudu.

“Tecridi kıralım, faşizmi yenelim” denilen metinde, siyasi iktidarın cenazelere dönük tutumuna tepki ifade edildi.

Erdoğan’ın “Defolup gitsinler” sözleri ile “beka” tartışmalarına da şu yanıt verildi:

“Sık sık Kürtlere Irak’a gitmelerini söylüyorlar. Bizler bu toprakların kökleriyiz, dalları, yapraklarıyız. Bizim mücadelemiz onurlu barış mücadelesidir, halkların birlikte eşit yaşam iradesidir. Türkiye halklarını ‘beka’ yalanı ile aldatmaya çalışıyorlar. Gerçek olan ‘beka’ sorunu sadece ve sadece faşizmin ‘beka’ sorunudur. Kara kış dağılmaya başladı, bahara çok yakınız.”

Öcalan’a dönük tecride karşı başlatılan açlık grevlerine dikkat çekilen metinde, “Bizlere düşen, İmralı tecridi şahında bir bütün topluma uygulanan tecridi kırmak için bedenini açlığa yatıranların kararlılığını kitleselleştirmektir” denildi.


13:58 | Newroz ateşi yakıldı

Newroz ateşi atılan sloganlar eşliğinde açlık grevindeki tutukluların aileleri tarafından yakıldı. Barış anneleri de zılgıtlarıyla Newroz ateşini harladı.


13:35 | Cezaevinde yaşamına son veren Ayten Beçet’in mektubu okundu

‘Tecridi protesto etmek için’ kaldığı Gebze Cezaevi’nde 23 Mart’ta yaşamına son veren Ayten Beçet’in bıraktığı mektup Newroz alanında okundu.

Beçet söz konusu mektubunda, kendisinden önce yine aynı gerekçe ile yaşamını sonlandıran Zülküf Gezen’i anıyor ve “tecride karşı sesin yükseltilmesi” çağrısı yapıyor.

Beçet, “Bir adım atmak için ilk defa kendimi bu kadar özgür hissediyorum” diyor.


12:40 | Zülküf Gezen tişörtüne gözaltı

Fotoğraf: Hasan Özhan Ünal

Newroz alanına girişte polis üç noktada arama yaparken, alana hiçbir pankart ve döviz almadı.

PKK lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecridi protesto etmek için geçtiğimiz günlerde cezaevinde yaşamına son veren Zülküf Gezen’in fotoğrafının üzerine “Tecridi kıracağım Zülküf Gezen” yazılı tişörtü giyen bir genç ise gözaltına alındı.

Previous post
Yerel seçimler için son 1 hafta: Kim ne diyor, neler oluyor?
Next post
Bir haftada üçüncü ölüm: Bir tutuklu daha yaşamına son verdi