Ana SayfaDünyaMozambik ve Zimbabve’de kasırga: 1000’den fazla kişi yaşamını yitirmiş olabilir

Mozambik ve Zimbabve’de kasırga: 1000’den fazla kişi yaşamını yitirmiş olabilir

HABER MERKEZİ – Afrika ülkelerinde etkili olan Idai Tropikal Kasırgası nedeniyle Mozambik’te 1000’den fazla kişinin hayatını kaybetmiş olabileceği açıklandı, Zimbabve’de ise 200 kişi kayıp.

Afrika’nın güneydoğusundaki Mozambik ve Zimbabve’yi vuran Idai Tropikal Kasırgası nedeniyle çok sayıda kişi hayatını kaybetti.

BBC Türkçe’de yer alan habere göre Perşembe günü Mozambik’in Beira kentinde meydana gelen kasırga buradan da Zimbabve’ye geçti. Kasırga beraberinde kuvvetli rüzgar, yoğun yağış ve sel getirdi.

Mozambik Devlet Başkanı Filipe Nyusi televizyonda yaptığı açıklamada, “Şu ana kadar resmi can kaybı 84. Ancak bu sabah olup biteni anlayabilmek için kasırganın vurduğu bölgeyi havadan inceledik ve elde ettiğimiz bulgular can kaybının 1000’in üzerinde olabileceğini gösteriyor. Çok büyük bir insani felaketle karşı karşıyayız. 100 binden fazla kişi tehlike altında” dedi.

‘Ağır ve dehşet verici’

Ayrıca sel sularının binaların üst katına kadar çıkması nedeniyle pek çok kişinin çatılarda mahsur kaldığı belirtildi.

Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Dernekleri Federasyonu, Beira kentindeki hasarın boyutlarını “çok ağır ve dehşet verici” olarak nitelendirdi.

Açıklamada, 530 bin kişinin yaşadığı kentin ve civar bölgelerin yüzde 90’ının kasırgada zarar gördüğü ifade edildi.

Zimbabve’de ise resmi rakamlara göre, 98 kişi yaşamını yitirdi ancak 217 kişiden hala haber alınamıyor.

Zimbabve Ulaştırma ve Altyapı Kalkınma Bakanı Joel Biggie Matiza, “Bugüne kadar gördüğümüz en büyük altyapı hasarıyla karşı karşıyayız” dedi.