Ana SayfaGüncelTürkiye’yi terk etmek zorunda kalan Alman gazeteciler: Uluslararası basın da susturuluyor

Türkiye’yi terk etmek zorunda kalan Alman gazeteciler: Uluslararası basın da susturuluyor

HABER MERKEZİ – Basın kartlarının süresi uzatılmayan iki Alman gazeteci Türkiye’den ayrılmak zorunda kaldı. Gazetecilerden Thomas Seibert, akreditasyon alamamalarının “Batılı basın mensuplarına verilen bir mesaj” olduğunu söyledi.

Basın kartının uzatılması için yaptığı başvuru reddedilen üç Alman gazeteciden ikisi Türkiye’den ayrıldı.

Basın kartı başvurusu bu ay başında reddedilen Tagesspiegel gazetesinden Thomas Seibert, ZDF televizyonunudan Jörg Brase ve Kuzey Alman Radyo ve Televizyon Kurumu’ndan (NDR) Halil Gülbeyaz’ın 10 gün içerisinde Türkiye’den ayrılması gerekiyordu. Bu süre dün doldu.

Sürenin dolmasıyla birlikte Seibert ve Brase, Türk Hava Yolları’nın tarifeli seferiyle dün akşam Türkiye’den ayrıldı. Alman vatandaşı Gülbeyaz’ın ise Türkiye’de oturma izni bulunuyor.

Brase, Ocak 2018’de İstanbul’daki görevine başlamıştı. Seibert ise 22 yıldır Türkiye’de görev yapıyordu.

“Uluslararası basın da susturuluyor”

İki gazeteci, Türkiye’den ayrılmadan önce bir basın toplantısı düzenledi.

Brase ve Seibert, Türk hükümetini uluslararası medyayayı ‘susturma’ya çalışmakla suçladı.

Brase, “Türk hükümeti, ulusal medyayı büyük oranda susturmayı başardı ve şimdi aynısını uluslararası basın için yapmaya çalışıyor. Türkiye ile ilgili haberler yapmaya devam edeceğiz ama ne yazık ki bunu artık Türkiye dışından yapacağız” dedi.

Thomas Seibert ise Türk gazetecilerin durumunun daha zor olduğuna dikkat çekti.

“Türk meslektaşlarımızın burada yaşadıkları ile karşılaştırıldığında bizim durumumuz bir lüks aslında. 130’dan fazla meslektaşımız yazdıkları veya paylaşımları nedeniyle cezaevinde bulunuyor. Jörg ve ben ise bugün uçağa biniyoruz. Arada çok büyük bir fark var, bunu açıkça söylemek gerekiyor. Ancak Türk hükümetinin ülke sınırlarının ötesinde de açıkça baskı oluşturmaya çalışması endişe verici.”

Alman bakan: Kabul edilemez

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, Tagesspiegel gazetesine yaptığı açıklamada, Alman ve Avrupalı gazetecilerin Türkiye’de mesleklerini özgürce yapamamalarının ‘kabul edilemez’ olduğunu söyledi.

Maas, “Eğer gazetecilerin işlerini yapmalarının engellenmesi bizim basın özgürlüğü anlayışımıza bağdaşmıyor” dedi.