Ana SayfaDünyaVenezuela’da elektrik kesintileri: Bir gazeteci tutuklandı, Guaido hakkında soruşturma

Venezuela’da elektrik kesintileri: Bir gazeteci tutuklandı, Guaido hakkında soruşturma

HABER MERKEZİ – Venezuela’da ülkenin birçok noktasında yedi gündür elektrikler kesik. Ülkedeki elektriklerin kesintilerinin ölümlere neden olduğu belirtilirken, hükümet ile muhalifler kesintilerden dolayı birbirini suçluyor. Son olarak Luis Carlos Díaz isimli bir gazeteci tutuklandı, muhalif lider Guaido’ya ise ‘elektrik sistemine sabotaj’ iddiasıyla soruşturma başlatılacağı bildirildi. AB ise, ABD kanadından yapılan ‘askeri müdahale’ açıklamalarına karşı çıkarak, krize çözümün “dışarıdan empoze edilmemesi” gerektiğini söyledi.

Siyasi ve ekonomik krizin derinden hissedildiği Venezuela’da yedi gündür ülkenin çeşitli bölgelerinde elektrik yok.

Elektrik kesintileri nedeniyle milyonlarca kişi gıda ve su temini konusunda sıkıntılar yaşıyor.

Sağlık Doktorları isimli sivil toplum kuruluşundan Pazar akşamı yapılan açıklamaya göre, ülke çapındaki elektrik kesintilerinin başladığı günden bu yana en az 18 kişi hayatını kaybetti.

Ayrıca bakım ünitelerinde yatan hastalar ve yeni doğmuş bebekler ile diyaliz hastalarının hayatı tehlike altında.

Başkent Caracas’a elektrik verilmeye başlansa da ülkenin büyük bir bölümünde kesintilerin devam ettiği bildiriliyor.

Muhaliflerden “alarm durumu” ilanı

Juan Guaido

Muhalifler, elektrik kesintilerinden hükümeti sorumlu tutuyor.

Son olarak başkanlığını, kendini ‘geçici devlet başkanı’ ilan eden muhalif lider Juan Guaido’nun yaptığı ve muhaliflerin kontrolündeki Ulusal Meclis “alarm durumu” kararı aldı.

Guaido’nun uluslararası yardımın ülkeye ulaşmasını sağlayacak “alarm durumu” çağrısı, parlamentoda kabul edildi ancak muhaliflerin kontrolündeki Ulusal Meclis’in yaptırım gücü bulunmuyor.

Guaido ayrıca elektrik kesintilerini protesto etmek için Salı günü için büyük bir protesto gösterisi çağrısında bulundu.

Guaido’ya soruşturma

Öte yandan Venezuela’da Başsavcı Tarek Saab, Yüksek Mahkeme’den, muhalif lider Juan Guaido’nun ülkenin elektrik sistemini sabote ettiği iddiasıyla soruşturulmasını istedi.

Nicolas Maduro

Saab’ın duyurusu, Devlet Başkanı Maduro’nun televizyon konuşmasında “adalet zamanı geldi” demesi ve “adalet sisteminin Venezuela’nın elektrik sistemine karşı düzenlenen saldırının arkasındaki kişinin peşine düşeceğini” söylemesinden birkaç saat sonra geldi.

Başsavcı Saab, Guaido’nun saldırıların “fikrini vermekten” sorgulanacağını söyledi.

Ayrıca elektrik kesintilerinde rol oynamakla suçlanan ünlü gazeteci Luis Carlos Díaz tutuklandı.

Devlet Başkanı Nicolas Maduro, önceki açıklamalarında, elektrik kesintilerine ABD’nin saldırılarının neden olduğunu öne sürmüş, bu saldırıları “elektromanyetik ve siber saldırılar” diye nitelemişti.

AB: Askeri müdahale kabul edilemez

Venezuela’da bu gelişmeler yaşanırken, Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, Venezuela’ya olası bir askeri müdahaleye karşı olduklarını söyledi.

Böyle bir müdahalenin kabul edilemeyeceğini belirten Mogherini, Veneuzuela’daki krize çözümün asla “dışarıdan empoze edilmemesi” gerektiğini kaydetti.

ABD Başkanı Donald Trump daha önce birkaç kez tüm seçeneklerin masada olduğunu söylemiş ve ABD’nin Venezuela’ya olası bir askeri müdahalesini hariç tutmamıştı.

Venezuela’da neler oluyor?

Derin bir ekonomik ve siyasi kriz içerisindeki Venezuela’da muhalif lider Guaido, 23 Ocak’ta kendisini “geçici devlet başkanı” ilan etti.

ABD, Kanada ve Latin Amerika’daki birçok ülke Guaido’yu başkan olarak tanıdığını açıkladı.

Avrupa Parlamentosu da Guaido’yu ülkenin geçici başkanı olarak tanıdığını duyurdu.

Rusya, Çin ve Türkiye gibi diğer birçok ülke ise Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro’ya destek veriyor.


Karınca, DW Türkçe, BBC Türkçe