Ana SayfaGüncelSon 2 gün: Yerel seçime giderken kim ne diyor, neler oluyor?

Son 2 gün: Yerel seçime giderken kim ne diyor, neler oluyor?

HABER MERKEZİ – Yerel yönetimlerin belirleneceği 31 Mart seçimlerine sadece 2 gün kaldı. Bugünün öne çıkan gelişmelerini sayfamızda bulabilirsiniz.

 


15:55 | Buldan final mitinginde konuştu: Ektiklerini 31 Mart’ta sandıklarda biçecekler

HDP’nin Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, partisinin seçim çalışmaları kapsamında final mitingini Iğdır’da yaptı.

“Iğdır’ın benim için başka bir anlamı var” diyen Buldan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Bu coğrafyada halkları canından bezdiren, bu topluma sevgiyi, adaleti, huzuru getirmeyen AKP iktidarının da iki günü kaldı. Şimdiye kadar halka ne verdilerse 31 Mart’ta da sandıklardan onu alacaklar. Bu halka hiçbir şey vermediler, insanların gülen yüzünü soldurdular, insanları yoksulluğa mahkum ettiler. Ama ektiklerini 31 Mart’ta sandıklarda biçecekler.”

Buldan “Temelinde adalet ve vicdan olmayan bir iktidar kaybetmeye mahkumdur. İşte bunun için diyoruz ki bu iktidar 31 Mart’ta yolcudur” diye belirtti.

Ekonomideki gidişata da dikkat çeken Buldan, “Ağrı Dağı ve Iğdır Ovası’nın yer aldığı bu coğrafyada tarım ve hayvancılığı bitiren bu zihniyetin artık kabul edilmemesi gerekiyor. Burada tek bir fabrika yok, olanları da tek tek satılıyor” dedi ve ekledi:

“Buraya yapmış olduğu tek yatırım Iğdır Cezaevi’dir. Bunu her gün öve öve bitiremiyor. İnsanları tutuklayıp cezaevine göndermek için yaptılar. Oysa Iğdır halkını cezaevlerine değil, yatırıma, işe ihtiyacı var.”


15:00 | Almanya’dan bir heyet yerel seçimler için Türkiye’ye geliyor

Almanya Yeşiller Partisi’nin federal milletvekili Margit Stumpp, 31 Mart yerel seçimlerini izlemek üzere Türkiye’ye geliyor.

Stumpp’a partinin Bavyera eyalet meclisi üyesi Cemal Bozoğlu, Kuzey-Ren Vestfalya eyalet meclis üyesi Berivan Aymaz ve parti sözcüsü Max Lucks eşlik edecek.

DW Türkçe’de yer alan habere göre Stumpp’ın ofisinden Perşembe günü yapılan açıklamada, vekillerin 31 Mart’ta İstanbul ve Diyarbakır’daki seçim merkezlerini ziyaret edecekleri bilgisi paylaşıldı.

Avrupa Konseyi de yerel seçimler için 22 gözlemciyi Türkiye’ye göndereceğini açıklamıştı. Gözlemci heyetin, 27 Mart-1 Nisan tarihleri arasında Türkiye’de olacağı bilgisi verilmişti.


14:30 | İstanbul Barosu seçim güvenliği için kriz masası oluşturdu

İstanbul Baro Başkanı Mehmet Durakoğlu, 31 Mart yerel seçimleri için kriz masası oluşturduklarını açıkladı.

Seçimlerde ortaya çıkabilecek sorunlarda hukuki yardım sağlamak için kriz masası oluşturduklarını ifade eden Durakoğlu, kriz masasında dokuz avukatın görev yapacağını söyledi.

Durakoğlu, “Büromuza kayıtlı olan ancak siyasi partilerde görev almayan neredeyse 900 arkadaşımız var. O meslektaşlarımızın siyasi partilerde görev yapmasını sağlamaya çalıştık” diye de ekledi.

