Ana SayfaDünyaS-400 gerilimi: ABD, Türkiye’ye F-35 teslimatını askıya almaya hazırlanıyor

S-400 gerilimi: ABD, Türkiye’ye F-35 teslimatını askıya almaya hazırlanıyor

HABER MERKEZİ – ABD’de Demokrat ve Cumhuriyetçi Parti üyeleri, ortak “S-400 tasarısı” hazırlayarak Senato’ya sundu. Yasa tasarısına göre S-400 alımından vazgeçene kadar Türkiye’ye F-35 savaş uçaklarının teslim edilmemesi öngörülüyor.

ABD ile Türkiye arasındaki S-400 hava savunma sistemi konusundaki restleşme devam ediyor.

Son olarak ABD’li senatörler, F-35 savaş uçaklarının Türkiye’ye teslimatını, S-400 füzelerinin teslimatının gerçekleşmemesi şartına bağlayan bir tasarıyı Senato’ya sundu.

ABD Kongresi’nin üst kanadı Senato’da iki partinin üyeleri, hazırladıkları ortak bir yasa tasarısı ile F-35 uçaklarının Türkiye’ye teslimatını geçici süreliğine durdurmaya hazırlanıyor.

DW Türkçe’nin haberine göre yasa tasarısında, S-400 alımından vazgeçene kadar Türkiye’ye F-35 savaş uçaklarının teslim edilmemesi öngörülüyor.

Tasarının hazırlayıcılarından Senatör Jeanne Shaheen, Türkiye’nin hem S-400’lere hem de F-35’lere aynı anda sahip olmasının mümkün olmadığını söyledi.

“Rusya’nın, Türkiye gibi bir NATO ülkesinde ABD uçaklarına ve teknolojisine erişiminin olması ihtimali büyük bir ulusal ve küresel risk oluşturmaktadır.”

Yasa tasarısını kaleme alan bir diğer Senatör James Lankford ise Türkiye’nin önemli bir NATO üyesi olduğunu ve ABD’nin ulusal güvenlik önceliklerine yanıt vermeye istekli bir ortak olduğunu hatırlattı.

Ancak sözlerine devam eden Lankford, “Türkiye’nin otoriter yöneticisinin NATO ve ABD çıkarlarını her an göz ardı edip Rusya ile yakın bir savunma işbirliğine girişmesi endişe vericidir” şeklinde konuştu.

ABD, Türkiye’ye alternatif arıyor

Öte yandan Reuters haber ajansının ismini açıklamak istemeyen ABD’li yetkililere dayandırdığı haberine göre, Türkiye’nin F-35 programından çıkarılma ihtimali de masadaki seçeneklerden.

Türkiye’nin üretim süreçlerine dâhil edildiği projeden çıkarılmasının zahmetli olacağını belirten yetkililer, ancak bu seçeneğin imkansız olmadığını dile getiriyor.

Reuters’a konuşan ABD’li yetkili, “Türkiye’nin F-35 için ürettiği yaklaşık 800 parça bulunuyor ve bunlardan çok azının tek tedarikçisi” diyor ve Türkiye’nin ürettiği bu parçaların da daha önce teklif veren başka şirketlere verilebileceğini belirtiyor.

ABD Savunma Bakanlığı görevini vekaleten sürdüren Patrick Shanahan da Çarşamba günü bir açıklama yaparak Türkiye’nin F-35 programında kalmasını dilediğini ancak bunun gerçekleşmesi için S-400 yerine Patriot hava savunma sistemleri satın alması gerektiğini söylemişti.

Ankara ne diyor?

ABD’den ardı ardına gelen açıklamalarına rağmen Ankara, Moskova ile yapılan S-400 hava savunma sistemi anlaşması için “Her şeyi bitmiştir” diyor.

Öyle ki S-400’lerin bu yılın sonuna kadar teslim edilmesi bekleniyor.

Son olarak AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Bizim S-400’le ilgili bir geri dönüşümüz söz konusu değil” demişti.


ABD Savunma Bakanlığı’ndan S-400 açıklaması

Reuters: ABD, Türkiye’ye yapılacak F-35’lerin teslimatını askıya alma hazırlığında

Pentagon’dan Ankara’ya S-400 uyarısı: Ciddi sonuçları olur

ABD’den S-400 uyarısı: F-35 satışı için Ankara’ya şart koştular

Akar’dan F-35 açıklaması

Previous post
Yerel seçimler öncesi: Economist, Erdoğan'ın söylemlerini değerlendirdi
Next post
Guaido'nun kamuda çalışmasına 15 yıl süreyle yasak getirildi