Ana SayfaGüncelSon 8 gün: Yerel seçime giderken kim ne diyor, neler oluyor?

Son 8 gün: Yerel seçime giderken kim ne diyor, neler oluyor?

HABER MERKEZİ – 31 Mart yerel seçimlerine sadece 8 gün kaldı. Günbegün yaşanan gelişmeleri, yapılan açıklamaları aktarıyoruz. Bugünün öne çıkanlarını sayfamızda bulabilirsiniz.

 


16:55 | Yıldırım ‘ekonomik kriz’i kabul etti, çözüm sundu

AKP’nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Binali Yıldırım, Yeşilköy’de düzenlenen bir etkinlikte yaptığı konuşmada ‘ekonomik kriz’ ifadelerini kullandı.

Hükümet yetkililerinin ekonomideki gidişata dair ‘kriz’ ifadesini kullanmamalarına karşın Yıldırım, şöyle konuştu:

“İnşallah sizin desteğinizle göreve gelirsek, bu ekonomik krizden çıkmanın yolu da İstanbul’un ekonomisini büyütmekten geçiyor. İstanbul’da gencimize daha çok iş bulmaktan geçiyor.”


15:45 | Temelli: Bir insan yitip gittiğinde insanlık ölür

Partisinin seçim çalışmaları kapsamında Van’ın Çaldıran ilçesindeki halk buluşmasına katılan HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli de Gebze Kadın Cezaevi’nde tutuklu bulunan Ayten Beçet’in yaşamına son vermesine ilişkin açıklamarda bulundu.

Temelli, “Geçen hafta Zülküf Gezen, bugün de Gebze Cezaevi’nde Ayten Beçet yaşamına son verdi. 136 gündür Adalet Bakanlığı’na çağrı yaparak, ‘Bu hukuksuzluğa, adaletsizliğe son verin’ diyoruz. Ancak bu sesi Adalet Bakanlığı, iktidar duymuyor” dedi.

İktidarın talepler karşısında sessizliğini bozmadığını söyleyen Temelli, “Yitip giden bu canlara sessiz kalmayalım. Türkiye halklarına sesleniyorum, bu gün sessiz kalırsanız yarın yitip gideceklerin vebali boynunuzadır. Bir insan yitip gittiğinde insanlık ölür” diye konuştu.


15:40 | ‘Cumhur İttifakı’nın ikinci mitingi Ankara’da yapıldı

AKP ve MHP’nin bileşenleri olduğu ‘Cumhur İttifakı’nın Ankara mitinginde konuşan ittifakın Ankara adayı Mehmet Özhaseki, CHP’nin Ankara adayı Mansur Yavaş’ı hedef aldı.

“Bizim gibi dersine çalışıp proje hazırlayıp insanların huzuruna çıkan olmadı. CHP’nin adayı böyle bir proje ile çıktı mı? Belediyeciliği de bilmiyor. Her seferinde gaf yapıyor.”

Özhaseki’nin ardından bir konuşma yapan MHP lideri Devlet Bahçeli’ye göre 31 Mart seçimleri “Ankara için uçurumdan önce son çıkış.”

Bahçeli, seçimler için bir kez daha ‘beka’ vurgusu yaparak, “Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin kökleşmesine güçlü bir destek vereceğiz” diye konuştu.

Son olarak sahneye çıkan AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise “Aman ha sandığa gitmemem diye bir şey yok. Sandıklara sahip çıkacağız. Tüm sandık görevlileri sandıklara sahip çıkacağız. 31 Mart sandıklarda hesaplaşma değil geleceğimizi tayin etme yerine dönüşecektir” dedi.

Erdoğan ayrıca, mitinge 450 bin kişinin katıldığını söyledi.

‘Cumhur İttifakı’nın ilk büyük mitingi İzmir’de yapılmıştı.


14:30 | Buldan’dan hükümete: Daha kaç insanın ölmesine göz yumacaksınız?

Partisinin seçim çalışmaları kapsamında Diyarbakır’ın Dicle ilçesinde düzenlenen halk buluşmasına katılan HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, burada yaptığı konuşmada 31 Mart’a dikkat çekti.

“31 Mart tarihi Türkiye’nin önemle üzerinde durduğu ve AKP döneminin artık tarihe karışacağı, AKP devrinin artık biteceği, Recep Tayyip Erdoğan’ın devranının artık değişeceği bir tarihtir. Biz, 31 Mart tarihine işte böyle bakıyoruz.”

İktidar kanadından gelen açıklamara tepki gösteren Buldan, AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’a seslenerek, “Hiç kimse senin arkanı toparlayamaz. İstediğin kadar eski ve yeni bakanlarını gönder ama yaptığın bütün bu hakaretlerin cevabını 31 Mart tarihinde sandıklardan alacaksın” dedi.

Gebze Kadın Cezaevi’nde tutuklu bulunan Ayten Beçet’in yaşamına son verdiğini de söyleyen Buldan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ayten Beçet isminde bir tutsak, tecridin kaldırılması için yaşamına son vermiş. Buradan Adalet Bakanlığı’na ve hükümete bir kez daha seslenmek isteriz: Daha kaç insanın yaşamını yitirmesine göz yumacaksınız? İnsanlık suçu olan tecridin kaldırılması konusunda daha ne kadar ketum olacaksınız?”

