Ana SayfaGüncelYerel seçimler için son 12 gün: Kim ne diyor, neler oluyor?

Yerel seçimler için son 12 gün: Kim ne diyor, neler oluyor?

HABER MERKEZİ – Yerel seçimlere iki haftadan da az bir süre kaldı. AKP ile MHP yani ‘Cumhur İttifakı’ mitinglerde daha çok ‘beka’ konusunu dillendirirken, muhalefetin gündeminde ekonomik kriz ve demokratikleşme var. Günbegün yaşanan gelişmeleri, yapılan açıklamaları aktarıyoruz. Bugünün öne çıkanlarını da sayfamızda bulabilirsiniz.

 


19:20 | Temelli: Cezaevlerinde binlerce insan açlık grevinde, talep çok açık

Partisinin Siirt’te düzenlediği mitingde konuşan HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, iktidarın seçim sürecince kullandığı söylemeleri eleştirdi, PKK lideri Abdullah Öcalan’a yönelik tecridin kaldırılması talebiyle sürdürülen açlık grevi eylemlerine değindi.

Temelli, 132 gündür açlık grevinde olan Leyla Güven gibi mücadelelerini yükselteceklerini ifade ederek, şunları söyledi:

“Bugün cezaevlerinde binlerce insan açlık grevinde. Açlık grevinde olanların içerisinde durumu kötü olanlar var. Cezaevlerinde kötü muamele, baskı, işkence var. Kimseyi yitirmek istemiyoruz. Bu talepler yasaldır, hukukidir. Talep çok açıktır: Adalet Bakanlığı’nın yasalara uyması, Sayın Öcalan’ın ailesi ve avukatlarıyla düzenli görüşebilmesi ve bu mutlak tecridin son bulması istenmekte.”


18:00 | Karamollaoğlu: AK Parti’den Saadet’e ciddi bir oy kayması var

TV5’te yayınlanan Ahu Özyurt moderatörlüğündeki ‘Düşünme Vakti’ programına konuk olan Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, AKP’den partisine ciddi bir seçmen kayması olduğunu söyledi.

Diken’in aktardığına göre Karamollaoğlu’nun konuşmasından bazı satırbaşları ise şöyle:

  • AK Parti’nin oy oranı yüzde 20’lere düştü
  • AK Parti’den Saadet’e ciddi bir oy kayması var
  • Olası bir şok endişesiyle başta sayın Erdoğan olmak üzere iktidar bütün gücüyle bize karşı bir kampanya başlattı
  • Tayyip Erdoğan, hangi il ilçe belde de kimlerin oyuna talipse biz de aynı oylara talibiz
  • Erdoğan’ın terörist diye suçladığı Saaddet’in Adıyaman adayı eski AK Parti milletvekili
  • Tayyip Bey geçmişte kendisine çok ağır ifadeler kullananları kullanmaktan zevk alıyor

17:35 | HDP’nin Mardin eş başkan adayları projelerini açıkladı

HDP’nin Mardin Büyükşehir Belediye Eş Başkan Adayları Ahmet Türk ve Figen Altındağ, düzenledikleri toplantıyla yerel seçimlere ilişkin projelerini açıkladı.

Öne çıkan bazı projeler şöyle:

  • Altyapı ve Büyükşehir Yasası öncesinde belde olan mahallelerin imar sorunları çözülecek
  • Katlı otoparklar yapılacak
  • Sokak ve cadde düzenlemeleri yaya öncelikli olarak yeniden inşa edilecek
  • 60 yaş üstü ve engelli vatandaşlar ücretsiz ulaşım hizmetinden yararlanacak
  • Çocuklar için çok dilli kreş ve oyun evleri kurulacak
  • Belediye hizmetleri çok dilli yürütülecek
  • Mardin Kalesi’ne ulaşımı sağlamak amacı ile teleferik yapılacak
  • Mardin mimarisine uygun halk pazarı kurulacak
  • Belediye Kadın Meclisleri oluşturulmaya devam edilecek

16:15 | CHP ve İYİ Parti’den Antalya’da ortak miting

CHP ve İYİ Parti, seçim çalışmaları kapsamında Antalya’nın Kepez ilçesinde ortak miting düzenledi.