Mezopotamya Ajansı’na konuşan Durakoğlu, seçmenlere oylarını kullanma çağrısında da bulundu.

“Öncelikle herkesin sandık başına giderek yurttaşlık görevinin yerine getirmesi gerektiğini düşünüyorum. Yani bu seçimler her açıdan önemlidir. Özellikle siyasi iktidarın seçimlere başka bir yön vermeye çalıştığını görüyorum. Buna karşı olarak da içinde bulunduğumuz konumu iyi değerlendirmek suretiyle insanların tercihlerini yapması gerektiğini düşünüyorum.”


14:05 | Erdoğan’dan İmamoğlu’na: Mesele nereli olduğun değil, adam olup olmadığın

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugün İstanbul’un 8 ilçesinde düzenlenen mitinglerde konuşuyor.

İlk mitingini Tuzla’da yapan Erdoğan, daha sonra ise Pendik’te düzenlenen mitinge katıldı.

Burada konuşan Erdoğan, CHP’nin İstanbul adayı Ekrem İmamoğlu’nu hedef alarak “Çıkmış ne diyor? Trabzonluyum. Ya sen ‘Trabzonluyum’ diyerek benim Trabzonlu hemşehrilerimi mi aldatacaksın?” dedi ve şöyle devam etti:

“Yani eğer işe oradan bakıyorsan şu anda benim Hazine ve Maliye Bakanım Trabzonlu. İçişleri Bakanım aynen Trabzonlu. Sanayi ve Teknoloji Bakanım Trabzonlu. Aynı şekilde Grup Başkanvekilim Muş, o da Trabzonlu. Yani burada mesele hangi şehirden olup olmadığın değil, adam olup olmadığın önemli. Ne kadar bilgi sahibisin? Ne kadar bu ülkeyi yönetme imkanın var?”


13:50 | İmamoğlu: Yoksulluk, ulaşım, kentin imarı bizim önceliğimiz

CHP’nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Ekrem İmamoğlu, 31 Mart’ta seçilmesi halinde gündeminin ilk üç maddesinin ne olacağını açıkladı.

Yeni Yaşam’dan Ahmet Tulgar’a konuşan İmamoğlu, “Öncelikle yönetim tarzımızı ortaya koyacağız, hemen işe koyulacağız. Yoksulluk, ulaşım, kentin imarı bizim önceliğimiz. İlgili komisyonlar derhal faaliyete geçecek. Tüm bu konularda projelerimiz de hazır, buna göre yürünecek. Bilinsin ki çok güçlü bir kadro ile hazırlıklarımızı yaptık. Bu nedenle iş yürütmemiz de hızlı olacak. Buna söz vermiyorum, ilk altı ayda farkımız anlaşılacak” dedi.

“Kararları halkla birlikte alacağız, bizim yolumuzu çizecek olan 16 milyon İstanbullu olacak” diye de ekleyen İmamoğlu, ‘denetlenebilirlik’ vurgusu yaparak herkesin belediyede kendisine masa bulduğu bir yönetim anlayışı getireceklerini söyledi.

CHP’li İmamoğlu, seçmenelere çağrıda da bulunarak şunları ifade etti:

“Hiçbir parti ayrımı da yapmıyoruz, HDP’li seçmen de, Kürt seçmen de kardeşim ve benim başımın üstündedir. Ben 16 milyon İstanbullunun oyuna talibim. Bunda tüm partiler var. HDP’li kardeşim de, AK Partili kardeşim de, MHP’li kardeşim de, Saadet Partili kardeşim de benim baş tacımdır. Ben CHP ve İYİ Parti ittifakının adayıyım; ama tüm diğer partilerden oy istiyorum.”


13:00 | YSK, olası yenileme seçimleri için tarih açıkladı

YSK, 31 Mart Pazar günü gerçekleştirilecek Mahalli İdareler Genel Seçimleri’nin bazı yerlerde iptal edilmesi halinde yenileme seçimlerinin 2 Haziran Pazar günü yapılmasını kararlaştırdı.

