Ana SayfaGüncelYerel seçimler için son 19 gün: Kim ne diyor, neler oluyor?

Yerel seçimler için son 19 gün: Kim ne diyor, neler oluyor?

HABER MERKEZİ – Yerel yönetimlerin belirleneceği 31 Mart seçimlerine yalnızca 19 gün kaldı. Seçimlere kısa süre kala siyasi partiler çalışmalarına hız verirken, liderler yurttaşlara sesleniyor, adaylar vaatlerini açıklıyor. Seçime giderken günün öne çıkan gelişmelerini ve kimi açıklamaları canlı sayfamızdan takip edebilirsiniz.

 


18:35 | Erdoğan: Binali Bey başlı başına bir marka

AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Gebze-Halkalı demiryolu hattının açılışının ardından İstanbul’un çeşitli ilçelerinde mitingler düzenledi.

Beylikdüzü’de düzenlenen mitingde konuşan Erdoğan, İstanbul’un sıradan bir yer olmadığını belirterek, “İstanbul’a o kadar önem veriyoruz ki Bİnali Yıldırım’ı büyükşehir belediye başkanı adayı yaptık” dedi ve ekledi:

“Binali Bey başlı başına bir markadır. Samimiyet, özveri demektir. Yol arkadaşlığı dava arkadaşlığı yaptığımız Binali Bey siyasetinde ülkemizin markasıdır. İstanbul’a belediye başkanı seçeceğiz, dikkat edin Çatladıkapı’ya değil.”


18:00 | Temelli Batman’da: Sandıkları yakalayıp, oyumuzu kullanacağız

Partisinin seçim çalışmaları kapsamında Batman’da düzenlenen mitinge katılan HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, birçok kentte taşınan sandıkları hatırlatarak, “Sandıkları nereye kaçırırsanız kaçırın, o sandıkları yakalar yine oyumuzu kullanırız” dedi.

“HDP seçmeninin oyunu çalmak için HDP’liler sandıktan uzak kalsın, sandığa erişemesin, iradesi sandığa yansımasın diye sandıkları kaçırıyorlar. Batı’da sandık taşıma, neden? Güvenlik nedeniyle imiş. Ne güvenliği? Zaten ne zaman güvenlik deseler, bilin ki orada bir güvensizlik var.”

“24 Haziran seçimlerinde 150 bin oyu böyle çarçur ettiler” diyen Temelli, sözleri şöyle sürdürdü:

“Sandığımıza, oyumuza, geleceğimize sahip çıkacağız. 31 Mart’a kadar, 7 gün 24 saat çalışacağız. Herkese sesimizi ulaştıracağız.”


15:39 | CHP’nin İstanbul adayları Twitter’da ‘paslaştı’: “Tüm İstanbul canlanacak”

CHP’nin Kadıköy adayı Şerdil Dara Odabaşı, Beyoğlu adayı Alper Taş ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Ekrem İmamoğlu arasında Twitter üzerinden yapılan paylaşımlar dikkat çekti.

İlk olarak Kadıköy adayı Odabaşı, Beyoğlu adayı Taş’a “Gerçekten Yaşasın Beyoğlu, çünkü Beyoğlu yaşarsa Kadıköy daha çok yaşar. Hadi kazanalım” dedi.

Alper Taş da hem Odabaşı’na yanıt verdi, hem de İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Ekrem İmamoğlu’na sordu:

“Elbette! Kültürle, sanatla, edebiyatla, dayanışmayla yeniden canlanacak. Beyoğlu yaşarsa İstanbul yaşar, değil mi?”

İmamoğlu ise Taş’ın paylaşımını alıntılayarak “1 Nisan’dan sonra emin olun tüm İstanbul canlanacak” paylaşımında bulundu.

https://twitter.com/ekrem_imamoglu/status/1105383694292975616


15:20 | Buldan: Erzurum’un 4 ilçesini istiyoruz

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, partisinin seçim çalışmaları kapsamında Erzurum’un Hınıs ilçesinde düzenlenen halk buluşmasında kayyumlara ilişkin açıklamalarda bulundu.

Hınıs Belediyesi’ne kayyum atandığını anımsatan Buldan, kayyumun belediyeyi borçlandırdığını söyledi.

“Sayıştay raporlarına bakıyoruz, Hınıs Belediyesi tam 9 trilyon borç bırakmış. Bunu bir halkın iradesine büyük bir saygısızlık olarak görüyoruz. Bunu aynı zamanda hırsızlık olarak görüyoruz. Çünkü o paraları ne yaptıklarını kimse bilmiyor. Hınıs halkı bilmiyor.”

Yerel seçimlerin çok önemli olduğunu vurgulayan Buldan, “31 Mart’ta Erzurum’da da büyük bir başarı elde etmeye hazırlanıyoruz. Erzurum’un özellikle dört ilçesini, Hınıs’ı, Tekman’ı, Karaçoban’ı ve Karayazı’yı mutlaka ve mutlaka istiyoruz” diye de ekledi.


