Ana SayfaGüncelİstinaf Afrin paylaşımından 2,5 yıllık hapis cezasını bozdu, beraate hükmetti

İstinaf Afrin paylaşımından 2,5 yıllık hapis cezasını bozdu, beraate hükmetti

HABER MERKEZİ – İstinaf mahkemesi, Facebook’taki Türkiye’nin Afrin’e yönelik operasyonunu eleştiren bir yazı paylaşımı nedeniyle Hayrettin Pişkin hakkında verilen 2 yıl 6 aylık hapis cezasını bozdu, beraatına hükmetti.

İnsan Hakları Derneği (İHD) MYK Üyesi Hayrettin Pişkin hakkında, Facebook’ta Türkiye’nin Afrin’e dönük operasyonunu ve muhalefetin bu konudaki tavrını eleştiren, Lev Troçki’den de alıntı bulunan bir yazıyı paylaştığı için “terör örgütü propagandası yapmak” suçundan dava açılmıştı.

Pişkin bu soruşturma nedeniyle 25 Ocak 2018’de tutuklanıp iki ay da tutuklu kalmıştı.

Çanakkale 2. Ağır Ceza Mahkemesi, Pişkin’e 2 yıl 6 ay hapis cezası vermişti.

Bu karar itiraz üzerine dosya Bursa Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesi’ne (istinaf) taşındı.

bianet’ten Ayça Söylemez’in haberine göre bugün istinaf mahkemesinde görülen duruşmaya Pişkin ve avukatı İnci İncesağır katıldı.

Hayrettin Pişkin savunmasında, paylaştığı yazının ifade özgürlüğü kapsamında olduğuna dair önceki savunmasını tekrarlarken, avukat İnci İncesağır ise 2 yıl 6 aylık cezanın temyiz edilebilir olduğunu savundu ve Anayasa Mahkemesi’nin buna dair kararını hatırlattı.

Savcı: Paylaşım şiddete davet etmiyor

Bursa Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesi Savcısı da esas hakkındaki mütalaasında, Pişkin’in sosyal medyada paylaştığı yazının ağır eleştiri niteliğinde olduğunu ifade etti ve “şiddete davet ibaresinin olmadığı, bu haliyle terör örgütü propagandası yapma suçunun yasal unsurları oluşmadığından sanığın beraatına karar verilmesi mütalaa olunur” dedi.

Pişkin’in beraatına hükmedildi

Mahkeme başkanı mütalaanın ardından açıkladığı kararla, Pişkin hakkında Çanakkale 2. Ağır Ceza Mahkemesince verilen cezanın kaldırılmasına ve Pişkin’in beraatına hükmedildiğini ifade etti.

Kararda, “Pişkin’e isnat edilen fiilin kanunda suç olarak tanımlanmadığı” belirtildi.

Ayrıca yaklaşık 2 ay tutuklu kalan Pişkin’in gözaltı ve tutuklulukta geçen süreyle ilgili tazminat hakkının doğduğu da mahkemece bildirildi.

“Bu karar, ceza verme eğilimini frenleyebilir”

Duruşmanın ardından bianet’e konuşan avukat İnci İncesağır, istinafın kararının, “propaganda suçlamasıyla açılan davalardaki ceza verme eğilimini dengeleyecek, sınırlandıracak bir karar olduğunu” söyledi ve ekledi:

“Her türlü hükümet tasarrufunu eleştiren yazıya bu suçlamayla ceza veriliyordu. Bu karar, bu eğilimi frenleyebilir.”


5 yıl altı cezaya düzenleme geliyor




Önceki Haber
Merkez Bankası anketine göre yıl sonunda dolar/TL 6’yı aşacak
Sonraki Haber
Yerel seçimler için son 17 gün: Kim ne diyor, neler oluyor?