Ana SayfaGüncelYerel seçimlere 6 gün kaldı

Yerel seçimlere 6 gün kaldı

HABER MERKEZİ – Yerel yönetimlerin belirleneceği 31 Mart seçimlerine 6 gün kala partiler seçim çalışmalarına çeşitli illerde devam etti. Ağrı’da konuşan AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, HDP Eş Genel Başkanı Temelli’yi bir kez daha kimlik üzerinden hedef aldı. Partisinin Bingöl’de düzenlenen mitingde konuşan HDP Eş Genel Başkanı Buldan ise ‘Cumhur İttifakı’nın Yenikapı mitingine eski Başbakan Çiller ve eski İçişleri Bakanı Ağar’ın katılmasına göndermede bulunarak, “Demek ki sizin ittifakınız ‘Beyaz Toros İttifakı'” dedi. İşte günün öne çıkan gelişmeleri…

 


19:10 | AP’ye göre 31 Mart’ın kaderini Kürt oyları belirleyecek

Fotoğraf: Bilal Güldem

Önde gelen uluslararası haber ajanslarından Associated Press, 31 Mart yerel seçimlerinin kaderini Kürt oylarının belirleyeceğini yazdı.

Diken’in aktardığı haberde, HDP’nin Kürt seçmenin oyunu İstanbul ve Ankara gibi yarışın kızıştığı büyükşehirlerde muhalif rakiplere yönlendirme kararının milyonlarca Kürt seçmeni etkileyeceği ve sonuçların bu oylarla belirleneceği belirtildi.

Haberde Ankara’daki anketlerin muhalefetin adayı Mansur Yavaş’ın kazanacağına işaret ettiği, İstanbul’da ise eski başbakan Binali Yıldırım ve muhalefetin adayı Ekrem İmamoğlu arasında sıkı bir yarış olacağı yorumuna yer verildi.


16:18 | Bingöl’de Demirtaş ve Baluken’in mesajları okundu

HDP’nin Edirne F Tipi Cezaevi’nde tutuklu bulunan önceki dönem eş genel başkanı Selahattin Demirtaş ile partinin Sincan Cezaevi’ndeki eski milletvekili İdris Baluken’in mesajları Bingöl’deki HDP mitinginde okundu.

Selahattin Demirtaş:

“Bingöl halkına, hasretle, özlemle selamlarımı gönderiyorum. Havasını, suyunu özlediğim memleketimin 31 Mart seçimlerinde hepimizi gururlandıracağına inanıyorum. Adaylarımız Hişyar Özsoy ve Senem Çakas şahsında HDP’yi zafere taşıyacağınızı biliyorum. Özgür günlerde görüşmek dileğiyle…”

İdris Baluken:

“Evladı olmaktan onur duyduğum fedakar, yiğit, yurtsever halkımız en içten duygularımla, saygıyla sevgiyle selamlıyorum. Bizi tel örgülerle, demir parmaklarla, beton duvarlarla ayırmak isteyenler bugün Çevlîg meydanında ortaklaşan yürek çarpıntılarımıza bakıp tarihi dersler çıkarabilir. Çevlîg halkı, tarih boyunca hiçbir zaman baskılar, zulümler, zor politikalar karşısında boyun eğmedi. Bizler de halkımızın bu tarihi duruşuna layık olma çabası içindeyiz.

“Halkımız şunu bilsin ki, bugüne kadar onların iradelerini kaya gibi sağlam temsil ettik, kimsenin karşısında boyun eğmedik. Bundan sonra da halkımıza ve tarihimize bağlılığımızın gereği olarak aynı duruşumuzu devam ettireceğiz. Bu duruşumuz, halkımızla aramızdaki bütün duvarları, telleri, demirleri yerle yeksan edecek güçtedir. Bedeli ne olursa olsun onur ve haysiyet mücadelemizi barış, demokrasi ve özgürlük ile taçlandıracağız.

“Bu anlamda önümüzdeki yerel yönetim seçimleri, son derece önemli bir eşiktir. Bingöl halkı tarihin her döneminde ortaya koyduğu öncü duruşu bu seçimde de ortaya koyacak ve Bingöl’de baskının, zorun, zulmün asla sonuç alamayacağını dosta-düşmana gösterecektir.