YSK’nin Resmi Gazete’de yayımlanan kararında, bir seçim çevresindeki seçimin, seçim işlemleri sebebiyle iptaline karar verildiği takdirde, o seçim çevresinde yeniden seçim yapılacağı, bunun da 2019 yılının Haziran ayının ilk Pazar günü olması gerektiği belirtildi.

Kararda bu nedenle, “31 Mart 2019 günü seçimi yapılamamış belediye seçimleri, muhtar ve ihtiyar meclisi/heyeti üyeliği seçimleri ile 1 Ocak 2019’dan bu yana oluşan mahalli idare birimlerinden olan köylerin muhtar ve ihtiyar meclisi üyeliği seçimleri”nin 2 Haziran Pazar günü yapılmasının gerektiği bilgisine yer verildi.


12:30 | HDP’nin Mardin ve Diyarbakır mitingleri iptal edildi

HDP’nin bugün Diyarbakır ve Mardin illerinde düzenleyeceği mitingler yoğun yağış uyarısı nedeniyle iptal edildi.


12:10 | İstanbul Valiliği’nden ‘seçim güvenliği’ açıklaması

İstanbul Valiliği, yerel seçimlerin yapılacağı 31 Mart Pazar günü uygulanacak olan “Seçim Güvenliği Tedbirleri Planı”nı açıkladı.

Yapılan yazılı açıklamada, İstanbul’da 1.869 seçim çevresinde 10.393.532 seçmenin 31 bin 124 sandıkta oy kullanacağı belirtilerek, seçim güvenliğine ilişkin alınan tedbirler sıralandı.

Valiliğin açıklamasına aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz.


12:00 | Kılıçdaroğlu: Ankara ve İstanbul’u kazanacağız

Fox TV’de İsmail Küçükkaya’nın sunduğu “Çalar Saat” programına konuk olan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin yerel seçimlerde İstanbul ve Ankara dahil olmak üzere Bursa, Antalya, Adana ve Mersin gibi büyükşehir belediyelerini kazanacağını söyledi.

İktidarın ekonomi yönetimini de eleştiren Kılıçdaroğlu, hükümet için “arka kapıdan IMF ile görüşüyorlar” dedi.

“Erdoğan’ın güzel bir itirafı var, ‘Türkiye’nin ekonomisini belediye başkanlarının düzeltme ihtimali var mı yok’ diyor Türkiye’nin ekonomisinin sorumlusu benim diyor. Kendisine teşekkür ediyorum. Bu ekonomik krizden nasıl çıkacağımızı 13 madde halinde saydım. Belirtirken de ekonomik krize iktidar neden oldu demedim. İyi niyetlerle 13 maddeyi saydım, Türkiye krizden çıkar dedim. Şunu söyleyebilirlerdi 13 maddenin şu kadar yanlış. Aksine hakaret içeren bir sürü laf. Damat kalktı açıklama yaptı, seçimlerden sonra 2,5 milyon kişiye istihdam yaratacağız. Şimdi yaratsana, oy alırsın. Arka kapıdan IMF ile görüşüyorlar, biz biliyoruz bunu.”


11:50 | Yerel seçimlerde nerede oy kullanacağım?

31 Mart Pazar günü yapılacak olan Mahalli İdareler Genel Seçimleri’nde oy kullanacağınız sandık bilgilerine aşağıdaki bağlantılardan ulaşabilirsiniz.


11:30 | Kayyum ‘spor’ üzerinden derneklere milyonlarca lira aktarmış

HDP Batman Belediye Eş Başkan adayları Songül Korkmaz ve Mehmet Demir, kayyum tarafından yönetilen Batman Belediyesi’nin Spor İşleri Müdürlüğü üzerinden derneklere milyonlarca Türk Lirası (TL) aktarıldığını iddia etti.

Eş başkan adaylarının araştırmasına göre bu miktar, 2 milyon 794 Bin TL.