15:08 | İzmir’de AKP’den istifa eden 800 kişi CHP’ye üye oldu

İzmir’in Bayraklı ilçesine bağlı Gümüşpala’da AKP’den istifa eden 800 kişi CHP’ye katıldı.

BirGün’ün haberine göre CHP Bayraklı Belediye Başkan Adayı Serdar Sandal ve CHP İl Başkanı Deniz Yücel yeni üyelere rozetlerini törenle taktı.

CHP Bayraklı Belediye Başkan Adayı Sandal, bu gelişmeyi Twitter hesabından, “Gümüşpala ve Emek mahallelerinden Adalet ve Kalkınma Parti’si üyesi 800 vatandaşımız partilerinden istifa ederek bizi destekleme kararı aldı. Bayraklı’da ittifakımız her geçen daha da büyüyor, daha da güçleniyor. Saygıdeğer hemşerilerim; aramıza hoş geldiniz! Sevgiyle, hoşgörüyle, barışla, dayanışmayla birlikte başaracağız, birlikte yöneteceğiz!” sözleriyle duyurdu.

CHP’ye katılan 800 kişi arasında AKP’de şu görevlerde bulunmuş isimler de yer alıyor: AKP Bayraklı İlçe Başkan Yardımcısı Osman Uludağ, İlçe Sekreteri Eser Sarı, İlçe Başkan yardımcısı Recep Aslan, Mansuroğlu Delegesi Ahmet Yabanlı, İl Kolları Yönetim kurulu Üyesi Nazan Oğuzlar, Çiçek mahallesi delegesi Yusuf Kucur.


14:53 | Bahçeli yine ‘beka’ dedi, Yıldırım aksini söyledi

MHP lideri Devlet Bahçeli bir kez daha yerel seçimler için ‘beka’ konusunu gündeme getirdi.

Bileşenleri AKP ve MHP’den oluşan ‘Cumhur İttifakı’nın İstanbul adayı Binali Yıldırım ise aksini dile getirdi: “Beka tartışmasının yerelde gündemde olmaması lazım.”


14:20 | Kılıçdaroğlu: Yeni bir siyaset anlayışına ihtiyacımız var

Bursa Mudanya’da konuşan CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, “Bizim yeni bir siyaset anlayışına ihtiyacımız var, kavgacı siyaset anlayışına değil” dedi ve yerel seçimlere sayılı günler kala belediye başkanı adaylarına açılan soruşturmalara tepki gösterdi.

“Belediye başkan adayı seçildi bekle bekle bekle seçimlere bilmem kaç gün kaldı ‘Hakkında soruşturma açacağız.’ Aç kardeşim, istediğin zaman aç. Eğer boğazımızdan aşağı haram lokma inmemişse hiç kimseden korkmayız biz.”

Sakarya’daki 20 milyar dolarlık tank palet fabrikasının satıldığını da söyleyen Kılıçdaroğlu, iktidara eleştirileri şöyle:

“Fabrikanın en büyük ortağı şu anda Katar ordusu yüzde 49.9’una sahip. İhale mi yapıldı? Hayır. Niye verildi? Hangi gerekçe ile verildi. Katar Emiri’nin verdiği uçak karşılığında mı verildi? Her şeye eyvallah ama bir ülkenin silah fabrikasının yabancı bir orduya satılması ülkenin namusu ile oynamak demektir. Bakın bu kadar açık ve net söylüyorum.”


12:35 | HDP’den “biber” filmi

Yerel seçimlere sayılı günler kala liderler meydanlarda yurttaşlara sesleniyor, partiler kimi tanıtım videoları ile seçmenlerine mesaj veriyor.

HDP’nin hazırladığı ‘biber’ filmi de bunlardan biri.

Parti söz konusu videosunda Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın artan enflasyona yönelik tepkilere “Ne diyorlar patlıcan, sivri biber; düşünün bir merminin fiyatı nedir?” şeklindeki yanıtına gönderme yapıyor.


12:15 | Mansur Yavaş’tan ‘sahte senet’ açıklaması

CHP Ankara Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mansur Yavaş, hakkındaki “sahte senet” iddialarıyla ilgili açıklama yaptı.

Yerel seçimlere sayılı günler kala ortaya atılan iddialar için ‘komplo’ değerlendirmesi yapan Yavaş, “Gerek haberi yapan gazete ve bu gazete ve haberlere dayanarak kasıtlı olarak adil yargılamayı etkilemek isteyen başta (AKP’nin Ankara adayı Mehmet) Özhaseki ve (AKP Sözcüsü) Ömer Çelik olmak üzere haberi yapanlarla ilgili suç duyurusunda bulunacağız” dedi ve ekledi:

“Başkanlık yarışının başlamasından itibaren Ankara seçmeninden gördüğümüz büyük ilgi ve anketlere yansıyan fark rakibimiz tarafından olgunlukla karşılanamamış çeşitli yalan beyanlarla bu gerçeğin önüne geçilmek istenmiştir.”

