Ana SayfaGüncelYerel seçimlere doğru: 16 gün kala kim ne diyor, neler oluyor?

Yerel seçimlere doğru: 16 gün kala kim ne diyor, neler oluyor?

HABER MERKEZİ – Yerel seçimlere yalnızca 16 gün kaldı. Seçim yaklaşırken liderler meydanlarda yurttaşlara sesleniyor, vaatlerini dile getiriyor, kimi tartışmalar yaşanıyor. Seçime doğru giderken günün öne çıkan gelişmelerini canlı sayfamızdan aktarıyoruz.

 


15:45 | Erdoğan: Antep’ten delikanlılığına yakışır bir rekor bekliyorum

Antep’te miting düzenleyen AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yerel seçimlerde rekor bir oy beklediğini söyledi.

“Gaziantep bugüne kadar hep yanımızda oldu. Ama bu kez Antep’ten delikanlılığına yakışır bir rekor bekliyorum. Son 17 yılda Gaziantep’e 35 katrilyon yatırım yaptık.”

Erdoğan, Antep’teki 10.7 milyon metrekarelik askeri alana “millet bahçesi” yapılacağını da sözlerine ekledi.

Bir kez daha 17. Feminist Gece Yürüyüşü’nü hedef alan Erdoğan, “8 Mart’ta toplanırken senin iznin var mı? Bu ülke yol geçen hanı mı? Ezan okunurken düdük öttürmeye mecbur musun? Valilik nereye izin verirse yürüyüşünü orada yapacaksın. Onun için gereği yapıldı o akşam onlar oradan dağıtıldı” diye konuştu.


14:58 | HDP’nin Şırnak adayları projelerini açıkladı

HDP Şırnak Belediyesi Eş Başkan adayları Hişar Osal ve Nurcan Altürk, parti binasında kente dair projelerini deklare etti.

Belediyeyi kayyumdan alıp yeniden halkın iradesine teslim edeceklerini ifade eden Altürk, kentin bütün problemlerine cevap olmak iddiasıyla aday olduklarını belirterek, gençler, çocuklar, sendikalar ve çeşitli kurumlardan aldıkları öneriler çerçevesinde hazırladıkları projeleri açıkladı. Projelerden bazıları şöyle:

  • Şehrin ihtiyaçları esas alınıp, zemini uygun olmayan yerlere verilen çok katlı imar izinleri değiştirilecek. Çökme ve kaymaların önüne geçilecek.
  • Tarım arazileri imara açılmayacak. Üretimin yapılması esas alınacak, kendine yeten Şırnak hedeflenecek.
  • Betona karşı yeşil Şırnak için her yıl fidan dikim kampanyaları yapacak. Birlik ve kooperatiflerle kentte tarım ve hayvancılığın gelişimi teşvik edilecek.
  • Tekel konumundaki marketlerin kentte yarattığı ekonomik tahribatın önüne geçmek için esnaf kooperatifleri kurulmasına öncülük edilecek.
  • Sosyal, kültürel ve ekonomik açıdan yeni ve uygulanabilir projeler için bilim-sanat merkezleri açılacak.
  • Üretimin halka ulaşabileceği pazarlar kurulacak.
  • Kadın politikalar müdürlüğü oluşturulacak. Kadın ekonomisinin geliştirilmesi için özgün üretim kooperatifleri kurulacak.
  • Kentin tüm çocuklarına yönelik resim, müzik, tiyatro, dil kursları, yazılım kursları, uygulamalı teknoloji keşiflerinin yapılacağı bir ortam yaratılacak. Ayrıca bu merkez bünyesinde okul öncesi çocukların özellikle anadilinde eğitimleri için kreşler oluşturulacak.

14:30 | Karamollaoğlu’ndan Erdoğan’a: Bu kadar yalan nasıl söylenir, havsalam almıyor

Dün katıldığı bir ortak yayında gündemi değerlendiren AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “İstanbul’un bazı yerlerinde Saadet (Partisi) aday çıkarmış ama büyükşehir olarak adayları yok” dedi.

Söz konusu açıklamalara Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu tepki gösterdi.

Gazete Duvar’ın haberine göre Karamollaoğlu, Esenler’de düzenlenen mitingde, “Yahu hiç mi Allah’tan korkunuz yok. Bu kadar yalan nasıl söylenir? Hiç mi utanma duygusu yok? Bu yalanları nasıl söylüyorlar havsalam almıyor hakikaten” dedi.

Erdoğan’a tepki gösteren bir diğer isim, Saadet Partisi İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Necdet Gökçınar oldu.

Gökçınar, Twitter üzerinden Erdoğan’a ithafen yazdığı mesajında, “Eğer ülkenin en büyük şehrinde hangi partinin aday çıkardığını bilmiyorsa, o zaman o ülkeye cumhurbaşkanı olamaz. 31 Mart’ta gidiyorsunuz” ifadelerini kullandı.


14:10 | HDP’den “reklam filmine ambargo” açıklaması

HDP Sözcüsü Saruhan Oluç, partisinin yerel seçimlere dair hazırladığı reklamların hiçbir televizyon kanalı tarafından yayınlanmamasına ilişkin açıklamalarda bulundu.

“Her zaman yaptığımız şey kanallarla konuşarak ‘reklam filmimizi göndereceğiz’ deyip onların reklam tarifesini almaktır. Reklam filmlerimizi hazırlayınca da TV kanallarına göndeririz. Onlar, hukuki denetimden geçirirler. Filmlere bir itirazları varsa bize bildirirler biz de düzeltmeyi yaptıktan sonra tekrar kanallara göndeririz. Bu süreç de böyle işledi.”