HDP’li adaylar, “halkın parasını birçok derneğe, kuruma peşkeş çekildiğini” savunuyor.

“Kayyumlar Meclis kararı adı altında birçok kez meclis kararı alarak para aktarımında bulundu, alınan bu kararların 8 tanesine miktar belirtilmeden para aktarmış. Meclis kararlarında mevcuttur. Kimlere ne kadar yardım yapıldı çıksınlar açıklasınlar! Sportif faaliyetlerden yararlanan oyuncu ve menajerlere milyonlarca lira para aktarılırken, bunun hesabını veren muhatap bulunamıyor.”

Öte yandan Hazine ve Maliye Bakanlığı 2019 Şubat Raporu’nda, Batman Belediyesi’nin 102 milyon TL borcu olduğu ortaya çıktı.


11:10 | Okullar 1 Nisan’da tatil

Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı tüm eğitim kurumlarının, 31 Mart Pazar günü düzenlenecek yerel seçimlerin ardından hazır hale getirilmeleri amacıyla tatil edildiği duyuruldu.


10:40 | Demirtaş’tan seçim mesajları

HDP’nin eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın, yerel seçimlere dair mesajları Twitter üzerinden paylaşıldı.

4 Kasım 2016’dan bu yana tutuklu bulunan Demirtaş, “Daha iyi bir gelecek için, tüm seçmenlerimizi, partimiz HDP’nin seçim stratejisine destek olmaya çağırıyorum” dedi.

Demirtaş’ın mesajları şöyle:

  • Herkese merhabalar. Biliyorum, seçim sürecinde zaman zaman çok öfkelendiniz, isyan ettiniz. Haklısınız da. Ama artık bunları aşan bir durumdayız. Pazar günü sandıklar kuruluyor. Sandığa giderken, yanınıza günlük sığ siyasi tartışmaları almayın lütfen. Onları geride bırakın.
  • Geçmiş tümden önemsiz değildir. Geçmişi, gördüklerimizi ve yaşadıklarımızı kesinlikle unutmayalım. Ama gelecek daha önemlidir. Daha iyi bir gelecek için, tüm seçmenlerimizi, partimiz HDP’nin seçim stratejisine destek olmaya çağırıyorum.
  • Bu seçimin belirleyicisi direkt olarak sizsiniz. Belirleyici etkimizi sadece kayyumlardan geri alacağımız şehirlerde değil, her yerde göstermek için tarihi bir fırsat var kapımızda. Aday çıkarmadığımız şehirlerde kullanacağımız stratejik oylar, gücümüzün göstergesi olacak.
  • Partimiz HDP’nin aday çıkarmadığı yerlerde, partimizin gösterdiği adaya oy vererek hem bulunduğunuz yerin hem de genelin seçim sonuçlarını bizzat siz belirleyeceksiniz.
  • Özellikle ilk kez oy kullanacaklar olmak üzere tüm genç arkadaşlar. Sizlere sesleniyorum. Sakın,”Benim oyum neyi değiştirir ki” diye düşünmeyin. Lütfen sandığa gidin ve oyunuzu kullanın. Sizlere güveniyorum.
  • Değerli yurttaşlarım; seçim akşamı belki sizlerle yan yana olamayacağım ama Edirne’deki hücremden, sizlerle aynı ekrana bakacağım. Hepimizi mutlu edecek oylarınızı, o ekrana gelecek seçim sonuçlarında görmek üzere sevgiler, selamlar…

10:10 | Seçim öncesi son işlem günü: Dolar/TL 5.60’ın üzerinde

Geçen Cuma yaşanan sert yükselişin ardından hafta boyu dalganlanmanın sürdüğü dolar/TL kuru, seçim öncesi son işlem gününde 5.60’ın üzerinde yer alıyor.

Dün kapanışı 5.5484’den yapan kur, bugün saat 10:10’da 5.6193 seviyesinde yer aldı.

Aynı saatte euro/TL ise 6.3175’den işlem gördü.


