Ana SayfaEkonomiSebzede fiyat artışı yüzde 40’ı aştı: Yoksulluk sınırı 6 bin 500 liranın üzerinde

Sebzede fiyat artışı yüzde 40’ı aştı: Yoksulluk sınırı 6 bin 500 liranın üzerinde

HABER MERKEZİ – TÜRK-İŞ’in araştırmasına göre Mart’ta dört kişilik ailenin açlık sınırı 2014 lira oldu. Sebzenin son üç aydaki ortalama fiyat artışı yüzde 40’ı aştı.

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ), 2019 Mart ayı “açlık ve yoksulluk sınırı” verilerini açıkladı.

Verilere göre Mart ayında dört kişilik bir ailenin açlık sınırı* 2014 TL (Türk Lirası), yoksulluk sınırı** ise 6 bin 561 TL oldu.

Şubat ayında açlık sınırı 2029 TL iken yoksulluk sınırı 6 bin 609 TL olarak kayıtlara geçmişti.

Raporda öne çıkan detaylar şöyle:

  • Yılın ilk üç ayında gıda fiyatlarındaki artış yüzde 3.76 oldu, gıda enflasyonunda 12 ay itibarıyla artış yüzde 21,13 olarak hesaplandı.
  • Süt ve yoğurt fiyatı ortalamada biraz geriledi.
  • Kıyma ve kuşbaşı et ile tavuk ve sakatat fiyatı bu ay yine değişmedi, balık ortalama fiyatı biraz yükseldi.
  • Sebze kilogram fiyatındaki artış bu ay da devam etti ve bir önceki aya göre artış oranı yüzde 6,28 oldu. Böylece yılın ilk üç ayı sonunda sadece sebzedeki ortalama artış yüzde 40,11 oranına ulaştı. Sebzenin geçen ay 7.33 lira olarak hesaplanan ortalama kilogram fiyatı bu ay yüzde 7.79 lira oldu.
  • Şeker, bal, reçel, pekmez fiyatı aynı kaldı, tuz ve salça fiyatı geriledi.
  • Çay ve ıhlamur fiyatında bu ay yine değişiklik görülmedi.

Neler oluyor?

Sanayi üretiminde düşüş, dolar kurlarındaki hızlı artış ve giderek yükselen işsizliğe konkordato ve iflaslar eşlik ederken enflasyon yüzde 20 civarında yer almaya devam ediyor.

Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) sepetindeki neredeyse her grupta fiyat yükselişleri devam ederken, en çarpıcı artış gıdada yaşanıyor.

Öyle ki Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2019 yılının Ocak ayına ilişkin verilerine göre gıdadaki artış son bir yılda yüzde 30’u aştı. Bu rakam Şubat’ta da artışını sürdürdü.

Pek çok iktisatçı bu durumu ‘tarımın iflası’ olarak yorumluyor. Konuyu değerlendiren isimlerden iktisatçı Ümit Akçay, “Diğerleri neyse de, gıda enflasyonu, neredeyse tamamen ‘ev yapımı’, yani AKP iktidarlarının uyguladığı birikim modelinin ve ona bağlı gelişen tarım politikasının iflasını gösteriyor” diyor.

Yaklaşan yerel seçimlerde ekonomi ana gündem maddesi olmaya devam ederken, son olarak 11 Şubat Pazartesi günü itibariyle önce İstanbul ve Ankara büyükşehir belediyeleri tarafından, ardından Türkiye’nin çeşitli merkezlerinde tanzim satış noktaları açıldı.

Hükümetin sebze ve meyve fiyatlarını düşürmek iddiasıyla açtığı tanzim satış noktaları, 5 Haziran’a kadar faaliyet gösterecek.


*Açlık sınırı nedir?

Dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı.

**Yoksulluk sınırı nedir?

Gıda harcaması ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı.




Önceki Haber
🎭 | 2019 Dünya Tiyatro Günü uluslararası bildirisi
Sonraki Haber
Oscarlı oyuncu Brie Larson'un ilk filmi: “Unicorn Store”