Ana SayfaDünyaSarı Yelekliler 4 aydır sokaklarda: Üç kentin bazı bölgelerinde eylemler yasaklandı

Sarı Yelekliler 4 aydır sokaklarda: Üç kentin bazı bölgelerinde eylemler yasaklandı

HABER MERKEZİ – Sarı Yelekliler gündemdeki yerini korurken, Fransa hükümeti Paris’teki Champs Elysees caddesi ile Bordeaux ve Toulouse kent meydanlarını eylemlere yasakladı.

Fransa’da 4 aydır sokaklarda olan Sarı Yelekliler, ülkenin gündeminde geniş yer tutuyor.

Sarı Yelekliler geçtiğimiz Cumartesi günü 18’inci eylemlerini düzenlerken, polis şiddetinin hedefi oldu.

Eylemler sırasına Pirene dağlarında kayak yaptığı için sert eleştiriler alan Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, tatilini iptal ederek Elysee Sarayı’nda güvenlik zirvesini topladı.

Toplantıdan, başkent Paris’te eylemlerin başlıca adreslerinden biri olan Champs Elysees caddesinin protestolara yasaklanması ve Paris Emniyet Müdürü’nün görevden alınması kararı çıktı.

Toplantının ardından açıklama yapan Başbakan Edouard Philippe, Sarı Yelekililer’i ‘isyancı’ olarak niteledi, eylemlerin ‘suç’ olduğunu iddia etti ve “Hükümetin bu eylemlere yanıtı sert olacaktır” dedi.

Amerika’nın Sesi’nden Arzu Çakır’ın haberine göre Başbakan Philippe, Paris Emniyet Müdürü Michel Delpuech’in görevden alındığını da açıkladı.

Üç kentte yasaklama

Hükümet olarak gösteri hakkını koruyacaklarını da öne süren Philippe, “İzinli ve barışçıl göstrileri korumaya devam edeceğiz. Ancak aşrı gruplara karşı Cumartesi’nden itibaren sert müdahale olacak. Champs Elysees caddesi ile Bordeaux ve Toulouse kent meydanları gösterilere yasaklanacak” dedi ve ekledi:

“Buraya gelmek isteyen her türlü grup hemen dağıtılacak. Polisiye önlemlere hukuki destek de sağlanacak. Göstericilerin aranması, yüzlerini saklayanların gözaltına alınması, eylemlerde kırıp dökenlere cezaların arttırılmasını içeren yasanın derhal uygulamaya konması sağlanacak. Kırıp dökenleri alkışlayan, sosyal medyada öven herkes suç ortağı olacak.”

Sarı Yelekliler

Fransa’da Ekim ayından bu yana örgütlenen ve 17 Kasım’da farklı merkezlerde yüz binlerce kişinin yollara çıkmasıyla eylemlerine başlayan Sarı Yelekliler tam dört aydır sokakta.

Akaryakıt zamları ve vergi adaletsizliğine karşı başlayan Sarı Yelekliler’in eylemleri iktidar karşıtı isyana dönüşmüş durumda.

Protestocular her araçta bulunması zorunlu olan fosforlu sarı yelekleri giydikleri için ise “Sarı Yelekliler” olarak adlandırılıyor.

Sarı Yelekliler hareketinin lideri yok ve eylemleri herhangi bir siyasi parti veya sendika örgütlemiyor.




Önceki Haber
Burhan Kuzu şikayetçi olmuştu: Müjdat Gezen hakkında zorla getirme kararı
Sonraki Haber
İran'dan Soylu'ya yalanlama: “Türkiye ile ortak operasyon yapılmadı”