09:45 | Siirt’te HDP’nin seçim bürosuna polis baskını

Siirt’te, gece saat 22.30 sıralarında HDP’nin merkezi seçim bürosuna polisler tarafından baskın düzenlendi.

MA’nın haberine göre seçim bürosunda “örgüt propagandası” yapıldığı gerekçesiyle baskın düzenlediklerini belirten polis, bürodan hiçbir şeye el koymadan ayrıldı.

Konuya ilişkin açıklamada bulunan HDP Siirt Milletvekili Meral Danış Beştaş, seçim bürolarının hukuksuz verilen bir kararla arandığını belirterek, “Tabii ki hiçbir suç unsuru bulunamadı” dedi.

Beştaş, baskının seçime 2 gün kala yapıldığını belirterek, “Burada seçimi kaybettiklerini anladıkça daha çok hırçınlaşıyorlar, daha çok saldırganlaşıyorlar” diye konuştu.


09:20 | The Economist, Erdoğan’ın söylemlerini değerlendirdi

Londra merkezli haftalık The Economist dergisi, son sayısında Türkiye’de 31 Mart Pazar günü yapılacak yerel seçimler öncesi AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın söylemlerini değerlendirdi.


08:50 | LGBTİ+ Dostu Belediyecilik Protokolü’nü hangi adaylar imzaladı?

Sosyal Politika, Cinsiyet Kimliği ve Cinsel Yönelim Çalışmaları Derneği (SPoD) ve Genç Lezbiyen Gey Biseksüel Trans İnterseks Gençlik Çalışmaları ve Dayanışma Derneği (Genç LGBTİ+), yerel seçimlerde yarışacak belediye başkan adaylarına LGBTİ+ haklarının hayata geçirilmesindeki sorumluluklarını hatırlatmak amacıyla “LGBTİ+ Dostu Belediyecilik Protokol Metni” hazırladı.

Seçim gününe kadar imzaya açık kalacak metni imzalayan adayların tam listesi şöyle:

  • İstanbul Büyükşehir Belediye başkan adayı Özge Akman – Bağımsız (EHP)
  • İstanbul Şişli Belediye başkan adayı Muammer Keskin – CHP
  • Tunceli Mazgirt Akpazar Belediye başkan adayı Orhan Çelebi – HDP
  • İzmir Büyükşehir Belediye başkan adayı Tunç Soyer – CHP
  • Mersin Büyükşehir Belediye başkan adayı Nişat Mesut Oyardı – TKP
  • Mersin Akdeniz Belediye başkan adayı Leyla Kalkanlı – TKP
  • Mersin Mezitli Belediye başkan adayı Hanife Tunç – TKP
  • Mersin Toroslar Belediye başkan adayı Hamza Köse – TKP
  • Kocaeli Büyükşehir başkan adayı Reyhan Başaran – Bağımsız (EMEP)
  • Denizli Büyükşehir başkan adayı Mehmet Kırgız – Bağımsız (EMEP)
  • Denizli Büyükşehir Belediye eş başkan adayı Şerife Yıldırım – HDP
  • Kocaeli Büyükşehir Belediye başkan adayı Züleyha Gülüm – HDP
  • Dersim Belediyesi başkan adayı Fatih Mehmet Maçoğlu – TKP
  • Dersim Akpazar Belediye başkan adayı Ali Avcıoğlu – TKP
  • Dersim Hozat Belediye başkan adayı Yılmaz Cesur – TKP
  • Dersim Pülümür Belediye başkan adayı Birgül Çiçek Ateş – TKP
  • Dersim Mazgirt Belediye başkan adayı Derya Öz – TKP
  • Dersim Ovacık Belediye başkan adayı Serpil Argın – HDP
  • Ankara Çankaya Belediye başkan adayı Filiz Kerestecioğlu – HDP
  • Dersim Belediye başkan adayı Nurşat Yeşil – HDP
  • Dersim Belediye başkan adayı Hıdır Demir – HDP

Örnek pusulalar