Ana SayfaDünyaKuzey Kıbrıs’ta da kitaba gözaltı: “Yasaklı liste yok, Kürt oldukları için alındılar”

Kuzey Kıbrıs’ta da kitaba gözaltı: “Yasaklı liste yok, Kürt oldukları için alındılar”

HABER MERKEZİ – Kuzey Kıbrıs’ta CTP Parti Meclisi Üyesi Bengül Gargınsu ile kızı, gözaltına alındı. Gözaltılara, yapılan ev aramalarında “yasa dışı” denilen bir kitabın bulunmuş olması gerekçe gösterildi. Aile “Tek suçları Kürt olmak” sözleriyle tepki gösterirken, hukukçular yasaklı kitap listesi olmadığına dikkat çekerek “İnsan haklarına aykırı” dedi. Sendikalara göre ise gözaltıların nedeni etnik kimlik ile bağlantılı ve baskı amaçlı.

CTP Parti Meclisi Üyesi Bengül Gargınsu, 11 Mart’ta Lefkoşa’da polis tarafından evinde arama yapan polislerce gözaltına alındı.

Gözaltına gerekçe olarak Gargınsu’nun “yasadışı yayın” bulundurduğu iddiası gösterildi.

Söz konusu kitabın ise Abdullah Öcalan’ın savunmalarından oluşan bir kitap olduğu öğrenildi.

Serbest bırakıldılar

Gargınsu gözaltındayken kızı S.A. da polislerce gözaltına alındı. Ancak “yasaklı yayın ve yasa dışı cemiyete üyelik” ile suçlanan anne ve kızı bugün adli kontrol ve yurt dışı yasağı konularak serbest bırakıldı.

“Yasaklı kitap listesi yok, gözaltılar talimatla yapıldı”

Kıbrıs’tan yayın yapan ankaradegillefkosa.org konuya dair haberi “Türkiye’de Ne Varsa Kıbrıs’ın Kuzeyinde de Olmaya Başladı: Kitaba Tutuklama” başlığı ile verdi.

Sendikal Platform da yaptığı açıklama ile gözaltılara tepki gösterdi.

Açıklamayı yapan Basın-Sen Başkanı Ali Kişmir, Cumhurbaşkanı’nın “Ülkede yasaklı kitap listesi yok” sözlerini hatırlatarak, “Burada bir baskı, yönlendirme ve talimatla yapılmış bir girişim var” dedi.

KTSÖ Genel Sekreteri Şener Elcil ise gözaltıların nedeninin etnik kimlik ile bağlantılı olduğunu söyledi.

“Kürt, Alevi ve kadın oldukları için tutuklandılar. Bu konuda saklanmamak lazım. Kitap ve getirilen diğer suçlamalar senaryonun parçasıdır.”

22 Ocak 2018’de Afrika Gazetesi’ne yönelik linç girişimi olduğunu anımsatan Elcil, “Linç hareketini dizayn edenler yine devrede, Bu olay Pazar günü yapılacak Newroz kutlamalarına dönük provokasyondur. Oraya gidilmemesi, gidecek olanların gözünü korkutmaya yönelik bir organizasyondur” dedi.

Bir kişi tutuklanmıştı

Geçtiğimiz Mayıs ayında da Mağusa’da bir kişinin evinde polis tarafından yapılan aramada, “propaganda nitelikli yasaklı yayın” olduğu iddia edilmiş ve tutuklama yapılmıştı.


Bu haber Yeni Düzen ve Ankara Değil Lefkoşa sitelerinden derlenmiştir.