Buldan “Tecrit derhal kaldırılmalıdır, Sayın Öcalan ailesi ve avukatlarıyla derhal görüştürülmelidir” diye de ekledi.


13:30 | Kılıçdaroğlu: Sendikalı olmak suç oldu

Ankara’da Tez Koop İş Genel Kurulu’nda konuşan CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, “Sendikalı olmanın suç olduğu bir atmosfere doğru ilerliyoruz” dedi.

NTV’nin haberine göre “Sendikası olan tek siyasi parti biziz” de diyen Kılıçdaroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Taşeron işçileri kadroya aldık. Diğer işçilere verdiğimiz hakların tamamını verdik. Bir devletin namusu kendi çıkarlarına siyaset kurumunun sahip çıkmasıdır.”


13:15 | İstanbul’da yarın bazı yollar kapalı olacak


11:20 | İmamoğlu: 31 Mart’ta İstanbul’u, 2023’te Türkiye’yi kazanırız

CHP’nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Ekrem İmamoğlu, 31 Mart yerel seçimlerini kazanmaları halinde 2023’te Türkiye genel seçimlerinde de kazanacaklarını savundu.

Diken’in haberine göre Üsküdar’da dün akşam sivil toplum kuruluşu temsilcileriyle bir araya gelen İmamoğlu, “Biz kazandığımız an itibariyle belki aynaya bakarlar hatalarını anlarlar, çözüm ararlar. Aramazlarsa 2023’te de Türkiye’nin seçimini kazanırız” dedi ve şöyle devam etti:

“Bugün İstanbul’u kazanırız, 2023’te de Türkiye’yi kazanırız. İyi rekabet, güçlü rekabet; millet bundan faydalanır. Siyasi kurumlar yenilenmeli. Siyasi kurumlar hizmet etmeli. Partiler araçtır. Çıkarız milletin huzuruna 2023’te… Bakarlar bunlar mı iyi, onlar mı iyi… Ona göre oy verirler. Çok zorlanırlarsa orayı da bize devredebilirler.”


10:05 | Demirtaş’tan seçmenlere çağrı

HDP’nin eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, 31 Mart yerel seçimlerine ilişkin tutuklu bulunduğu cezaevinden seçmenlere çağrı yaptı: “Mutlaka sandığa gidip ‘Faşizme Hayır’ anlamına gelecek oyunuzu kullanın.”

Yeni Yaşam gazetesinin sorularını yanıtlayan Demirtaş, “Metropollerde içi rahat olmayıp da kararsız kalan bütün arkadaşlarıma mesajım şudur: Bütün sorumluluğu ben şahsen alıyorum, oyunuzu kullanmanız ricamı iletiyorum” diye de ekledi.

Söyleşinin tamamına aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz.


09:50 | Bahçeli: Erdoğan ile kankayız

MHP lideri Devlet Bahçeli, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile “kanka” olduklarını söyledi.

Habertürk TV yayınında konuşan Bahçeli, Erdoğan ile ‘Cumhur İttifak’ı kapsamında yaptıkları görüşmelere ilişkin soru üzerine şunları söyledi:

“Bugüne kadar 5 defa bir araya geldik. Saat 16.00’da 40 ya da 50 dakika ama bazı konularda kararlar alındıktan sonra bizden uygulamada hata olmaz. Sayın Cumhurbaşkanı’ndan da… Cumhurbaşkanı ile bizler arasındaki bu 5 diyalog dahi yaklaşmayı ve kanka olmayı gerektirdi. Şu an kanka halindeyiz.”


09:00 | Temelli’den Erdoğan ve Bahçeli’ye ‘ekranda tartışalım’ çağrısı

Hakkari’de dün düzenlenen Newroz kutlamalarına katılan HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, burada yaptığı konuşmada ‘Cumhur İttifakı’ bileşenleri olan AKP ve MHP’nin liderlerine seslendi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Devlet Bahçeli’yi televizyonda tartışmaya davet eden Temelli, şu ifadeleri kullandı:

“Şimdi hakikatin zamanı, istedikleri kadar televizyonlardan bizi uzak tutsunlar. Sabah akşam ele geçirdikleri o televizyonlardan, bize hakaret etsinler bize saldırsınlar. Kimse onları dinlemiyor; dinlemeyecek de. Eğer cesaretleri varsa buyurun beraber televizyonlara çıkalım. Biz eş başkanlar olarak gelelim, siz de iki ortak gelin. Belki seyredilirsiniz! Gelin anlatın bakalım. Ne diyorsunuz? Buna cesaretiniz var mı? Yok. Bizim olmadığımız yerde atıp tutuyorlar, sinevizyon gösteriyorlar. Sürekli yalan, yalandan kim ölmüş!”


Örnek pusulalar

Fotoğraf: İHA

 

Fotoğraf: İHA