Ana SayfaDünyaRSF: Türkiye’de hükümet yabancı gazetecilerin çalışmasını engelliyor

RSF: Türkiye’de hükümet yabancı gazetecilerin çalışmasını engelliyor

HABER MERKEZİ – Sınır Tanımayan Gazeteciler örgütü, birçok yabancı gazetecinin akreditasyonunu uzatılmaması üzerine Ankara yönetimini ülkede çalışan uluslararası basın mensuplarının haber yapmasını engellemekle suçladı.

Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütü, Türkiye hükümetine ülkedeki uluslararası basın mensuplarının işlerini engellememe ve süresi dolan akreditasyonları uzatma çağrısı yaptı.

RSF’den yapılan açıklamada, gazetecilerin görevini yapmasının engellendiği ve bunun “bağımsız yabancı kaynakların haber yapmasını sınırlandımak amacı” ile yapıldığı belirtili.

RSF Almanya Temsilcisi Christian Mihr, “Türk yetkililer yabancı muhabirlerin Türkiye’de özgürce çalışmasına derhal olanak sağlamalı” dedi ve akreditasyonların uzatılması için Almanya hükümetinden Ankara’ya “açık ve net baskı” yapılmasını talep etti.

Neler oluyor?

DW Türkçe’nin haberine göre Türkiye’de çalışan yabancı gazetecilerin yanı sıra Almanya merkezli basın kuruluşu mensuplarının neredeyse yarısının basın kartları, sürelerinin dolmasının üzerinden iki ay geçmesine rağmen yenilenmedi.

Ankara’nın onayıyla yıllık olarak dağıtılan basın kartları, yabancı basın mensuplarının Türkiye’de çalışabilmesi için resmi izin niteliği taşımanın yanı sıra Türkiye’de oturma izni için de ön koşullar arasında sayılıyor.

Dolayısıyla geçerli basın kartının ibraz edilememesi güvenlik denetimlerinde sorun yaratabileceği gibi oturma izninin uzatılamaması sınır dışı riskini de beraberinde getiriyor.

RSF’nin bu açıklaması ise, Ekonomi Bakanı Berat Albayrak ile AB Komisyonu Başkanı Yardımcısı Jyrki Katanien’in basın toplantısının hemen ardından yapıldı.

Akreditasyonları yenilenmediği için İstanbul’daki söz konusu toplantıya Süddeutsche Zeitung, ZDF, Tagesspiegel ve ARD Radio muhabirleri dahil bazı Avrupalı gazeteciler alınmamıştı.

Albayrak, durumu “hukuk içerisinde olan bir husus” ifadeleriyle değerlendirmiş, basın açıklamasının yapıldığı salonu işaret ederek “Buradakiler özgürce soru sorabiliyor” demişti.

Sınır Tanımayan Gazeteciler örgütünün basın özgürlüğünün endeksinde Türkiye 180 ülke arasında 157’inci sırada yer alıyor.


AB zirvesine bazı Avrupalı gazeteciler alınmadı, Albayrak “hukuk çerçevesinde” dedi

Previous post
Hürriyet'in Washington Temsilcisi Cansu Çamlıbel istifa etti
Next post
Ölüm orucundaki tutuklu trans kadın Buse: Cinsiyet geçiş ameliyatım yapılmadıkça yaşama sebebim yok