Ana SayfaGüncelYerel seçimlere 11 gün kala neler oluyor, kim ne diyor?

Yerel seçimlere 11 gün kala neler oluyor, kim ne diyor?

HABER MERKEZİ – 31 Mart’ta yapılacak yerel seçimlere sadece 11 gün kaldı. Günbegün yaşanan gelişmeleri, yapılan açıklamaları aktarıyoruz. Bugünün öne çıkanlarını da sayfamızda bulabilirsiniz.

 


16:20 | Karamollaoğlu: Böyle giderse 1946’ya yeniden döneceğiz

Saadet Partisi lideri Temel Karamollaoğlu, partisinin genel merkezinde basın toplantısı düzenledi.

BBC Türkçe’nin aktardığına göre İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun Saadet Partili bir seçmeni tutuklattığı iddialarıyla ilgili konuştu:

“Bir İçişleri Bakanı seçmeni tehdit ediyor. Söylediği bir yalanı protesto ettiği için adamı tutuklattırıp, hapse attırıyor. Bu seçimin adil olduğunu nasıl iddia edeceksiniz?”

Karamollaoğlu, iktidardaki AKP’nin devletin imkanlarından yararlandığını ve adayların tehdit edildiğini de söyledi:

“İktidar adeta devletin bütün imkânlarını, medya gücünün neredeyse tamamını kullanarak her türlü iftira ve yalana başvurmakta tereddüt etmiyor. İftiralar ve tehditler yetmiyormuş gibi, bir de adaylar tehdit ediliyor. Milletimiz tehdit ediliyor ve insanlar gözaltına alınabiliyor. Böyle giderse 1946’ya yeniden döneceğiz. Açık oy, gizli tasnif kural haline gelecek gibi. Çünkü kazanma şanslarını kaybettiklerini görüyorlar.”


14:45 | Temelli: 50 kişinin katledilmesi seçime malzeme yapılabilir mi?

Partisinin seçim çalışmaları kapsamında Siirt Eruh’ta halk buluşmasına katılan HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın seçim mitinglerinde Yeni Zelanda’daki 50 kişinin hayatını kaybettiği saldırının görüntülerine yer vermesine tepki gösterdi.

Temelli, “50 kişinin katledilmesi seçime malzeme yapılabilir mi?” diye sordu ve şöyle devam etti:

“İşte Yeni Zelanda örneği. Orada masum 50 insan katledildi. Hem de ibadetlerini yaptıkları sırada. Bu seçime malzeme yapılabilir mi? Bunun karşısına hep birlikte çıkacağız, lanetleyeceğiz ve bir daha olmaması için, böyle bir acıyı insanlığın yaşamaması için üzerimize düşeni yapacağız. Ama bugün dini siyasete alet edenler, o katliamı sinevizyonlarda gösterip düşmanlığı, ayrımcılığı körüklüyorlar.”

Hollanda’daki tramvay saldırısını da hatırlatan Temelli, “İnsanlığın değerlerine her yerde sahip çıkmalıyız; Eruh’ta, Siirt’te, Hollanda’da, Yeni Zelanda’da neredeyse orada sahip çıkmalıyız. Bizim insanlığımız budur” diye konuştu.

Ekonomideki gidişata da değinen Temelli, “Ekonomi çökmüştür” dedi ve ekledi: “Eskiden ekonomik krizden bahsederdik, şimdi ekonomi öyle bir yere sürüklenmiş ki kriz sözcüğü yetersiz kalıyor. Büyük bir çöküntü içerisindeyiz.”

Türkiye’de büyük bir kesimin borçlu olduğunu dile getiren HDP Eş Genel Başkanı, “Benim gelirim iyi, ben geçinebiliyorum diyen neredeyse kimse kalmamış. Herkes bu yoksulluk girdabına sıkışıp kalmış. Yoksulluk öyle derin ki insanların çaresizliğine çözüm üretmek yerine kendilerini düşünüyorlar” diye de ekledi.


