Ana SayfaEkonomiKrizin resmi ilanı: Ekonomi son çeyrekte yüzde 3 küçüldü

Krizin resmi ilanı: Ekonomi son çeyrekte yüzde 3 küçüldü

HABER MERKEZİ – Türkiye ekonomisi 2018 yılının son çeyreğinde bir önceki döneme göre beklentilerin üstünde, yüzde 3 oranında küçüldü. Verileri değerlendiren iktisatçılardan Ümit Akçay, ekonomik krizin resmi olarak başladığını dile getirirken, genel kanı durgunluğun devam edeceği yönünde. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ise, en kötüsünün geride kaldığı konusundaki ısrarını sürdürüyor.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2018’in Ekim-Kasım-Aralık dönemlerini kapsayan dördüncü çeyreğine ilişkin Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) rakamlarını açıkladı.

Buna göre Türkiye ekonomisi, bir önceki döneme göre yüzde 3 oranında küçüldü.

Beklentiler, ekonomideki küçülmenin dördüncü çeyrekte yüzde 2,6’da kalacacağı yönündeydi.

Öte yandan Türkiye ekonomisi 2018 yılının tamamında yüzde 2,6 büyüdü. Ancak bu rakam da Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın açıkladığı “Yeni Ekonomi Programı”nda hedef olarak belirlenen yüzde 3,5’in çok altında.

Son olarak yine verilere göre ekonomiden kişi başına düşen pay, 2018 için 9 bin 632 dolar olarak hesaplandı.

Bu değer, 2017’de 10 bin 597 dolardı.

Sektörel ve talepteki daralmalar etkili

Büyümedeki zayıflamanın en önemli nedenlerinden birisi, geçen yılın son çeyreğinde iç talepte yaşanan sert daralma oldu.

TÜİK verilerine göre hane halkının tüketimi 2018’in son çeyreğinde yüzde 8,9 daralırken, iç talep 2018’in genelinde ise sadece yüzde 1,1 büyüyebildi.

Yatırımlardaki daralma da dördüncü çeyrekte yüzde 12,9 olarak gerçekleşti.

Albayrak: En kötüsü geride kaldı

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, verileri Twitter üzerinden yorumladı.

Albayrak, piyasa beklentilerinin üzerinde gelen ekonomik daralma verilerini “piyasa beklentileri doğrultusunda” diye nitelendirirken, “en kötüsünün geride kaldığını” iddia etti.

“İç ve dış dengelenmeyi bir arada sağladığımız bu dönem, cari açık ve enflasyonda düşüş başlattık. İktisadi faaliyette en kötü geride kalmıştır. Büyümede en kötü beklentiler gerçekleşmemiştir.

İktisatçılar ne diyor?

TÜİK’in açıkladığı verileri Twitter üzerinden değerlendiren kimi iktisatçılar ise kaygılı.

İktisatçı Ümit Akçay, açıklanan verileriyle ekonomik krizin ‘resmi’ olarak başladığını belirtirken, iktisatçılardaki genel kanı durgunluğun süreceği yönünde.

Yalçın Karatepe

“Nasıl tanımlarsanız tanımlayın, Türkiye artık resesyonda. Son iki çeyrektir ekonomi küçülüyor. Enflasyon ise hala çok yüksek. Açıklanan veriler gösteriyor ki stagflasyon sadece ders kitaplarında okutalan bir konu değil.”

Uğur Gürses

“Başkanlık sistemi ilk meyvesini; ekonomik durgunluğu, resesyonu ve yüksek enflasyonu getirdi. Türkiye ekonomisi 2018’in 4. çeyrekte yüzde 3 küçüldü. 2019’un ilk çeyreği de benzer durgunlukta geçiyor.”

Ümit Akçay

“Türkiye’de 2018-2019 ekonomik krizi resmî olarak 2018 4. çeyrekte başladı, ekonomi yüzde 3 küçüldü.”

Mustafa Sönmez

“2018’in son çeyreğinde imalat sanayi yüzde 7,4, inşaat yüzde 8,5 dolayında küçüldü. Tarımda küçülme yüzde 0,5’te kaldı. Son çeyrekte hane halkı  tüketimi yüzde 9, yatırımlar yüzde 14 geriledi. Küçülmeyi yüzde 3’de tutan net ihracat artışı oldu.

2018 için açıklanan yüzde 2,6 büyüme, YEP hedefi olan 3,8 in çok altında. Devlet harcamalarını yüzde 3,5 artırmasına rağmen, son çeyrek küçülme yüzde 3.  Bu veri, IMF, OECD tahminlerinin de gözden geçirilmesini gerektirecek. TÜİK’e göre son çeyrek küçülme yüzde 3, 2018 büyümesi yüzde 2,6’da kaldı.”

Previous post
Kadın odaklı filmler İstanbul Film Festivali'nde: 'Çiçek İstemez'
Next post
Yerel seçimlerde kullanılacak oy pusulaları tanıtıldı