Ana SayfaGüncelVan’dan İzmir’e Newroz’da mesaj ortaktı: “Talepler kabul edilsin, tecrit kaldırılsın”

Van’dan İzmir’e Newroz’da mesaj ortaktı: “Talepler kabul edilsin, tecrit kaldırılsın”

HABER MERKEZİ – Bugün birçok merkezde Newroz, yüz binlerce kişinin katılımı ile kutlandı. Diyarbakır’dan Van’a, Batman’dan Urfa’ya uzanan kutlamalarda tecridin kaldırılması talebiyle devam eden açlık grevi eylemlerine dikkat çekildi. Hemen her il ve ilçeden verilen mesaj ise ortaktı: “Mutlaka kazanacağız!”

 


2019 Diyarbakır Newrozu


Van

Van Newrozu, Van Kalesi’nin eteklerinde bulunan Newroz alanında yapılan etkinlikle kutlandı.

“Mutlaka kazanacağız” sloganıyla yapılan kutlamalara yüz binlerce kişi katıldı.

Kutlamalarda, tecridin kaldırılması talebiyle HDP Milletvekili ve DTK Eş Başkanı Leyla Güven’in başlattığı ve 134 gündür sürdürdüğü açlık grevi eylemine dikkat çekildi.

“Leyla Güven onurumuzdur” sloganlarının eksik olmadığı alanda Newroz ateşi Barış Anneleri tarafından yakıldı.

Sanatçıların sahneye çıkmasının ardından tutuklu bulunan ve yerine kayyum atanan Van Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Bekir Kaya’nın gönderdiği mesaj okundu.

Kaya mesajında, “Bizler direndikçe inanıyorum ki bugün halkımıza karşı geliştirilen inkar ve yok sayma politikaları da boşa çıkarılacaktır” dedi ve ekledi:

“Halkımızın iradesini gasp eden ve tüm değerlerimizi ayaklar altına almaya çalışan kayyum politikasına karşı halkımızın 31 Mart’ta çok anlamlı bir cevap vereceğine inanıyorum.”

“Bundan hiç kimsenin şüphesi olmasın ki ne yaparlarsa yapsınlar, ne kadar faşizm uygularlarsa uygulasınlar, bizler mutlaka kazanacağız” diyerek halkın Newroz’unu kutladı.”

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli ise “Tecrit Kürt sorununun çözümsüzlüğüdür. Sayın Öcalan üzerindeki tecride son verin. Newroz alanlarında tecride karşı isyan ediyoruz, kabul etmiyoruz” dedi.

Halk iradesinin yok sayılarak belediyelere kayyum atandığını söyleyen Temelli, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Halkın iradesini yok sayarak kayyum atadılar. Biz de bu meydanlardan diyoruz ki bu ülkeyi bu utançtan kurtaracağız. Diyoruz ki sizin kayyumlarınızı bu ülkeden süpürüp atacağız. Kırıntıları bile kalmayacak. Tümünü süpürüp atacağız. Süpürgeler hazır mı?”

Cizre

Şırnak’ın Cizre ilçesinde Newroz, Konak Mahallesi’ndeki Newroz alanında yapıldı.

HDP Cizre Belediye Eşbaşkan Adayı Berivan Kutlu, “Bugün Erdoğan ve yardımcıları Dehaklaşmış bu halka zulüm uyguluyor. Bizler yıllardır direnen Kürt halkı olarak, Cizre’den Kawalaşacağız” dedi.

HDP Şırnak Milletvekili Nuran İmir ise Öcalan’a dönük tecride dikkat çekerek, bunu protesto etmek için cezaevinde yaşamına son veren Zülküf Gezen’i andı: “Bu Newroz bugün Zülküf Gezen Newroz’u oldu.”

Mardin

Mardin’in Nusaybin ve Midyat ilçelerinde onbinlerce kişinin katılımıyla Newroz kutlandı.

Öcalan üzerindeki tecrit karşı devam eden açlık grevlerine dikkat çekilen buradaki Newroz’da da gündem tecrit idi.

Newroz alanındakilere seslenen HDP’nin Mardin Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkan adayı Ahmet Türk, Seyit Rıza’nın sözlerini hatırlatarak, “Hileleriyle baş edeceğiz” dedi.

İzmir

İzmir’de Newroz’un adresi Gündoğdu Meydanı’ydı. Mitinge on binlerce kişi katıldı.

Diğer Newroz’larda olduğu gibi İzmir’de de gündem açlık grevleri ve tecritti.

HDP Milletvekili Feleknas Uca “tecridi kıracaklarına” vurgu yaparken, HDK Eş Sözcüsü Gülüstan Kılıç Koçyiğit ise “Kürtleri yok sayanlara gereken cevabı 31 Mart’ta vereceğiz” dedi.

Ağrı

Ağrı’da Newroz, Ağrı stadyumunun arkasında bulunun boş alanda on binlerce kişi katılımıyla kutlandı.

Newroz kutlamalarına HDP Milletvekili ve Kadın Meclisi Sözcüsü Dilan Dirayet Taşdemir, HDP Ağrı Belediye Eş Başkan adayları Yeliz Karaaslan, Abdurrahman Doğar, HDP MYK Üyesi Salih Taşdemir ve Kars Belediyesi Eş Başkan adayı Ayhan Bilgen katıldı.

Alana gelen siyasetçiler ardından halkla birlikte Newroz ateşini yaktı.

