Ana SayfaGüncelKartal’daki Yeşilyurt Apartmanı: Bilirkişi raporu açıklandı, ‘asli kusurlu’ denilen tek tutuklu tahliye edildi

Kartal’daki Yeşilyurt Apartmanı: Bilirkişi raporu açıklandı, ‘asli kusurlu’ denilen tek tutuklu tahliye edildi

HABER MERKEZİ – İstanbul Kartal’da 21 kişinin hayatını kaybetmesine yol açan Yeşilyurt Apartmanı’nın çökmesiyle ilgili yürütülen soruşturmada hazırlanan asıl bilirkişi raporu soruşturma dosyasına girdi. Soruşturma kapsamında şuan tutuklu bulunan tek kişi olan Suzan Çayır da tahliye edildi.

İstanbul’un Kartal ilçesi Orhantepe Mahallesi Bankalar Caddesi Sema Sokak’ta bulunan zemin artı yedi katlı Yeşilyurt Apartmanı 6 Şubat’ta çökmüştü.

21 kişinin yaşamını yitirmesine neden olan çökmeye ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında hazırlanan asıl bilirkişi raporu soruşturma dosyasına girdi.

DHA’nın haberine göre raporda, ruhsat eki onaylı projedeki bina ölçümlerine uyulmayarak binanın eninin 1.10 metre, boyunun da 2.55 metre daha büyük yapıldığı, binanın her katının projeye aykırı olarak 41 metrekare büyütüldüğü belirtildi.

İki kat kaçak, beton standartların altında

Binanın 2 katının kaçak yapıldığı bilgisine yer verilen raporda, binada kullanılan betonun TSE standartlarının altında olduğu, demirin korozyona uğradığı, betonda deniz kumunun kullanıldığı kaydedildi.

Raporda, binadaki kolonların birbirlerine ve kirişlere olan mesafesine olan uzaklığının projeye uygun olmadığı tespitine de yer verildi.

Bilirkişi raporunda tüm bu unsurların birleşerek birbirlerini tetiklemesi ile taşıyıcı sisteme öngörülenin üzerinde yük yükleyerek binanın çökmesine neden olduğu ifade edildi.

‘Asli kusurlu’ denilen Çayır tahliye edildi

Binanın projesini oluşturan Suzan Çayır ve inşaat teknik uygulama sorumlusu Uğur Mısırlıoğlu’nun binanın çökmesinde asli kusurlu, inşaat teknikeri Arzu Keleş Boran’ın tali kusurlu ve İnşaat Mühendisi Osman Mısırlıoğlu’nun da kusursuz olduğu belirtildi.

Öte yandan raporda binanın çökmesinde asli kusuru bulunduğu savunulan Suzan Çayır’ın avukatlarının itirazı üzerine tahliye edildiği kaydedildi.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Tokat'ta 18 yaşındaki Mine Topçu bir erkek tarafından öldürüldü
Sonraki Haber
Mardin'de gözaltına alınan iki gazeteci serbest bırakıldı