CHP’nin Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Adayı Muhittin Böcek’in “Derdimiz ortak, bu gidişe son vereceğiz” sözlerinin ardından iki partinin liderleri konuştu.

İlk olarak söz alan İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, “Bizim belediye başkanlarımız seçildiği andan itibaren hırsızlık yapmayacaklar, çaldırmayacaklar, adaletten ayrılmayacaklar, israf etmeyecekler, adaletli, özgürlükçü ve refahın yanında olacaklar, insan ayırmayacaklar. Biz 81 milyonuz. 81 milyonun her ferdinin elinde bir tapu senedi var. Nüfus cüzdanımız” dedi.

Ardından konuşan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ise “Kimse önünde diz çökmeyeceğiz” diye vurguladı ve devamla şunları kaydetti:

“Birlikte mücadele edeceğiz, kimsenin önünde diz çökmeyeceğiz. Herkes şunu bilmeli; CHP’nin, İYİ Parti’nin belediye başkanları kazanırsa, bütün dünya diyecek ki, ‘İktidarın bütün baskılarına rağmen halk demokrasiyi tercih etti’.”

“Bizim mücadelemiz ekmek mücadelesi, onur mücadelesi, demokrasi mücadelesidir. Bizim mücadelemiz birlik ve beraberlik mücadelesidir. İşsizlikle mücadeledir. Bireysel bir çıkarın peşinde değiliz. Cennet gibi ülkemizde neden cehenneme döndürdüler bu ülkeyi? Niçin kavga ediyoruz? Hangi gerekçeyle bizlere her türlü iftira atılıyor. Çünkü beylerin söyleyecek bir sözü yok. Ekonomi batmış, işsizlik almış başını gitmiş. Herkesi suçlamaya başladılar.”


15:30 | EMEP, Ankara ve İstanbul’daki seçim tutumunu açıkladı

EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan, partisinin yerel seçim tutumuna ilişkin açıklamalarda bulundu.

Evrensel’den Çağrı Sarı’nın “Ankara, İstanbul ve İzmir gibi büyükşehirlerde tutumunuz ne olacak?” sorusuna yanıt veren Gürkan, “Cumhur İttifakı’nın Ankara, İzmir, İstanbul’da geriletilmesini önemli görüyoruz” dedi ve şunları söyledi:

“İzmir’de bizim de içinde bulunduğumuz emek ve demokrasi güçleri, büyükşehir belediye başkanlığı için CHP adayını desteklemek yönünde ortaklaştı.

“Ankara ve İstanbul’da sadece büyükşehir belediye başkanlığı için CHP adaylarına oy vereceğiz. Kalan diğer yerlerde geçersiz oy kullanacağız.

“Ancak Ankara ve İstanbul ile ilgili tercihimiz Millet İttifakı’nı Cumhur İttifakı’na seçenek olarak gördüğümüz anlamına gelmiyor.”

Selma Gürkan’ın Evrensel gazetesinde yayımlanan röportajının tamamına BURADAN ulaşabilirsiniz.


15:15 | İmamoğlu: Büyük mitingimiz 16 milyon insanla 1 Nisan’da

CHP’nin İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkan Adayı Ekrem İmamoğlu, seçim çalışmaları kapsamında Bayrampaşa’daydı.

Burada seçmenlerle buluşan İmamoğlu, gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını da yanıtladı.

İmamoğlu, ”Rakibiniz İstanbul’da büyük mitingler düzenliyor. Siz de düzenleyecek misiniz?” sorusuna, “Biz büyük mitingimizi 16 milyon insanla 1 Nisan’da yapacağız” yanıtını verdi.

”Aslında her şey o kadar iyi gidiyor ki, her gün bir ilçedeyiz. Kendiliğinden insanlar geliyor ve on binlerce insanla buluşuyoruz. Bu buluşmalar çok güzel, çok nitelikli, organik, içten, samimi buluşmalar. Biz büyük mitingimizi 16 milyon insanla 1 Nisan’da yapacağız. Hiç kimse dışında kalmayacak, hiçbir sayıyla da ölçülemeyecek bir miting olacak. Biz, bütün İstanbul’u 1 Nisan’daki mitinge davet ediyoruz.”

