Ana SayfaDünyaSlovakya’nın ilk kadın cumhurbaşkanı: Zuzana Çaputova

Slovakya’nın ilk kadın cumhurbaşkanı: Zuzana Çaputova

HABER MERKEZİ – Slovakya’nın yeni cumhurbaşkanı Zuzana Çaputova oldu. Görevi 15 Haziran’da devralacak olan Çaputova, oyların yaklaşık yüzde 59’unu alarak ülkenin ilk kadın cumhurbaşkanı seçildi.

Slovakya’da yolsuzlukla mücadele sözü veren ve hükümeti eleştiren liberal aday Zuzana Çaputova yeni cumhurbaşkanı seçildi.

Parti siyasetinin dışındaki bir çevreden gelen Çaputova ülkenin ilk kadın cumhurbaşkanı olacak.

Oyların yüzde 58’ini aldı

Zuzana Çaputova, Slovakya’da Cumartesi günü düzenlenen cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turunda kazanarak cumhurbaşkanı olma hakkı kazandı.

Çaputova oyların yüzde 58,4’ünü elde etti.

Görevi 15 Haziran’da devralacak olan Çaputova, zaferini ilan ettiği teşekkür konuşmasını Slovakça, Çekçe, Macarca ve ülkedeki Roman topluluğuna hitaben Romanca yaptı.

Çaputova, zafer konuşmasında, “Bizi bir araya getiren şeylere bakalım. Kişisel çıkarların ötesinde bir işbirliğini teşvik edelim” ifadesini kullandı ve sonuçla ilgili olarak “rakiplerine saldırmadan da kazanabilirsin” değerlendirmesinde bulundu.

Zuzana Çaputova kimdir?

DW Türkçe’nin haberine göre çevre savunuculuğuyla bilinen ve bu alanda hukuk uzmanlığı bulunan Çaputova, aynı zamanda yolsuzluk ile mücadele sözü veren bir siyasetçi.

Seçim kampanyası sırasında “Kötülüğe karşı durun” sloganı ile mesajını yayan Çaputova, özellikle memleketi Pezinok yakınlarında inşa edilmesi planlanan bir katı atık sahası projesine karşı mücadele etmiş ve yürütmeyi durdurmuştu.

Öte yandan Çaputova, Slovakyalı siyasetçiler ve İtalyalı suç örgütleri arasındaki bağlantıları araştıran bir proje üzerine çalışan gazeteci Jan Kuciak’ın bir suikast sonucu öldürülmesi sonrası düzenlenen protesto gösterilerine katılmıştı.

Kampanyası sırasında cinayete ilişkin konuşan Çaputova, “savcıların ve polisin siyasi nüfuzunu kıracak sistematik bir değişim süreci başlatacağını” açıklamıştı.

Cumhurbaşkanlığı görevinin sembolik olarak görüldüğü Slovakya’da Çaputova yine de adalet ve çevre gibi konularda etkin bir rol oynamak istediğini dile getirmişti.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Saadet Partisi: Malatya Pütürge'de iki partilimiz katledildi
Sonraki Haber
Yerel seçimler: Ankara el değiştirdi, Diyarbakır yeniden HDP'de, İstanbul belirsiz