Ana SayfaGüncelYerel seçimler için son 3 gün: Kim ne diyor, neler oluyor?

Yerel seçimler için son 3 gün: Kim ne diyor, neler oluyor?

HABER MERKEZİ – Yerel yönetimlerin belirleneceği 31 Mart seçimlerine sadece 3 gün kala siyasi partilerin mitingleri sürüyor, adaylar son vaatlerini sıralıyor. Bugünün öne çıkan gelişmelerini sayfamızda bulabilirsiniz.

 


17:20 | Demirtaş’tan eski konuşmalarını yayınlayan Erdoğan’a yanıt

HDP’nin eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş 2 yılı aşkındır cezaevinde

Edirne F Tipi Kapalı Cezaevi’nde bulunan HDP’nin önceki dönem Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, 14 Şubat 2014’te Mersin’in Akdeniz ilçesinde yaptığı konuşma nedeniyle savcılığa ifade verirken, bu ifadesinde eski konuşma videolarını yayınlayan AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a da yanıt verdi.

“Biz ne terörü destekleriz ne de terör destekçisiyiz. Bu ülkenin eşit, onurlu, özgür yurttaşları olmak istiyoruz” diyen Demirtaş, mahkemelik olan konuşmayı gerçekleştirdiği dönemde AKP ile Kürt sorununda barış süreci yürüttüklerini hatırlattı.

“Ben bu konuşmayı yaptığım dünlerde dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, dönemin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve bütün hükümetin bilgisi, parlamentoda çıkan 10 Temmuz 2014 tarih ve 6551 sayılı Terörün Sona Erdirilmesi ve Toplulukta Bütünleşmenin Güçlendirilmesine Dair kanun çerçevesinde, İmralı’da Abdullah Öcalan, Ankara’da hükümet yetkilileri ile Kandil’de de örgüt yöneticileri ile devlet ve hükümet elinin nezaretinde açık görüşmeler yapıyordum.”

O dönem gerçekleştirdikleri konuşmaları “hükümet cephesinde” gerçekleştirdiklerini ifade eden Demirtaş, dönemin Başbakanı Erdoğan’ın da kendisiyle aynı gayeler içerisinde barış sürecinin önemini anlatan pek çok miting gerçekleştirdiğini belirtti.

Demirtaş, barış için yaptıkları tüm konuşmaların bugün siyasi konjonktür değişince suç gibi yansıtıldığını belirterek de Anayasal suç işlendiğini vurguladı.


17:15 | Erdoğan: Türkiye ekonomisinin sorumlusu benim, yerel yöneticilerin yapacağı hiçbir şey yok

Ankara’nın Haymana ilçesinde partisinin mitinginde konuşan AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Türkiye’nin ekonomisinin yerel başkanlar tarafından düzeltilemeyeceğini” söyledi.

“Türkiye’nin ekonomisini belediye başkanlarının düzeltme şansı var mı? Sanki yerel seçimler bitecek, bunlar Türkiye’nin ekonomisini düzeltecek. Yahu yalan söylemeyin bu millete. Türkiye’nin ekonomisinin sorumlusu benim, ben. Yerel yöneticilerin yapacağı hiçbir şey yok.”

Erdoğan bu miting öncesinde de gençlerle sosyal medya üzerinden yayınlanan bir buluşmada bir araya gelmiş ve “TL biriktirmelerinin daha isabetli olacağını” söylemişti.


15:30 | İHD: Nüfus 9,5 milyon artarken seçmen sayısı 11 milyon arttı

İHD, 31 Mart Pazar günü yapılacak yerel seçimler öncesi tespit ettiği ihlaller ile oluşturulan Bağımsız Seçim İzleme Heyeti raporunu açıkladı.

Açıklamada, Türkiye nüfusunun 9,5 milyon artmasına rağmen seçmen sayısının 11 milyon arttığına dikkat çekildi:

“Matematiksel olarak böyle bir şey imkansız. Son 10 yılda Türkiye’nin nüfus artış hızı göz önüne alındığında seçmen sayısında 1,5 milyonluk artış izah edilemez. Bu veriler bile Türkiye’deki seçmen kütüklerinin hatalı olduğunu, her türlü manipülasyona açık olduğunu göstermektedir.”