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın seçim dönemindeki tutumuna da değinen İmamoğlu, “Cumhurbaşkanı’ndan insan tarafsızlık bekliyor. Belediye başkanlığı makamında olduğum sürece ben, ruhumda taraf olamıyorum. Ben de partili bir belediye başkanıyım, benim de partim var. Ben, belediye başkanlığım süresince öyle bir dil kullanamıyorum, kullanamam da” dedi.


13:20 | Temelli: Hakikat kazanacak

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, kendisi hakkında açılan soruşturmaya ilişkin açıklama yaptı.

Batman’ın Kozluk ilçesindeki mitingde konuşan Temelli, “Yine soruşturma açılmış bana, okumuşsunuzdur. Savcılar talimatla harekete geçiyor. Sadece bana yönelik değil, bütün HDP’lilere yönelik. Nerede HDP’li görseler, ya gözaltına alıyorlar ya soruşturma açıyorlar” dedi.

Temelli, son olarak “İstediğiniz kadar soruşturma açın, hakikat kazanacaktır” diye konuştu:

“Onlar sabah akşam talimatla soruşturma açıyorlar. Terör örgütü propagandasıymış! Bin kere söyledik, HDP terörist değildir. Biz, HDP’nin sesini her yerde yükseltmeyi devam edeceğiz. Çünkü bu hakikatin sesidir, hakikatin sesini kısamazsınız. İstediğiniz kadar soruşturma açın, hakikat kazanacaktır, HDP kazanacaktır. Dost ve düşman bilsin ki biz kazanacağız, mutlaka kazanacağız!”

  • Haberin tamamına buradan ulaşabilirsiniz

13:20 | CHP’den CNN’e çağrı: CNN Türk hakkında soruşturma başlatın

CHP’nin ABD temsilcisi Yurter Özcan, uluslararası haber kanalı CNN’e bir mektup yazarak CNN Türk hakkında ‘yalan haber yaptığı için’ soruşturma talebinde bulundu.

Sözcü’den Ali Gülen’in haberine göre Özcan, CNN’e yazdığı mektupta isim hakkını kullanan CNN Türk’ün yalan haber yaptığını ve soruşturulma başlatılması gerektiğini yazdı.

“Soruşturmanız sırasında temel gazetecilik prensiplerinin çiğnendiği ve AKP rejimini desteklemek amacıyla yalan haberler yapıldığını görmeniz sonucunda, bu kanalın CNN adını kullanma hakkının elinden alınacağından eminim.”

CNN Türk geçtiğimiz günlerde HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli’nin söylemediği sözleri söylemiş gibi haberleştirerek “HDP Eş Genel Başkanı Temelli’den açık açık itiraf ve tehdit: İstanbul-Ankara’yı İmamoğlu ile Yavaş değil HDP yönetecek” ifadelerini kullanmıştı.


13:12 | Erdoğan: Bir hata yaptık, idamı kaldırdık

Zonguldak Ereğli’de yerel seçim mitinginde konuşan AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yeni Zelanda’da 50 kişinin hayatını kaybettiği cami saldırılarına değindi, bir kez daha ‘idam’ dedi.

Cami saldırılarının baş zanlısı Brenton Tarrant’ı hedef alan Erdoğan, “İbadette olan kardeşlerimizi alçakça, kalleşçe öldürdün. Bunun hesabını Yeni Zelanda soramayacaksa, biz sorarız” diye konuştu.

“Bir hata yaptık, idamı kaldırdık” diyen Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bana göre yanlış yaptık. Niye? 15 Temmuz gecesi 251 vatandaşımızı, askerimi, polisimi şehit edenleri; ağırlaştırılmış da olsa müebbet de olsa cezaevinde onları beslemek bile bana ağır geliyor. Parlamentomuz bununla ilgili karar verirse ben onaylarım. Yeni Zelanda Parlamentosu bu adamla ilgili karar vermiyorsa ben de Yeni Zelanda hükümetiyle tartışırım. Gereğinin yapılması gerekir.”


