Ana SayfaDünyaTrump imzaladı: ABD’ye göre “Golan Tepeleri artık resmen İsrail’in”

Trump imzaladı: ABD’ye göre “Golan Tepeleri artık resmen İsrail’in”

HABER MERKEZİ – ABD Başkanı Trump, İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ile düzenlediği basın toplantısında Golan Tepeleri’nde İsrail’in egemenliğini tanıyan kararnameye imza attı. Karara tepki gösteren Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, “Bu karar, İsrail’in ilhakını asla meşrulaştırmayacak” diye konuştu.

ABD Başkanı Donald Trump, İsrail’in işgal ettiği Golan Tepeleri’ndeki egemenliğini tanıyan kararnameyi imzaladı.

Trump’ın konuya ilişkin geçtiğimiz hafta yaptığı ilk açıklama, aralarında Türkiye, Suriye ve Rusya’nın da bulunduğu birçok ülke ve uluslararası örgütün tepkisini çekmişti.

Trump: İsrail’in kendini savunmaya hakkı var

ABD Başkanı Trump, söz konusu kararı İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ile yaptığı ortak basın açıklaması sırasında imzaladı.

Trump, “İsrail’in kendini savunmaya hakkı var” dedi.

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ise ”Hamas’ın saldırılarına karşı halkımızı savunmaya devam edeceğiz” sözlerini kaydetti.

Kararın imzalandığı dakikalarda ise uluslararası haber ajansı Reuters, İsrail Ordusu’nun Gazze Şeridi’nde Hamas’a ait hedefleri vurduğunu duyurdu.

İsrail’in bu saldırısı, Gazze Şeridi’nden İsrail kenti Tel Aviv’e bir roket fırlatıldığının açıklanmasının ardından geldi.

Hamas, söz konusu saldırıyı kendilerinin düzenlemediğini açıkladı.

Ankara’dan tepki

Öte yandan Trump’ın Suriye topraklarında yer alan Golan Tepeleri’nde İsrail egemenliğini tanıyan kararnameyi imzalamasına Ankara yönetimi tepki gösterdi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, “ABD bir kez daha uluslararası hukuku yok saydı. Ancak bu karar, İsrail’in ilhakını asla meşrulaştırmayacak. Aksine, Orta Doğu’daki barış çabalarını engelleyerek, bölgede gerilimi daha da artıracak” dedi.

1967’den bugüne Golan Tepeleri

ABD Başkanı Donald Trump, geçtiğimiz hafta, “İsrail’in Golan Tepeleri üzerindeki egemenliğinin ABD tarafından tanınmasının zamanının geldiğini” söylemişti.

Trump’ın bu sözleri Netanyahu’nun bu hafta gerçekleştirdiği ABD ziyaretinin öncesine denk düşmüştü.

9 Nisan’da genel seçimlerin yapılacağı İsrail’in Başbakanı Netanyahu, İsrail’in işgal ettiği bu bölge üzerindeki egemenliğini tanıması için ABD yönetimine bir süredir baskı yapıyordu.

ABD’nin bugün itibarıyla resmen İsrail’in egemenliği altında olarak tanımladığı Golan Tepeleri’nin işgali ise yarım yüzyıldan önceye dayanıyor.

6 Gün Savaşları’ndaki İsrail Tankları / Reuters

5 Haziran 1967’de İsrail ve Arap komşuları arasında artan gerginlik 6 Gün Savaşları’nın başlamasına yol açmıştı.

İsrail, Mısır’dan Gazze ve Sina Yarımadası’nı, Suriye’den de Golan Tepeleri’ni almış, Ürdün güçlerini de Batı Şeria ile Doğu Kudüs’ten çıkarmıştı.

BM Güvenlik Konseyi, bunun üzerine aldığı 242 sayılı kararla, savaşla toprak kazanımını reddetmiş, ele geçirilen yerlerden İsrail’in çekilmesi istenmişti. BM’ye göre bu savaşta 500 bin Filistinli mülteci haline geldi; Mısır, Lübnan, Ürdün ve Suriye’ye göç etti.

Bölgede halen “BM Barış Gücü” görev yapıyor.