Dilan Dirayet Taşdemir açlık grevlerindeki Leyla Güven’in ve tutukluların taleplerini dile getirerek, “Tecrit insanlık suçudur. Tecrit kırılana kadar biz meydanlarda bunu dile getireceğiz. Arkadaşlarımız da eylemleriyle bunu sürdürecektir” diye konuştu.

Ayhan Bilgen ise Kürt halkının taleplerinin olduğunu vurgulayarak, “Bu halkın bir iradesi, mücadelesi ve ödediği bedeller var. Bu halkın insanca, özgürce, eşitçe ve kardeşçe yaşama hakkı var. Biz siyaseti bunun için yapıyoruz” ifadelerini kullandı.

Batman

Batman’da, Newroz alanında düzenlenen Newroz kutlamasına binlerce kişi katıldı.

Kutlamada, HDP Batman milletvekilleri Mehmet Rüştü Tiryaki, Ayşe Acar Başaran ve Necdet İpekyüz halka hitap etti.

Cezaevinde başlattığı süresiz dönüşümsüz açlık grevini tahliyesi sonrası evinde devam ettiren Sedat Akın, Newroz kutlamasına mesaj gönderdi.

Tecridin kaldırılarak taleplerin kabul edilmesi gerektiğini söyleyen Akın, “Mevsim şimdi zindanlarda direnen binlerce yoldaşımızın özgür ve onurlu yaşama olan inancı… Mevsim şimdi ‘Ne olursa olsun, sonu muhteşem olacak’ diyenlerin mevsimi” dedi.

Urfa

Urfa’da Newroz, 11 Nisan Stadyumu önünde bulunan boş alanda binlerce kişinin katılımı ile kutlandı.

Stadyuma yakın birçok yolu trafiğe kapatan polis, geniş güvenlik önemleri aldı. Saat 10.00 olarak belirlenen kutlama saati, Newroz alanının halka açılmaması nedeniyle bir saat geç başladı.

Kürtçe asılan “Newroz pîroz be” pankartının da aralarında olduğu Kürtçe tüm pankartlar polis tarafından “yasak” olduğu gerekçesiyle söküldü. Alanda sadece Türkçe “Newroz barış ve özgürlüktür” ve Kürtçe, Türkçe ve Kirmanckî “Mutlaka kazanacağız” pankartı kaldı.

HDP Urfa Milletvekili Ömer Öcalan yaptığı konuşmada, “Bu ülkenin yasaları var, yasayı uygulayın. İmralı’da bir tecrit var, ailesiyiz. Açın kanalları her tutuklunun iletişim hakkı var” dedi.

Antep

Antep’te düzenlenen Newroz kutlamasına Antep H Tipi Kapalı Cezaevi’nde bulunan tutuklular bir mesaj gönderdi.

Öcalan’a uygulanan tecride karşı açlık grevine girdiklerini belirten tutuklular, toplumu da tecride karşı ses çıkarmaya çağırdı.

HDP Milletvekili Mahmut Tuğrul ise “Leyla Güven’in talebi insanidir, hukukidir ve vicdanidir. Leyla Güven’e Antep’ten bin selam olsun” dedi.

Tatvan

Bitlis’in Tatvan ilçesindeki Newroz kutlamasında da Öcalan’a dönük tecride son verilmesi talebiyle süren açlık grevi eylemcileri anıldı.

HDP Bitlis Milletvekili Mahmut Çelalet Gaydalı “Leyla Güven ile binlerce kardeşimiz bugün açlık grevinde. Talepler çok net; adaletin sağlanması, kendi hukuklarına uymaları isteniyor. Ama hükümet üç maymunu oynuyor” dedi.

HDP Siirt Milletvekili Meral Danış Beştaş ise “Tecrit derhal kaldırılmalıdır. Onun için açlık grevinde olan tüm arkadaşlarımızın talepleri haklıdır ve yerindedir” diye konuştu.

Manisa ve Aydın

Manisa ve Aydın’da binlerce kişi Newroz’u kutladı.

Manisa Belediye Eşbaşkan Adayı Naci Sönmez, “Acılarımız ve yaslarımız var. Bayram tadında Newroz yaşatmayanları Allah bildiği gibi yapsın. 1 Nisan sabahı Türkiye halkları Newroz’un yaktığı işaret fişeğiyle baharı müjdeleyecek” diye konuştu.

Aydın’daki kutlamada konuşan HDP Muş Milletvekili Mensur Işık ise “Yerel seçimlerde bizi büyük bir zafer bekliyor. Arkadaşlarımızın aylardır sürdürdükleri direnişle, bu ruhla zafer tüm halklar için yakındır diyorum” şeklinde konuştu.

Konya

Konya’da Newroz, Işıklar Mahallesi Salı Pazarı Meydanı’nda “Mutlaka kazanacağız, tecridi kıracağız” şiarıyla yapıldı.

Burada konuşan HDP Ağrı Milletvekili Abdullah Koç, Türkiye’nin barışı için HDP’nin tek çözüm olduğunu savundu.

Koç, “31 Mart tıpkı Newroz gibi zalim Dehaklara karşı sandıklarda cevaplarımızı vereceğiz. 31 Mart’ta bahar yeniden gelecek meşaleyi en yukarılara doğru taşıyacağız” dedi.


Bu haber Mezopotamya Ajansı’ndan derlendi, fotoğraflar da ajanstan alındı.



Önceki Haber
Diyarbakır Newrozu: Ateşi Zülküf Gezen'in ailesi yaktı, Leyla Güven 'zafer yakın' dedi
Sonraki Haber
Musul'da feribot battı, çok sayıda kişi yaşamını yitirdi