Ana SayfaGüncelKHK’li öğretmenin yönettiği “Tebeşir” Kürt Film Festivali’nde

KHK’li öğretmenin yönettiği “Tebeşir” Kürt Film Festivali’nde

HABER MERKEZİ – KHK ile ihraç edilen öğretmen Özge Astan’ın yönetmenliğini üstlendiği “Tebeşir” filmi Kürt Film Festivali’nde gösterilecek. Asıl amacının seslerini duyurmak olduğunu söyleyen Astan, “Bize ‘siz öğretmenlik yapamazsınız’ dediler. Bu filmi çekerken de inatla ‘biz varız’ dedik” dedi.

1995 yılında Mezopotamya Kültür Merkezi çatısı altında başlatılan sinema çalışmaları sonrası kurulan Mezopotamya Sinema Kolektifi tarafından ilk kez düzenlenecek olan İstanbul Kürt Film Festivali başladı.

Türkiye, İran, Irak, Suriye ve Avrupa’dan yönetmenlerin çektiği 30’a yakın film izleyici ile buluşacak.

Bu filmlerden biri de Olağanüstü Hal (OHAL) kapsamında çıkarılan Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile 7 Şubat 2017’de öğretmenlik mesleğinden ihraç edilen Özgen Astan’ın yönetmenliğini üstlendiği “Tebeşir” isimli kısa film.

Çoğunlukla kadınların görev aldığı filmin yapımında Astan’a, yine ihraç edilen öğretmenler Aynur Barkın ve Seher Darılmaz eşlik etmiş. Astan’ın öğrencisi Burhan Ağbaba da yine öğretmenine destek olmak için film setinde görev alan isimlerden.

Filmin hikayesi

Öğretmen ve yönetmen Özge Astan, filmin çekim sürecisini Mezopotamya Ajansı’ndan Sadiye Eser’e anlattı.

Astan, ihracını internetten öğrendiğini, uzunca bir süre kimseye anlatamadığını, ardından Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu’ndaki (KESK) arkadaşlarıyla İstanbul’un 3 noktasında eylem yapmaya başladıklarını söyledi.

“Ama sesimiz bir türlü çoğalamadı. Çünkü korku öyle hakim olmuştu ki toplumda sesimiz duvarlara çarptı” diyen Astan, çeşitli gazete ve televizyon binalarının önüne giderek basın açıklamaları yaptıklarını, bu süreçte de Belgesel Sinemacılar Birliği’yle tanışık hale geldiğini dile getirdi.

Katılımcılardan birinin senaryosunun destekleneceği ve filminin çekileceği atölyeye böyle başladığını, ilk hedeflerinin sosyal medyada eylemlerine ilişkin daha etkili videolar yüklemek olduğunu söyleyen Astan, “Etkili video çekimini öğrenmek istediğim için bu atölyeye katılmak istedim. Çok verimli, güzel bir atölye çalışması geçirdik. Sonunda da bende cesaret edip bir senaryo yazdım” dedi.

Kendi hikayesini senaryoya döktüğünü dile getiren Astan şöyle devam etti:

“İşinden atılan bir öğretmenin merdiven altı bir kurumda çalışmasını anlatıyor. Aynı zamanda sokaktaki eylemliği anlatıyordu. Senaryo kabul görüldü ve proje desteklendi. Bunun sonunda biz de alandaki arkadaşlarımla birlikte filmi çekmeye başladık. Aynur arkadaşıma ‘Yapabilir miyiz?’ diye sordum. Aynur hemen kamerayı eline aldı ve kurcaladı. Birkaç gün içinde kamerayı çözmüştü. Resim öğretmeni arkadaşımız Seher ihraç edilen öğretmenlerden. Filmde bir rüya sahnesi vardı. Rüya sahnesinde çizim yapmaya karar vermiştik. Çizebilir misin diye sorduk. O da çizmeye başladı. Kurgucumuz da Deniz, o da KHK ile ilgili daha önce bir film çekmişti. O da filmin kurgusunu yaptı. Bu şekilde bir çekim geçirdik.”

“Biz varız” inadı

Filmi çekmekteki asıl amaçlarının kendi dertlerini anlatmak ve seslerini duyurmak olduğunu dile getiren Astan, son olarak şunları kaydetti:

“Bizi ihraç ederek; ‘siz öğretmenlik yapamazsınız, siz hiçbir eğitim öğretim kurumunda çalışamazsınız. Yurt dışına çıkamazsınız. Burada ekmek yiyemezsiniz’ dediler. Bu iş aynı zamanda varoluş yani işe yaradığımızı göstermek çabasıydı. Bir taraftan da ayakta kalma çabasıydı. Yani bu filmi çekerken inatla ‘biz varız’ dedik. Hatta film için slogan bile bulduk ‘Ah çekmiyoruz film çekiyoruz’ diye. Bu Hashtag ile film çekim çalışmalarını paylaştık.”

Film, İstanbul Kürt Film Festivali kapsamında yarın (8 Mart) saat 17.00’de gösterilecek.