Ana SayfaGüncelÖnder: Güven’i yaşatmak zorundayız

Önder: Güven’i yaşatmak zorundayız

HABER MERKEZİ – 126 gündür açlık grevini sürdüren Leyla Güven’i ‘yaşatmak zorundayız’ diyen HDP’nin önceki dönem milletvekili Sırrı Süreyya Önder’e göre kendisi açısından 31 Mart seçimlerinde en önemli şey “gasp edilen halk iradesini yeniden asli sahiplerine iade etmektir”.

Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) eski milletvekili ve İmralı Heyeti Sözcüsü Sırrı Süreyya Önder, kesinleşen 3 yıl 6 ay hapis cezasını nedeniyle 6 Aralık 2018’den bu yana Kandıra 1 No’lu F Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutuklu bulunuyor.

Mezopotamya Ajansı’ndan Yasin Kobulan’ın sorularını yanıtlayan Önder, 126 gündür açlık grevinde olan HDP Milletvekili Leyla Güven’in eylemine ve 31 Mart yerel seçimlerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

PKK lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması talebiyle açlık grevine başlayan Güven ve cezaevlerindeki yüzlerce tutukluyu ‘yaşatmak zorundayız’ diyen Sırrı Süreyya Önder, şunları söyledi:

“İmralı tecridi sadece İmralı ile sınırlı bir olgu değildir. Ortak geleceğimize, demokrasiye ve barışa dair umudun yok edilmesidir. Yarınlara büyük ve çözümü zor bir miras bırakmaktır. Leyla Güven ve diğer arkadaşlarımızın ortaya koyduğu iradeyi bu gerçeklik zemininde iyi anlamak gerekir. Kendi canlarını ve kişisel geleceklerini bu uğurda hiçe sayan bu canlara saygı duymak ve yaşatmak zorundayız.”

Yerel seçimler

31 Mart’ta yapılacak seçimlere ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Önder, kayyumlara dikkat çekerek, “Bizim açımızdan en önemli şey gasp edilen halk iradesini, yani başkanlarından mahrum edilen kentlerimizi yeniden asli sahiplerine iade etmektir” dedi ve şöyle devam etti:

“Bunun hemen ardından yapılması gereken sıkı ve cesurca bir özeleştiri ile yerel yönetimlere, bir demokrasi ve katılım ilkesiyle yarınlara taşıyabilecek nitelik kazandırmak olmalıdır. Bu en temel borcumuzdur. Mazeretimiz de yoktur. ‘Muhalif’ olanın teşhisini yapmak kolaydır. Bunun için zindanlara bakmak kafidir.

“Bu itibarla muhalif olduğunu düşünen ama yapısal konularda dişe dokunur bir sözü olmayanlar için söylenecek fazla bir şey yok. Bizim yapmamız gereken halkın her kesiminde ortaya çıkan hoşnutsuzluğu, yoksullar ve yok sayılanlar arasından örgütleyebilmektir. Bu iki kesim bu ülkenin yüzde 70’ini oluşturmaktadır.”

Açlık grevleri

Leyla Güven’in açlık grevi eylemi bugün 126’ncı gününde. HDP Hakkari Milletvekili ve DTK Eş Başkanı Güven’in sağlık sorunları artıyor.

Geçtiğimiz hafta DW Türkçe’ye konuşan Güven’in kızı Sabiha Temizkan, annesinin bu süreçte 14 kilo kaybettiğini, konuşmakta ve yürümekte zorluk çektiğini söylüyor.

Diyarbakır’daki evinde refakat ettiği annesinin sağlığına ilişkin endişelerin her geçen saat arttığını anlatan Temizkan, şunları dile getiriyor: “Artık kas erimesi başladı ve ciddi ağrıları oluyor. Annem 55 yaşında ve sağlığı açısından çok riskli bir evreye girdi. Bu nedenle çok ama çok endişeliyim. Ama annem talebi karşılanana kadar eylemini sürdürmekte de kararlı.”

HDP Milletvekili Güven, PKK lideri Abdullah Öcalan’a dönük tecrit kaldırılana dek eylemini sürdüreceğini söylüyor.

Güven’le beraber yine aynı taleple cezaevlerinde ve yurt dışında başlatılan eylemler de sürüyor.

Farklı cezaevlerinde 300’ü aşkın tutuklu 16 Aralık’tan bu yana kadar farklı tarihlerde süresiz-dönüşümsüz açlık grevine başladı ve bu eylemini sürdürüyor.

1 Mart’ta ise bu sayı daha da arttı. Çünkü tutuklular 1 Mart itibariyle açlık grevi eylemlerinin tüm cezaevlerine yayılacağını duyurmuştu.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Britanya Parlamentosu'nda Brexit anlaşması yine reddedildi
Sonraki Haber
Hacı Sayid baklavaları ile Gloria Jean’s’ten konkordato talebi