‘Şeffaflık beyannamesi’ni ilk imzalayan belediye başkan adayı olduğunu söyleyen Yavaş, sahte senedi veren iş insanının hapis cezası aldığını da sözlerine ekledi:

“Rakibimizin can simidi gibi sarıldığı bu şahıs ‘resmi evrakta sahtecilik’ ve ‘şantaj’ suçlarından hapis cezası almış bir suçludur. Bu şahıs avukatlığını yaptığım şirketin şahsıma yapmak istediği ödemeyi alıp kaçmış daha önceden şahsıma bırakmış olduğu senedi icraya vermemiz sonucunda bu şahsın senetteki imzasının sahte olduğu ortaya çıkmıştır. Yani burada asıl mağdur benim.”


11:25 | Antikapitalist Müslümanlar seçim tutumunu açıkladı

Antikapitalist Müslümanlar, yerel seçimlerde kimden yana oy kullanacaklarını açıkladı.

DW Türkçe’den Tunca Öğreten’e konuşan ilahiyatçı yazar İhsan Eliaçık, Antikapitalist Müslümanlar’ın 31 Mart’taki tercihlerinde muhalefetin adaylarından yana olacağını söylüyor ve şöyle devam ediyor:

“Yaşadığımız yerdeki adayların önce kişiliğine bakacağız. Açgözlü, müteahhitleşme arzusuyla dolu biri olmayacak. Sade ve mütevazı yaşayacak. Diğer muhalif gruplara karşı olmayacak yani ‘HDP’yi istemem’, ‘İYİ Parti’li olmasın’ ya da ‘CHP Kemalist’ gibi şeyler söylemeyecek.”

Antikapitalist Müslümanlar’ın faaliyetlerini sürdürdükleri İnşa Vakfı’nın genel koordinatörü Sinan Dayan da seçimleri hala demokratik bir mevzi olarak gördüğünü belirterek, “Diktatörlüğe karşı tavır almak için seçimleri boykot etmemek gerekiyor. Dolayısıyla biz tercihimizi muhalif adaylardan yana yapacağız” diyor.


10:08 | ‘Cumhur İttifakı’nın adayından cinsiyetçi tehdit

Adana’da MHP tarafından Kozan Belediye Başkanlığı’na aday gösterilen Nihat Atlı, “Bu ülkenin düşmanlarının analarını belleyeceğiz” dedi.

Oda TV’de yer alan habere göre seçim konuşması için sahneye gelen Atlı, şöyle konuştu:

“İki parti tek parti oldu. Tek partinin adına da Cumhur İttifakı dedik arkadaşlar. Rabbimin izniyle, bu Cumhur İttifakı’yla pazara kadar değil mezara kadar gideceğiz inşallah. Bu düşmanları da bu memlekette yok edene kadar, kanımızın son damlasına kadar mücadele verip Rabbimin izniyle bunların içte ve dışta, yurtta da anasını belleyeceğiz arkadaşlar.”


10:05 | Demirtaş’tan Iğdırlılara mesaj

HDP’nin önceki dönem eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, tutuklu bulunduğu Edirne F Tipi Cezaevi’nden, Iğdır Belediyesi eşbaşkan adayları Eylem Çelik ve Yaşar Akkuş’a destek için bir not kaleme aldı.

Demirtaş’ın Iğdır halkına selam göndererek başladığı notu şöyle:

“Eşbaşkan adaylarımız Eylem Çelik ve Yaşar Akkuş’un etrafında kenetlenerek Iğdır’da bir kez daha demokrasi, barış ve özgürlük diyerek HDP’ye yerel iktidarı emanet edeceğinizden kuşkum yoktur. Hepinize sıcak selam ve sevgiler.”


09:58 | Siirt ve Batman’da da sandık taşıma kararı

Birçok ilde ‘güvenliği’ gerekçe gösteren YSK sandık taşıma kararları alıyor.

Son olarak YSK, Siirt ve Batman’da toplam 100 sandığın başka bölgelere taşınmasına karar verdi.

Buna göre Siirt merkezde 11, Eruh ilçesinde 36, Kurtalan’da 7, Pervari’de 11 ve Şirvan’da 13 sandık başka merkezlere taşınırken, bazı köy sandıkları da mezralara taşındı.

Batman’da da Hasankeyf, Sason ve Gercüş ilçelerine bağlı 22 köyde bulunan 22 sandığın başka bölgeye taşınmasına karar verildi.

Haberin tamamı: Siirt ve Batman’da 100 sandık ‘güvenlik’ gerekçesiyle taşınacak 


09:40 | Selim Sadak tutuklandı

Eski Siirt belediye başkanı Selim Sadak tutuklandı.

Demokratik Toplum Kongresi Divan Kurulu üyesi olan Sadak, önceki gün HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli’nin Urfa’nın Viranşehir ilçesinde düzenlediği mitingde yaptığı konuşma gerekçesiyle gözaltına alınmıştı.

Kürt siyasetçi gece geç saatlerde çıkarıldığı Urfa Adliyesi’nde “örgüt propagandası” yaptığı iddiasıyla tutuklandı.