Ana SayfaGüncelTahir Elçi cinayeti: Savcılık Adli Tıp’tan yeni rapor istedi

Tahir Elçi cinayeti: Savcılık Adli Tıp’tan yeni rapor istedi

HABER MERKEZİ – Diyarbakır Başsavcılığı, Tahir Elçi cinayetiyle ilgili olarak açıklanan yeni raporlar doğrultusunda Adli Tıp Kurumu’ndan yeni bir değerlendirme yapmasını talep etti.

Diyarbakır Başsavcılığı, 28 Kasım 2015’de Sur’da düzenlediği basın toplantısı sırasında ensesine isabet eden bir kurşunla hayatını kaybeden Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi’nin öldürülmesi hakkında Şubat ayında kamuoyuna duyurulan yeni rapor doğrultusunda Adli Tıp Kurumu’ndan (ATK) yeni görüş istedi.

T24’ten Gökçer Tahincioğlu’nun haberine göre savcılık, Londra Üniversitesi Goldsmith Koleji bünyesindeki Forensic Architecture (Adli Mimarlık) tarafından hazırlanan video raporun yanı sıra adli tıp uzmanı Prof. Dr. Ümit Biçer’in hazırladığı ve yine bu raporla paralellikler gösteren tespitlerin yer aldığı sunumu da ATK’ye iletti.

Savcılık, raporlar doğrultusunda yeni bir değerlendirme yapılmasını istedi.

Buna göre Adli Tıp Kurumu, yeni raporu ve eldeki kanıtları yeniden değerlendirecek.

Rapor ne diyor?

Forensic Architecture, Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi’nin ölümüne yol açan kurşunun hangi silahtan çıktığı ve kim tarafından ateşlenmiş olabileceğine dair yeni raporunu Şubat ayında açıklamıştı.

Hazırlanan raporda, Tahir Elçi’nin, üç polisten birisinin silahından çıkan kurşunla hayatını kaybetmiş olabileceği sonucuna varılıyor.


Tahir Elçi cinayeti: Yeni rapora göre polislerden biri kuvvetle muhtemel katil


Ne olmuştu?

Tahir Elçi, 28 Kasım 2015’te Sur semtindeki 16’ıncı yüzyıldan kalma Şeyh Mutahhar Camii yanındaki tarihi Dört Ayaklı Minare önünde basın açıklaması yapıyordu.

O sırada Gazi Caddesi’nde bir çatışma çıkmış, YPS’liler ile iki polis arasındaki çatışmada polisler yaralanmış, biri daha sonra hayatını kaybetmişti.

Olay yerinden kaçan YPS’liler, basın toplantısının yapıldığı Yenikapı Caddesi’ne koşmuş, burada bulunan sivil polis memurları ile karşılıklı ateş açılmıştı. Tahir Elçi, bu sırada vurularak ölmüştü.

Dönemin başbakanı Ahmet Davutoğlu, “Bu olay mutlak surette aydınlatılacak, bizim dönemimizde faili meçhullere izin vermeyiz. Hedef sadece Tahir Elçi değil, Türkiye’dir” diye konuşmuştu.

Birkaç gün sonra yaptığı açıklamada Davutoğlu, Tahir Elçi cinayetinin sorumluluğunun PKK’ye ait olduğunu söylemişti.

Ancak aradan üç yılı aşkın zaman geçmesine karşın, davada hâlâ şüpheliler belirlenemedi. Gizlilik kararı olan soruşturmada henüz bir iddianame de bulunmuyor.