Ana SayfaBilim ve TeknolojiNedeni hava kirliliği: “Her yıl yaklaşık 8,8 milyon kişi erken ölüyor”

Nedeni hava kirliliği: “Her yıl yaklaşık 8,8 milyon kişi erken ölüyor”

HABER MERKEZİ – Bilim insanları, dünyada her yıl yaklaşık 8,8 milyon insanın hava kirliliği nedeniyle yaklaşık 2 yıl daha erken yaşamını yitirdiğini açıkladı.

Hava kirliliği yüzünden yaşamını yitiren insanların sayısı, dünyada tütün tüketiminden hayatını kaybedenlerin sayısından fazla.

Dünya genelinde hava kirliliği yüzünden yaşamını yitiren kişilerin sayısı ikiye katlanarak 8,8 milyona ulaştı.

Avrupa’da yaklaşık 800 bin kişinin yaşamı da her yıl kirli hava nedeniyle ortalama 2 yıldan fazla erken sonlanıyor.

European Heart Journal isimli bilim dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, hava kirliliği akciğerleri etkiliyor, kan dolaşımı sonucu kalp hastalıkları ve krizinin solunum hastalıklarından iki kat daha fazla görülmesine sebep oluyor.

Araştırmayı yürüten Almanya’nın Mainz Üniversitesi’nde görevli Prof. Thomas Münzel, “Bunu bir perspektife koyacak olursak hava kirliliği tütün kullanımından daha fazla ölüme sebep oluyor diyebiliriz. Sigara içmekten kaçınabilirsiniz ancak hava kirliliğinden kaçınamazsınız” diyor.

Araştırma ekibinin üyesi Prof. Jos Lelieveld de şunları ekliyor:

“Havayı kirletenler çoğunlukla fosil yakıtların kullanılmasından kaynaklandığı için diğer enerji kaynaklarına acilen geçiş yapmalıyız. Temiz, yenilenebilir enerji kullanırsak sadece iklim değişikliği etkilerini azaltmak için Paris anlaşmasına uymakla kalmayacağız ayrıca hava kirliliğine bağlı ölümleri yüzde 55 azaltacağız.”


Bu haber BBC Türkçe‘den derlenmiştir.



Önceki Haber
12 Mart askeri darbesinin 48'inci yılı: "Bugün de sivil darbe var"
Sonraki Haber
Yerel seçimler için son 19 gün: Kim ne diyor, neler oluyor?