“Bingöl halkı mazlum iddiasıyla gelip zalim olanlarla sandıkta hesaplaşacaktır. Halkımızın belediye eşbaşkan adaylarımız Senem Çakas ve Hişyar Özsoy etrafında kenetlenerek 31 Mart seçimlerinde zafere ulaşacağına kuşkum yoktur. Bingöl sandıklarından çıkan her bir oyun barışa, demokrasiye ve özgürlük mücadelemize en büyük katkıları sağlayacağına olan inancımla hepinizi selamlıyorum. Umudumuzu ve duruşumuzu koruyarak Benehol (iyi olacak) diyoruz.”


16:15 | CHP’den Sabah’ın fişleme listesine tepki

İçişleri Bakanı Soylu’nun muhalefeti hedef alan açıklamalarına ve Sabah gazetesinin kimi belediye meclis üyesi adayların şahsi bilgilerini yayınlamasına CHP’den tepki geldi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökçe Gökçen, söz konusu listeyi ‘fişleme’ olarak değerlendirdi, “Bu listeye göre Kürt olmanız terörist olmak için yeterli bir neden” dedi.


16:13 | Buldan: Demek ki sizin ittifakınız ‘Beyaz Toros İttifakı’

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, partisinin Bingöl’de düzenlediği mitinge katıldı.

‘Cumhur İttifakı’nın dün İstanbul Yenikapı’da yaptığı mitingi hatırlatan Buldan, birçok zorla kaybetme vakasının yaşandığı dönemlerde görev yapan eski başbakanlardan Tansu Çiller ile eski İçişleri ve Adalet Bakanı Mehmet Ağar’ın da mitingde olmasına tepki gösterdi.

“(Erdoğan) Yenikapı’da yaptığı mitingde yanına Ağar ve Çiller’i alarak sahneye çıktı. Demek ki sizin ittifakınız ‘Susurluk İttifakı’, ‘Beyaz Toros İttifakı’dır.

“Dün çıkardığınız insanların geçmişini biliyor musunuz? Çiller ve Ağar dönemini biliyor musunuz? Madem bu kadar çok seviyordunuz, neden belediye başkan adayı yapmadınız? Birini Ankara, birini İstanbul’da aday gösterseydiniz. O zaman dersinizi alsaydınız.

“Ancak, onların ittifakının çatırdadığını da görüyoruz. Hiç merak etmeyin seçimlerden sonra öyle bir dağılacak ki ittifakın ‘i’si kalmayacak, tuzla buz olacaklar.”


15:32 | Erdoğan, HDP Eş Genel Başkanı Temelli’yi hedef aldı: Bu adam Kürt değil

Partisinin Ağrı mitinginde konuşan AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, HDP’yi hedef aldı.

HDP’nin “İstiklal Marşı’na saldırdığını” iddia eden Erdoğan, “Bayrağımızın düşmanıdır” dedi.

HDP’yi Kürtçülük yapmak ile itham eden Erdoğan, HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli’yi ise “Bu adam Kürt değil. Benim Kürt kardeşlerimin üzerinden menfaat sağlamaya çalışıyor, çıkarcı, ne idüğü belirsiz birisi” sözleriyle hedef aldı.

Erdoğan ayrıca “Irak’ın kuzeyinde Kürdistan var, defol oraya git,” sözlerini de yineledi.

Ağrılılara vaatlerini de sıralayan Erdoğan, “Burayı ülkemizin en büyük et üssü yapacağız. İki baraj ve bir gölet daha inşa edeceğiz. Nike buraya gelip, fabrikayı kuracak ve 5 bin istihdam sağlayacak” dedi.


14:15 | YSK Başkanı Güven: 146 bin 669 seçmen oy kullanamayacak

Yerel seçim hazırlıklarının tamamlandığını duyuran YSK Başkanı Sadi Güven, 23 Mart’ta yenilenen son listeye göre hayatını kaybeden, askere giden, vatandaşlıktan çıkan 146 bin 669 seçmenin oy kullanamaz hale geldiğini söyledi.

“Vatandaşlık  Genel Müdürlüğü’nden alınan bilgilere göre, ölmüş olan 61 bin 332 seçmen, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığından çıkarılan 551 seçmen, Türk Medeni Kanunu’nun 405 ve 406’ncı maddeleri gereğince kesinleşmiş kısıtlama kararları olması nedeniyle oy kullanamayacak 4 bin 949  seçmen, MSB Asker Alma Genel Müdürlüğünden alınan bilgilere göre er ve erbaşlar, askere alınan 79 bin 834, itirazen dondurulan 3 seçmen olmak üzere 146 bin 669  seçmen sandık seçmen listesinde oy kullanamaz şerhi düşülerek güncellenmiş oldu.”

