Ana SayfaToplumsal CinsiyetKadınlardan Erdoğan’a: ‘Yalan haberle polis şiddeti örtülemez, bu kadın düşmanlığı’

Kadınlardan Erdoğan’a: ‘Yalan haberle polis şiddeti örtülemez, bu kadın düşmanlığı’

HABER MERKEZİ – Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 8 Mart’ta polis saldırısını ıslıklarla protesto eden kadınları “Ezanı ıslıkladılar” diye hedef göstermesi üzerine açıklama yapan kadınlar, “Polis şiddetinin üzeri ayrıştırıcı- kutuplaştırıcı dille, yalan haberle ve nefretle örtülemez. Başka kılıflara bürünmeye çalışılsa da bunun adı, kadın düşmanlığı” ifadelerini kullandı.

AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 8 Mart’ta İstiklal Caddesi’nde düzenlenen Gece Yürüyüşü’ne katılan kadınları işaret ederek “Ezana ıslaklarla sloganlarla terbiyesizlik ettiler” şeklinde konuşarak hedef göstermişti.

Bunun üzerine “17. Feminist Gece Yürüyüşü”nün çağrıcıları yazılı bir açıklama yayımladı.

‘Bunun adı kadın düşmanlığı’

Açıklamada polis şiddetine dikkat çekildi ve ‘yalan haberle şiddet örtülemez’ denildi.

“8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde İstanbul Taksim’de 17. Feminist Gece Yürüyüşü’ne katılan/katılmaya çalışan on binlerce kadına uygulanan polis şiddetinin üzeri ayrıştırıcı- kutuplaştırıcı dille, seçim malzemesi de yapılarak, yalan haberle ve nefretle örtülemez. Başka kılıflara bürünmeye çalışılsa da bunun adı, kadın düşmanlığı.”

“16 yıldır aynı güzergahta sorun yaşamadan yürüdüklerini vurgulayan kadınlar, açıklamalarında şöyle dedi: “Polis kadınların yolunu keserken, bir araya getirmezken, gaz sıkarken, arama yaparken ezan dinlemedi. 8 Mart’ta sesini yükseltmeye gelen kadınların kalabalığı polis barikatları arasına sıkıştırılmaya çalışıldı. Sığmadık. 16 yıldır yürüdüğümüz güzergâhta, yürümemizi engelleyip bizi caminin yanında tutanlar şimdi de kalkmış ezana karşısınız diyor. Kimse çarpıtmasın: Bizim isyanımız polis barikatına, kadınların yürüyüşünü, 8 Mart’ı engellemek isteyenlere… Biz 17 yıldır o caddedeyiz, her yıl aynı saatte sesimizi yükseltiyoruz. Toplumu bölen değil, beraber eşit ve özgür bir hayatı kuracak politikalarda ısrarcı olduğumuzu bir kez daha tekrarlıyoruz. Biz kadınların derdi ortak; bizim derdimiz patriyarkayla, kadın düşmanlığıyla!”

Ne oldu?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle Taksim’de gerçekleştirilmek istenen 17. Feminist Gece Yürüyüşü’nde kadınların ezanı ıslıkladığını iddia etmişti.

Polisin İstiklal Caddesi girişindeki Fransız Kültür Merkezi’nden Tünel yönüne yürüyüşe izin vermemesi nedeniyle, polis saldırısı gerçekleşene kadar gece boyunca ıslıklarla polisi protesto eden kadınları “ezanı ıslıklamak” ile itham eden Erdoğan, Adana’daki mitinginde şunları söylemişti:

“Önceki gün CHP ve HDP öncülüğünde Taksim’de güya kadınlar günü için bir araya gelen bir grup ezana ıslaklarla sloganlarla terbiyesizlik ettiler.

“Ezana sahip çıkmayan bu ülkeye de sahip çıkmaz. Bayrağa da hürmet etmez. Ezana sahip çıkmayan düşman kapımıza dayandığında onları alkışlar.

“Bazı değerler var ki bunlara saldıranlara saygı duymamız mümkün değil. Bu ezan ve bayrak düşmanlarıyla sonuna kadar mücadele edeceğiz.”

Bunun üzerine dün gece (10 Mart) bir grup “Ezana uzanan eller kırılsın” sloganları atarak ara sokaklarda yürümüştü.

Previous post
Erdoğan hedef gösterdi, Taksim'de 'ezan yürüyüşü' yapıldı
Next post
Türkiye'yi terk etmek zorunda kalan Alman gazeteciler: Uluslararası basın da susturuluyor