Ana SayfaGüncelYaklaşık 1 yıldır tutuklular: Gazeteciler Şahin ve Gayıp’a tahliye yok

Yaklaşık 1 yıldır tutuklular: Gazeteciler Şahin ve Gayıp’a tahliye yok

HABER MERKEZİ – Yaklaşık bir yıldır tutuklu bulunan ETHA editörü Semiha Şahin ve muhabiri Pınar Gayıp’ın da aralarında bulunduğu dört kişinin yargılandığı davanın duruşmasında gazetecilere yine tahliye çıkmadı.

Etkin Haber Ajansı (ETHA) editörü Semiha Şahin ve muhabiri Pınar Gayıp’ın da aralarında bulunduğu dört kişinin yargılandığı davanın 4’üncü duruşması Çağlayan’daki İstanbul 23’ncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapıldı.

19 Nisan 2018’den beri tutuklu bulunan gazeteciler ile avukatları duruşmada hazır bulundu.

Önceki duruşmada esas hakkında mütalaasını açıklayan iddia makamı, Şahin ve Gayıp’ın “örgüt üyeliği” ve “örgüt propagandası” suçlarından ayrı ayrı cezalandırılmalarını talep etmişti.

Kovuşturmanın genişletilmesi talebi

Duruşmada ilk olarak söz alan avukat Kader Tonç, Pınar Gayıp’ın gazetecilik faaliyetlerinin suçlama konusu yapıldığını dile getirdi. Tonç, Gayıp hakkında toplanan tüm delillerin hukuka aykırı olduğunu ifade ederek, kovuşturmanın genişletilmesi talebinde bulundu.

Avukat Tonç ayrıca yaklaşık bir yıldır süren tutukluluğunun cezalandırmaya dönüştüğünü belirterek, Gayıp’ın tahliyesini talep etti.

Semiha Şahin’in avukatı Özcan Karakoç ise delillerin tamamı toplanmadığı halde mütalaa verildiğini kaydetti. Karakoç da kovuşturmanın genişletilmesine ilişkin talepte bulundu, Şahin’in tahliyesini istedi.

Gazeteciler tahliye talep etti

Avukatların ardından gazeteciler beyanda bulundu.

Gazetecilerden Pınar Gayıp, “Özgür basın geleneğinin savunucusu olduğumuz için tutukluyuz” dedi ve tahliyesini talep etti.

Semiha Şahin ise tahliye talebini şu sözlerle dile getirdi:

“Muhalif basına yönelik saldırıların 1 yıl önce tanığıydık. İçeride olduğumuz 1 yıla yakın zamanda da gazetelerden takip ettik. Basına dönük bu baskı artık siyasi tutum olmaktan çıkmalı. Basına yönelik sansür ve tutuklama ile sonuç elde edilemeyeceği açık. Özgür basın emekçileri hakikati paylaşmaya devam edecek.Tahliyemi istiyorum.”

Talepler reddedildi, duruşma ertelendi

Gazetecilerin beyanlarının ardından iddia makamı, mütalaasını tekrar ederek Gayıp ve Şahin’in tutukluluk hallerinin devamını istedi.

Savcı, dosyanın geldiği aşamayı dikkate alarak kovuşturmanın genişletilmesi taleplerinin de reddini istedi.

Ardından kararını açıklayan mahkeme, ‘kuvvetli suç şüphesinin ve somut delillerin varlığını’ gerekçe göstererek Gayıp ve Şahin’in tutukluluğuna devam kararı verdi.

Ayrıca kovuşturmanın genişletilmesi talebi reddedildi.

Bir sonraki duruşma 13 Haziran’da yapılacak.


Evrensel’den derlenmiştir.



Önceki Haber
Seher Polat'ı öldüren erkek hakkında verilen uzaklaştırma kararı 1 hafta önce bitmiş
Sonraki Haber
Endonezya'da denizkızı heykellerine bluz giydirildi