Yine İHD, seçimlerde önemli bir diğer sorunun “142 belgesi” ismiyle anılan seçimlerde görevli güvenlik görevlerinin kayıtlı olmadıkları sandıklarda oy kullanabilmeleri hali olduğunu belirtti.

Açıklamada, “Bu seçmenlerin hem kayıtlı oldukları sandıklarda hem de görevli oldukları sandıklarda mükerrer oy kullanmalarını önleyecek sağlıklı bir mekanizma kurulamamıştır” denildi.

Seçim boyunca ‘Cumhur İttifakı’nın seçim kampanyasında Cumhurbaşkanlığı’nın imkanlarından faydalandığı, meydanın muhalefeti görmezden gelirken ‘Cumhur İttifakı’na sıkça yer verdiği belirtildi.

İHD raporunda 31 Mart yerel seçim  öncesi partilerin seçim bürolarına, araçlarına, adaylarına, mitinglere ve çalışanlarına yönelik baskın, saldırı, tehdit ve polis baskınları da sıralandı. Buna göre HDP’ye 9, İYİ Parti’ye1, SP’ye 1, TKP’ye 1, ÖDP’ye 1 defa saldırı yapıldı. HDP’ye yönelik 3’ü milletvekili olmak üzere 7 yaralama gerçekleştirildi. Yine HDP’den 590 kişi gözaltına alınırken, 66 kişi de tutuklandı.


14:00 | HDP’nin final mitingi yarın Diyarbakır’da

Diyarbakır’daki mitingden bir kare / Fotoğraf: MA

HDP, yerel seçim çalışmaları kapsamında yarın Diyarbakır’da final mitingini düzenleyecek.

Mitingde HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli’nin yanı sıra DTK Eş Başkanı Berdan Öztürk, DBP Eş Genel Başkanı Mehmet Arslan ve HDP’nin yerel seçimler kapsamında ittifaka gittiği Kürt partilerinin temsilcileri birer konuşma yapacak.

İstasyon Meydanı’ndaki miting saat 11.00’de başlayacak.


13:00 | Erdoğan Ahmet Türk’ü hedef aldı, “GBT’leri hazır tutuyoruz” dedi

Seçim çalışmaları kapsamında Ankara Atakule’de üniversite öğrencilerinin sorularını yanıtlayan AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, HDP’yi bu kez partinin Mardin Büyükşehir Belediyesi Eş Başkan Adayı Ahmet Türk üzerinden hedef aldı.

Erdoğan, Türk için “teröre bulaşmış bir aday” dedi, “3-5 sene bekleyemeyiz. GBT’leri hazır tutuyoruz sonuca göre adımlarımızı atacağız” açıklamasında bulundu.

“Mardin bir medeniyetler şehri. 3 dinin bir arada olduğu yer. Biz AK Parti iktidarı olarak farklı dinin mabetlerini ihya edip kendilerine verdik. İnşa edip teslim ettik. Yöneticileriyle aramızdaki ilişkiler de çok farklı konumda. Mardin’de artık trafiğin yer altına alındığı imkanlar oluştu. Geçmişte neden yoktu? Devletten aldıkları parayı Kandil’e gönderiyorlardı. Şimdi karşı tarafın bir adayı var, teröre bulaşmış bir kişi. Biz kararlıyız. 3-5 sene bekleyemeyiz. GBT’leri hazır tutuyoruz sonuca göre adımlarımızı atacağız.”

Erdoğan ayrıca MHP ile kurdukları ittifakların diğer partilerin kurduğu ittifaka göre farklı olduğunu dile getirerek, “MHP ile kurduğumuz ittifakın pazara kadar değil mezara kadar devamını sağlayacağız” dedi.


11:40 | İmamoğlu: Beyoğlu’nda iddialıyız, 14 ilçeyi daha kazanabiliriz

CHP’nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Adayı Ekrem İmamoğlu, yaklaşık her 10 kişiden yedisinin gündeminde ekonomik kriz, yoksulluk ve işsizlik olduğunu söyledi.

BirGün’den Berkant Gültekin’e konuşan İmamoğlu, bazı ilçelerde değişim beklediğini vurguladı.