11:23 | KONDA son seçim anketini açıklamayacak

Kamuoyu araştırma şirketi KONDA, 31 Mart 2019 yerel seçimleri için hazırladığı son anketi yayınlamayacağını duyurdu.

Daha önceki seçimlerde, seçim öncesi son günlerde anketini açıklayan KONDA’dan yapılan açıklamada, partilerin kurdukları ve kurmadıkları ittifakların, DSP gibi sonuca etki edebilecek adayları bulunan bir partinin varlığı ve HDP’nin bazı yerlerde hiç aday çıkartmamasının çalışmada yarattığı zorluğu gerekçe gösterdi.

bianet’te yer alan habere göre KONDA meselenin “aritmetik” bir sorun olduğunu belirtti:

“Karşı karşıya olduğumuz mesele araştırma şirketlerinden, şirketlerin maharetlerinden ve araştırma tekniğinden bağımsız olarak aritmetik sorunudur.”


10:43 | HDP Eş Genel Başkanı Temelli hakkında soruşturma başlatıldı

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli hakkında “örgüt propagandası” yaptığı iddiasıyla soruşturma başlatıldı.

Tunceli Cumhuriyet Başsavcılığı’nın, Temelli hakkında 31 Ocak 2018 tarihinde Dersim’de katıldığı partisinin aday tanıtım toplantısında yaptığı konuşma nedeniyle soruşturma başlattığı bildirildi.

  • Haberin tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

10:40 | HDP’nin Balıkesir adayı Güven gözaltına alındı

HDP Balıkesir Büyükşehir Belediye Eş Başkan Adayı Yurdanur Güven, evine yapılan polis baskınıyla gözaltına alındı.

DHA, Balıkesir Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından sosyal medya üzerinden “örgüt propagandası” yaptığı iddiasıyla hakkında soruşturma başlatılan Yurdanur Güven ile birlikte yedi HDP’linin de gözaltına alındığını aktardı.

Gözaltına alınanlar, Balıkesir Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü.


09:55 | Erdoğan: Yavaş seçime girebilse dahi bunun bedelini öder

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, CHP’nin Ankara Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mansur Yavaş hakkında ortaya atılan “sahte senet” iddialarıyla ilgili konuştu.

Katıldığı bir ortak yayında konuşan Erdoğan, “Yargının Yavaş’la ilgili kararı kenara konulacak bir şey değil. Bu seçime böyle girebilse dahi seçimden sonra çok ciddi bir bedeli kendisi ödeyeceği gibi Ankaralı hemşehrilimizi de ödetme durumuna düşürür” dedi.

Anketlerde ‘Cumhur İttifakı’ adayı Mehmet Özhaseki’nin önünde gösterilen Mansur Yavaş ise hakkındaki “sahte senet” iddialarını önceki günlerde yalanlamış ve bu iddialar için ‘komplo’ değerlendirmesi yapmıştı.


 09:10 | Yavaş: Fark en az 10 puan, yüzde 56’nın üzerinde oy alacağım

CHP’nin Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Adayı Mansur Yavaş, Oda TV’den Mert Taşçılar’ın sorularını yanıtladı.

Yavaş, “31 Mart yerel seçimlerinde yüzde 56’nın üzerinde oy alacağımı düşünüyorum” dedi, AKP adayı Mehmet Özhaseki’yle arasındaki farkın en az 10 puan olacağını söyledi.

AKP tabanından alacağı oyun yüzde 13 civarında olduğunu savunan Yavaş’ın açıklaması şöyle:

“Şimdi AK Parti’de Demirel’in dediği gibi mutfaktan şikayetçi. Özhaseki de Ankara’da tutmadı. Yani bir insan ortaya bir aday çıkardığı zaman kanı kaynar. Ben ne olduğunu bilemiyorum tabi ama AK Partililerde müthiş memnuniyetsizlik var. Bunun üzerine ekonomik sıkıntılar. Geçen seçimlerde bizim mağdur edildiğimiz inancı. Bunların hepsi yan yana geldi.”

Previous post
Yolsuzlukla suçlanıyordu: Japonya Olimpiyat Komitesi Başkanı istifa etti
Next post
Erdoğan'a bir tepki de Avustralya Başbakanı'ndan: Tüm seçenekler masada