Güven ayrıca Adıyaman, Ağrı, Artvin, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Antep, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Kars, Malatya, Maraş, Mardin, Muş, Ordu, Rize, Siirt, Sivas, Trabzon, Dersim, Urfa, Van, Bayburt, Batman, Şırnak, Ardahan, Iğdır, Kilis olmak üzere 31 ilde oy verme işleminin başlangıç ve bitiş saatlerinin 07.00-16.00 olarak  uygulanacağını söyledi.

Diğer iller için ise oy verme işlemi için saat aralığı 08.00-17.00 olacak.


12:12 | Gül: HDP’nin bir şekilde belediye meclisine taşınmasına izin verilmeyecek

Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, HDP üzerinden ‘Millet İttifakı’nı hedef aldı.

Anadolu Ajansı’nın Editör Masası programında ittifakın Ankara adayı Mansur Yavaş ile ilgili konuşan Gül, Yavaş’ın seçilmesi durumunda “Ankara’da belediyeyi HDP’nin yöneteceğini” savundu.

Gül, Meclis’te grubu bulunan en büyük üçüncü parti olan HDP için, “(Ankara’da) örtülü bir şekilde, HDP’nin bir şekilde belediye meclisine taşınmasına milletimiz izin vermeyecektir” dedi.


11:05 | Erdoğan: Ayasofya’yı müze statüsünden çıkarır, adını Ayasofya Camii koyarız

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul’daki tarihi Ayasofya Müzesi’nin müze statüsünden çıkarılabileceğini ve adının “Ayasofya Camii” olarak değiştirilebileceğini açıkladı.

Erdoğan, TGRT’de yayınlanan 31 Mart yerel seçim özel programında müzenin ücretsiz olması taleplerine ilişkin bir soruya verdiği yanıtta konuyu gündeme getirdi.

Soru karşısında Erdoğan, “Olmayacak şey değil. Adını artık müze değil, Ayasofya Camii koyarız. Müze statüsünden çıkar” dedi ve ekledi:

“Turistler Sultanahmet, Süleymaniye, Fatih Camii’ne geliyorlar, herhangi bir ödeme yapıyorlar mı? Aynı şeyi Ayasofya’da da yaparlar. Müze statüsünden çıkar. Zaten daha sonradan buraya böyle bir statü verildi. Bu da yine CHP zihniyetinin bir adımıdır. Bu adımı değiştiririz.”


10:37 | Eski AKP’li vekil Tayyar: İki ittifakı da üzecek sonuçlar var

AKP’nin eski Antep Milletvekili Şamil Tayyar, Twitter hesabından 31 Mart yerel seçimine dair bir paylaşımda bulundu.

Yeni bitmiş beş ayrı anketin sonuçlarını incelediğini belirten Tayyar, “İki ittifak için de üzücü veya sevindirici sonuçlar var” dedi. Tayyar’a göre “kararsızlar seçimde kilit rol oynayacak, kendi tabanını sandığa daha çok taşıyan daha avantajlı olacak.”


09:30 | CHP’nin İzmir adayı Soyer: Oy oranımızla dünyaya mesajımız var

CHP’nin İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Adayı Tunç Soyer, Fox TV’de katıldığı bir programda, yerel siyaset ile genel siyaset arasında uçurum olduğunu belirterek, “Genel siyaset yapan birisinin yerelde siyaset yapması zordur” dedi.

İzmir’in bir ‘demokrasi şehri’ olduğunu dile getiren Soyer, “Benim ağzımdan “En çok ben seviyorum bu şehri, en iyi ben bilirim” sözü çıkmayacak. Çünkü herkesin sevdiğini biliyorum, herkesin fikrinin olduğunu biliyorum. Aksi takdirde İzmir’deki büyük potansiyeli yakalayamayız” ifadelerini kullandı.

İzmirli seçmenlere sandığa gitme çağrısında bulunan Soyer, “Seçmen sandığa gitmeli, tüm İzmirlilerin o gün sandık başında olması lazım. Buradaki oy oranıyla dünyaya söyleyeceğimiz mesajımız var. Eğer bunu yaparsak tüm dünyaya mesaj vermiş olacağız. Bu demokrasi şölenine hepinizi bekliyoruz” diye konuştu.

Previous post
Trump imzaladı: ABD'ye göre "Golan Tepeleri artık resmen İsrail'in"
Next post
Antigone olmak – Xane Anuş