“Aslında çok iddialı görünmediğimiz ama sürpriz beklediğimiz ilçeler var. Beyoğlu iddialı olduğumuz ilçelerden birisi. Farkın çok göründüğü ama değişime gebe olan başka ilçeler de var.”

İmamoğlu, yaptırdıkları anketlere göre CHP’nin kazanacağı ilçelerin sayısını, mevcut 14 ilçenin dışında 10’u bulabileceğini aktardı.


11:30 | HDP raporu: 14 ilde 96 bin seçmenin sandığı taşındı

HDP Seçim İşleri Komsiyonu, sandık taşıma ve birleştirmelerine dair hazırladığı raporu açıkladı.

Buna göre 14 ilde toplam 96 bin 531 seçmen taşındı. Sandıkların taşındığı iller şöyle: Ağrı, Batman, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Hakkari, Mardin, Muş, Kars, Dersim, Şırnak, Siirt, Urfa ve Van.

Taşıma ve birleştirme gerekçelerinin yasal dayanağı olmadan yapıldığının belirtildiği raporda, seçmenlerin “güvenilir olan seçmen” ve “ güvenilir olmayan seçmen” ayrımına uğradığı belirtildi.


11:25 | Saadet Partisi’nin Elmadağ adayı Yurdakul adaylıktan çekildi

Ankara’da Saadet Partisi’nin Elmadağ Belediye Başkanı Adayı Nuri Yurdakul, seçimlerden çekildiğini açıkladı.

Kararını yaptığı yazılı açıklama ile duyuran Yurdakul, seçim süresince ‘siyaset tarzı ve ilkeleri ile bağdaşmayacak bazı gelişmelerle büyük bir hayal kırıklığı’ yaşadığını söyledi.

“Bir şehit babası olarak, terör örgütleriyle kol kola girmiş partilerin sadece ‘yıkmak’ üzerine kurulu ittifaklarını kabullenmem ve içime sindirmem asla mümkün değildir.”

Yurdakul ayrıca siyasete AKP’de devam etme kararı aldığını açıkladı:

“Bugün itibarıyla yuvam olarak kabul ettiğim ve çok da emek sarfettiğim AK Parti’de siyasete devam kararı aldım. Elmadağ’da ve Ankara’da kurucusu olduğum AK Parti’nin bir kez daha zafer kazanması, Elmadağ’a ve Ankara’ya yeni hizmetler kazandırması için mücadelem kararlılıkla devam edecektir.”


11:15 | Alper Taş: Aradaki yüzde 8 fark kapandı, Beyoğlu’nda kafa kafayayız

CHP’nin Beyoğlu adayı Alper Taş seçim çalışmalarını sürdürüyor. Peki, çalışmalar ne durumda, son tablo ne?

Yeni Yaşam’dan Erol Önderoğlu’nun izlenimi şöyle: “Beyoğlu’nda Alper Taş’ın işinin kolay olmayacağı baştan beri bir sır değildi elbette. Ama CHP klasiğinden farklı bir profille ortaya çıkan Taş, ilçenin yerinden oynamaz sanılan taşlarını kımıldatıyor ve tabloyu giderek değiştiriyor.”

Önderoğlu, konuştuğu Taş’ın anlattıklarını ise köşesinde şöyle aktarıyor:

“Biz bu seçime girerken arada yüzde 8 fark vardı. Şu anda aldığımız verilere göre bunu kapattık. Yükselişe geçtiğimizi düşünüyoruz. Doğrusunu söylemek gerekirse şu an kafa kafayayız. Çok çekişmeli bir yarış oluyor.

“Ekonomik kriz faktörü var ama daha önemlisi yıpranmışlar, halktan çok kopmuşlar, çok yukarıdalar, çok tepedeler, sırça köşklerde yaşıyorlar artık. Bir de bizim çalışmamızın da burada büyük katkısı var. Yani hem öznel hem nesnel faktörler var. Çok canlı bir çalışma yürütüyoruz. Bizzat onların yoğun olduğu düşünülen yerlerde çalışıyoruz.”


