Ana SayfaBilim ve TeknolojiTeknolojide ‘ırkçılık’: Sürücüsüz otomobiller beyaz yayalar için daha güvenli

Teknolojide ‘ırkçılık’: Sürücüsüz otomobiller beyaz yayalar için daha güvenli

HABER MERKEZİ – ABD’de yapılan bir araştırmaya göre daha güvenli bir sürüş deneyimi iddiasıyla üretilmeye başlanan sürücüsüz otomobillerin görüntü tanıma sistemi beyazlara kıyasla siyahları algılamakta daha başarısız.


Çeviri-Derleme: Tolga Er


ABD merkezli Georgia Teknoloji Enstitüsü, otonom araçlar ya da kamuoyunda bilinen adıyla sürücüsüz otomobillerin farklı ten renklerindeki yayaların tanımlamasında “makine görüşü” sisteminin ne kadar etkin olduğunu inceledi.

The Guardian’ın haberine göre araştırmanın sonuçları endişe verici.

Öyle ki yapay zeka sistemleri, koyu ten rengine sahip insanlara kıyasla açık ten renkli insanları tanımlamakta “istikrarlı bir şekilde daha başarılı”. Araştırmaya göre sistemler, beyaz bir insanı tanımlamakta siyah bir insanı tanımaya kıyasla yüzde 10 oranında daha iyi.

Habere göre bunun nedenleri arasında, sürücüsüz otomobillere, insanı tanıması için gösterilen görsellerden milyonlarcasının beyaz insanlara ait olması etkili. Bu yüzden sistemler, diğer ırklardan yayaları tanımlamakta güçlük çekiyor.

Ancak teknolojideki bu ‘ırkçılık’, yalnızca sürücüsüz otomobiller için geçerli değil.

Başka araştırmalarda da neredeyse her bir ürünün bu alanda başarısız olduğu biliniyor.

Google’ın görüntü tanımlama sistemi siyah insanları gorillerden ayırt edemiyor, hareket sensörlü kimi sabun makineleri yalnızca beyaz elleri algılıyor.

Teknolojinin diğer alanlarındaki bu sorunlar hayati nitelikte olmazken, sürücüsüz otomobiller için bu durum geçerli değil.

Yine de Tesla arabaları ve Google’ın Waymo’su, görüntü algılama sistemleri dışında çeşitli radar ve lazer sistemleri de kullanıyor.

Ancak piyasadaki maliyet baskısı gerekçe gösterilerek araçların yalnızca kamera kullanılan sistemlerle üretilebileceği belirtiliyor.

Guardian’ın teknoloji editörü Alex Hern, bunun yaratabileceğe sorunlara şu soruyla dikkat çekiyor:

“Bu sistemler, insan sürücülerden önemli bir farkla güvenli olduğu sürece sayıca fazla olarak sokaklara çıkabilir. Ama bu bile şu önemli soruya neden oluyor: Kimin için daha güvenli?”


Karınca Dış Haberler
Previous post
16 yaşındaki iklim aktivisti Greta Nobel Barış Ödülü'ne aday gösterildi
Next post
Dink davası: İki sanık hakkında tahliye kararı