13:55 | Erdoğan: Ankara’yı rastgele ellere teslim edemeyiz

Ankara’da, yüksek maliyeti ve güvenlik tartışmalarıyla gündeme gelen Ankapark’ın açılışında konuşan AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bir kez daha CHP’nin ‘Millet İttifakı’nın Ankara Büyükşehir Adayı Mansur Yavaş’ı hedef aldı.

Yavaş’la ilgili ‘gerçekler’in ortaya çıkmaya başladığını söyleyen Erdoğan “Ankara’yı sahte imzalarla senet imzalayanlara teslim edemeyiz” dedi.

“Ankara’yı rastgele ellere teslim edemeyiz. Ankara’yı sahte imzalarla senet imzalayanlara teslim edemeyiz. Ayrıca vergi kaçakçısı bu. Böyle bir adam Ankara’ya belediye başkanı adayı oldu. Gerçekler çarşaf çarşaf ortaya dökülüyor.

“Ankaralı kardeşlerim bunun hesabını sandıkta soracaktır. Ne bu ittifaktan ne de ittifakın defolu adayından Ankara’ya bir hayır gelmez.”


12:35 | ‘Dilim sürçmüş olabilir’ diyen Yavaş’tan yeni HDP açıklaması

CHP’nin Ankara adayı Mansur Yavaş, tepki çeken “HDP’lilerin topluma kazandırılması gerektiğini düşünüyorum” sözleri için “Dilim sürçmüş olabilir” dedi.

Açıklamasında “HDP’lilerin tümünün vatan haini olarak gösterilemeyeceği” ifadesini kullanan Yavaş, HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli’nin bazı yayın organlarınca çarpıtılarak verilen “Mansur Yavaş da bilecek ki seçilmişse HDP oylarıyla seçilmiştir” sözlerine ise “Hayır, ben 6 milyon Ankaralının oylarıyla seçileceğim. Neden sizin oylarınızla seçileyim” şeklinde karşılık verdi.


09:45 | MAK Araştırma: ‘Cumhur İttifakı’nın oyu yüzde 48’e kadar düştü

MAK Araştırma Genel Müdürü Mehmet Ali Kulat, 31 Mart yerel seçimleri öncesi yapılan anketlerde AKP ve MHP’den oluşan ‘Cumhur İttifakı’nın toplam oyunun yüzde 60’tan 48’e kadar düştüğünü söyledi.

Sputnik’ten Yavuz Oğhan’a konuşan Kulat, “Eskiden bu yana ekonomi hep seçmenin oyunda etkilidir. Ama bu kez çok fazla derecede dokunan bir kriz yaşanıyor. İlk defa tencereye ciddi bir dokunma söz konusu olmaya başladı. Vatandaş kendisine düşeni çok fazla yapamadığını düşünerek iktidara bir ders verme havası içerisinde hareket ediyor. Düşen trend ağırlıklı olarak AK Parti’den düşüyor” dedi.

İstanbul’daki yarışa da değinen Kulat, CHP adayı Ekrem İmamoğlu’nun AKP adayı Binali Yıldırım ile arasındaki farkı 5 puana kadar düşürdüğünü dile getirdi.

Kulat, Ankara’da CHP adayı Mansur Yavaş’la AKP adayı Mehmet Özhaseki arasındaki yarışa ilişkin ise “Her fark kapanabilir ama şu anda matematiksel veriler açısından baktığımızda Mansur Yavaş’ın üç puan önde çıktığını görüyoruz. Kararsızlar dağıtılınca bu dört-beş puanı bulabilir” dedi.


08:50 | Adana’da CHP’nin afiş asmasına zabıtadan engel: Beş yaralı

CHP’nin Adana Büyükşehir Belediyesi Başkan Adayı Zeydan Karalar’ın afişini Seyhan ilçesi Fuzuli Caddesi’nde bulunan bir binaya asmak isteyen gruba zabıta engel oldu.

Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı zabıta ekiplerinin, bina yönetiminin binaya herhangi bir pankartının asılmasına izin vermediğini ileri sürerek, pankartın asılmasına izin vermediği aktarıldı.

Yaşanan tartışmanın ardından çıkan arbadede beş kişi yaralandı.

Yaralılar Seyhan Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı.


Örnek pusulalar

Fotoğraf: İHA