11:05 | SAMER’in tahmini: HDP 2014’te kazandığı belediye sayısını daha artıracak

Yüksel Genç

Siyasal ve Sosyal Araştırmalar Merkezi’nin (SAMER) Yönetim Kurulu Üyesi ve Koordinatörü Yüksel Genç, seçime sayılı günler kala yaptıkları araştırmalar ışığında tahminlerini paylaştı.

Mezopotamya Ajansı’ndan Sedat Yılmaz’a konuşan Genç’e göre kayyum atanan belediyeleri yeniden HDP kazanacak ve parti 2014’te kazandığı belediye sayısını artıracak.

Genç, “Seçime girdiği bölge illerinde genel olarak HDP’nin 2014 seçimlerine göre yüzde 6-8 bandında oyunu arttıracağını, AKP’nin kısmi düşüşler yaşayacağını söylemek mümkün” diyor.

SAMER Koordinatörü, kayyumlu belediyelerden olan Bitlis’te ‘Cumhur İttifakı’ ile HDP’nin başa baş göründüğünü, daha önce HDP’ye ait olmayan belediyelerden Kars’ta da partinin küçük farkla ilk sıraya yerleşmiş göründüğünü, Muş’ta ise başa baş bir görünüm olduğunu ekliyor.

Genç ayrıca Batı illerinde de AKP’nin oy kaybı içinde olacağını varsaydıklarını belirtiyor: “Sadece oy kaybetmeyecek, kimi illeri de kaybedebilir. Özellikle HDP stratejisinin etkili olacağı İstanbul, Ankara, Adana, Mersin, Antep, Urfa, Adıyaman gibi kentler dikkatle izlenmeli.”


10:15 | 1 milyon 156 bin kişi ilk kez oy kullanacak

YSK verilerine göre Türkiye genelinde 57 milyon seçmen, 194 bin 390 sandıkta oy kullanacak.

31 Mart’ta yapılacak seçimlerde 18 yaşını dolduran 1 milyon 156 bin seçmen ise ilk kez sandığa gidecek.


09:50 | Yüksekdağ’dan seçmene çağrı

HDP’nin eski eş genel başkanı Figen Yüksekdağ, 31 Mart yerel seçimlerine ilişkin tutuklu bulunduğu cezaevinden seçmenlere sandığa gitme çağrısı yaptı.

Yüksekdağ, “Sadece yerel seçimleri kazanmak, kayyumları göndermek için değil, insan onuru, iradesi ve vicdanının her zulum biçiminden üstün olduğunu göstermek için sandıklara gidilmelidir” dedi.

Söyleşinin tamamına aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz.


09:27 | Saadet Partisi, Süleyman Soylu’yu YSK’ye şikayet etti

Saadet Partisi, YSK’ye başvurarak İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’yu şikayet etti.

Partinin Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, YSK’den Soylu’nun açıklamalarına karşı harekete geçmesini talep etti.

Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Hasan Bitmez tarafından YSK’ye teslim edilen Karamollaoğlu’nun dilekçesinde, “Sayın Süleyman Soylu’yu Anayasa’ya, yasalara, kurumlara ve siyasi partilere saygılı olmaya davet etmenizi, seçimin güven içinde yapılmamasını doğuracak açıklamalara fırsat vermemenizi bütün ülkemiz adına Sayın kurulunuzdan arz ve talep ederiz” ifadelerine yer verildi.


09:20 | Larry Elliott: Türkiye dünya ekonomisini ateşe veren kıvılcım olabilir

31 Mart yerel seçimlerine sayılı günler kala Londra’daki swap piyasasında TL’nin gecelik faizi yüzde 1350’i aşarken, borsada kayıplar arttı, fakat dolardaki artış Çarşamba günü sonu itibariyle kesildi.

Yine de Britanya’nın önde gelen gazetelerinden The Guardian’ın ekonomi editörü Larry Elliott’a göre hükümetin seçimler öncesi bu başarısı, yıkıcı büyüklükte kayıplar pahasına kazanıldı.


Örnek pusulalar

Fotoğraf: İHA
Fotoğraf: İHA
Previous post
Kendisinden boşanmak isteyen Meral Topcu'yu öldüren erkeğe ağırlaştırılmış müebbet istemi
Next post
Amedspor kaptanına verilen ‘futboldan men’ cezası 20 maça çevrildi