Ana SayfaEkonomiSeçimlere 10 gün kala: ÖTV ve KDV indirimlerinin süresi uzatıldı

Seçimlere 10 gün kala: ÖTV ve KDV indirimlerinin süresi uzatıldı

HABER MERKEZİ – Çeşitli kalemlerde uygulanan ÖTV ve KDV indirimlerinin uzatılmasını öngören Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi Resmi Gazete’de yayımlandı.

Çeşitli kalemlerde Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) ve Katma Değer Vergisi (KDV) indirimi öngören düzenleme, Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile ikinci kez uzatıldı.

Böylelikle önceden 31 Mart tarihli yerel seçimler günü sona erecek uygulama, ÖTV indirimleri için 30 Haziran’a, KDV indirimleri için ise yıl sonuna kadar sürecek.

İndirimler hangi kalemlerde?

İkinci kez uzatılan uygulama, otomotivde, beyaz eşyada, mobilyada, konut alımında ve tapu harçlarında geçerli olacak.

Buna göre uzatılan indirim paketinin detayları şöyle:

  • Vergisiz fiyatı 70 bin lirayı aşmayan araçlarda ÖTV oranı yüzde 30
  • Vergisiz fiyatı 70 bin ila 120 bin arası olan araçlarda ÖTV oranı yüzde 35
  • Ticari araçlarda KDV yüzde 1
  • Tapu harç oranı yüzde 3
  • Mobilyada KDV yüzde 8
  • Konut satışında KDV oranı yüzde 8
  • Beyaz eşyada ÖTV sıfır

“Enflasyonist baskıları ateşleyebilir”

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, ilk olarak Kasım ayında çeşitli kalemlerde yapılan ÖTV ve KDV indiriminin ‘enflasyonist baskıları ateşleyebileceğini’ belirtmişti.

Moody’s’in bu açıklamasını takip eden aylarda enflasyon, yüzde 19,67’ye gerilediği Şubat ayı dışında yüzde 20’in üzerinde seyretmiş ve birçok kalemde fiyat artışları yaşanmıştı.

Fiyatlardaki bu artışlara rağmen iktidar indirim uygulamaları, KOBİ paketleri ve tanzim satış noktalarıyla ekonomide ‘dengelenme’nin gerçekleşmeye başladığını savunmuştu.

İktidarın bu açıklamalarına yanıt olarak muhalefet partileri CHP, HDP ve İYİ Parti ise 31 Mart yerel seçimleri sonrasında faturanın vergiler aracılığıyla geniş halk kesimlerine kesileceğini birçok kez yinelemişti.

Kimi iktisatçılar da sorunların kaynağı yerine semptomlara yapılan müdahaleler nedeniyle krizin ötelenmeye çalışıldığını kaydetmişti.




Önceki Haber
Türkiye’ye girişleri engellenmişti: Fransa’dan gelen heyet ülkelerine geri gönderildi
Sonraki Haber
Çocuğunu sistematik cinsel istismara maruz bırakan erkek tutuklanmadı