Ana SayfaDünyaProtestoların ardından: Cezayir’de Buteflika adaylığını geri çekti

Protestoların ardından: Cezayir’de Buteflika adaylığını geri çekti

HABER MERKEZİ – Cezayir’de beşinci kez devlet başkanlığına aday olduğunu açıklamasıyla ülke genelinde protesto gösterileriyle karşılaşan Devlet Başkanı Abdülaziz Buteflika adaylığını geri çekti.

Kuzey Afrika ülkelerinden Cezayir’de 82 yaşındaki Devlet Başkanı Abdülaziz Buteflika’nın, bir dönem daha görevde kalmak için Nisan ayında yapılacak seçimlerde yeniden aday olacağını açıklamasıyla 22 Şubat’tan bu yana protestolar düzenleniyordu.

18 Nisan’da yapılacak seçimler öncesi düzenlenen protestoların ardından Buteflika, beşinci dönem için başkan adayı olmayacağını ve seçimleri ertelediğini açıkladı.

Felç geçirdiği 2013 yılından beri kamuoyunun önüne hiç çıkmayan Buteflika’nın bu açıklaması, 24 Şubat’tan beri tedavi gördüğü İsviçre’den ülkeye geri döndüğünde Devlet Başkanlığı Ofisi tarafından yapıldı.

Şimdi ne olacak?

Devlet Başkanı Abdülaziz Buteflika

Devlet Başkanlığı seçimlerinin 18 Nisan’da yapılması bekleniyordu.

BBC Türkçe’nin haberine göre ertelenen seçimler için yeni bir tarih verilmedi.

Açıklamanın hemen ardından Başbakan Ahmed Ouyahia istifa ederken, Devlet Başkanlığı Ofisi tarafından yapılan açıklamada, kısa süre içinde kabine revizyonuna gidileceği, yeni anayasanın referandumla oylanacağı belirtildi.

Ayrıca seçimlerin ardından 2019 yılı sonuna kadar siyasi ve anayasa reformu için ulusal konferans düzenlenecek.

Cezayir’deki durum ne?

İşsizlik oranının yüksek olduğu ve büyük sosyal sorunlar yaşandığı Cezayir’de yolsuzluk da çok yaygın.

Devlet Başkanı Buteflika, 2011 yılında yaşanan “Arap Baharı”nın ardından reform sözü vermişti. Ancak insan hakları örgütleri Cezayir’de medya ve muhalefet üzerinde ağır bir iktidar baskısı olduğunu söylüyor.

Devlet Başkanlığı’na beşinci kez adaylığını açıklayan Buteflika, 2013 yılında felç geçirmişti. Ancak Cezayir Başbakanı Ahmed Uyahya, tekerlikli sandalye kullanan Abdülaziz Buteflika’nın sağlık sorunlarının, bir dönem daha devlet başkanlığı görevinde bulunmasının önünde bir sorun teşkil etmediği görüşündeydi.

Muhalifler ise Buteflika’nın kardeşi Said Buteflika’nın perde arkasında devlet işlerini yönettiği ve bu görevi ileride resmen devralacağını söylüyordu.




Önceki Haber
İngiltere'de üç yaşındaki kızını sünnet eden kadına 11 yıl hapis cezası
Sonraki Haber
İspanya'daki Endülüs mirası