Televizyon kanallarının reklam filmlerine ilişkin herhangi hukuki bir sorun olmadığını söyleyerek, 9-10 Mart tarihlerinde videonun yayına gireceği yönünde kendilerine bilgi verdiğini belirten Oluç, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

“Söylenen tarihte reklam filmlerimiz yayınlanmayınca, Pazartesi günü sebebini öğrenmek için TV kanallarını aradık. Daha önce hukuki açıdan bir sorunun olmadığını söyleyen kanalların bir kısmı hiç gerekçe göstermeden hukuki denetimin devam ettiğini söylediler. Bir kısmı telefonlarımızı dahi açmadılar. Mahcubiyetten cevap dahi veremediler. Ortada yayınlamama gerekçesi yok.”

Oluç, “Kanallar üzerinde büyük bir iktidar baskısının olduğu çok net olarak görülüyor” diye de ekledi.


13:35 | HDP’nin ‘kayyum raporu’ hakkında toplatma kararı

HDP tarafından hazırlanan “Kayyım Raporu” hakkında toplatma kararı verildi.

MA’nın haberine göre Siirt Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 14 Mart tarihinde “örgüt propagandası yapmak” iddiası ile başlatılan soruşturma kapsamında Siirt Sulh Ceza Hakimliği aynı gün talebi uygun bularak, toplatma kararı verdi.

İlgili karar kapsamında raporun basımı, satışı ve dağıtımı da yasaklanarak, tüm baskılarının toplatılarak, el konulması kararı verildiği belirtildi.


12:00 | Alper Taş: Sosyal yardımları 3 katına çıkaracağız

İstanbul Kasımpaşa’da esnaf daveti üzerine düzenlenen kahvaltıya katılan CHP’nin Beyoğlu Belediyesi Başkan adayı Alper Taş, burada yaptığı konuşmada Beyoğlu’nun küçük esnafla güzel olduğuna vurgu yaparak, “Beyoğlu’nun solan renklerini yeniden canlandırarak burayı yeniden eğlencenin merkezi haline getireceğiz. Beyoğlu sadece İstanbul için değil, Türkiye ve dünya için yeniden cazibe merkezi olacak. Beyoğlu’na artan ilgiyle birlikte gençlerin işsizlik sorunu önemli ölçüde azalacak” dedi.

İşsizlikle mücadele etmek için işsize iş bulma ağı oluşturacaklarını da ifade eden Alper Taş, belediyede lüks ve israfa son verip mevcut belediyenin halka yaptığı sosyal yardımları da 3 katına çıkaracakları söyledi.


11:00 | CHP’nin Adana adayı: Seyhan’da yaptıklarımız bizi büyükşehire taşıyacak

Adana, 31 Mart yerel seçimlerinde “bıçak sırtı” olarak görülen kentlerden birisi.

MHP’li Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü ile Adana’nın en büyük ilçesi Seyhan’ı yöneten CHP’li Zeydan Karalar, “Cumhur” ve “Millet” ittifaklarını arkalarına alarak yarışa giren isimler.

Büyükşehir için aday çıkartmayan HDP seçmeninin Karalar’a vereceği desteğin oranının, seçimin kaderini değiştirebileceği belirtiliyor.

BBC Türkçe’den Ayşe Sayın’a konuşan Karalar, 30 yıldır sosyal demokratların yönetemediği kentin kaderini baştan aşağıya değiştireceğine inanıyor.

Altyapı ve trafik sorununu çözmenin yanısıra Adana’yı tarihi ve gastronomik bir turizm merkezi haline getirmek istediğini anlatıyor.

Başkanlığı kazanacağına inanan Karalar, “AKP’den Seyhan’ı aldık, Büyükşehir’i de MHP’den alma şansımız yüksek. Yapacaklarımızdan ziyade, Seyhan’da yaptıklarımız bizi büyükşehire taşıyacak” diyor.


10:00 | Gezici’nin anketine göre Şişli’de son durum

Gezici Araştırma, Şişli’de 2-9 Mart tarihleri arasında 3200 kişi ile yüz yüze görüşme yöntemiyle yaptığı anketin sonuçlarını açıkladı.

Açıklanan verilere göre DSP’nin adayı Mustafa Sarıgül yüzde 51,63 ile açık ara önde.

Sarıgül’ü yüzde 24,7 ile CHP adayı Muammer Keskin, yüzde 17,2 ile de AKP adayı Nihal Yıldırım takip ediyor.


09:25 | HDP’ye televizyonlarda ambargo: Reklam filmi yayınlanmadı, kampanya başlatıldı

HDP, 31 Mart yerel seçimleri için hazırladığı reklam filminin kamu ve özel televizyon kanalları tarafından yayınlanmadığını duyurdu.

Partinin Twitter hesabı üzerinden yapılan açıklamada, konuya ilişkin kendilerine iletilen bir açıklama olmadığı bilgisi de verildi.

HDP, bunun üzerine #EldenElePaylaşalım hashtagi ile kampanya başlatarak, sosyal medya kullanıcılarına dayanışma çağrısında bulundu.


08:45 | İstanbullulara sorduk: Seçimler neyi değiştirecek?

31 Mart yerel seçimleri neyi değiştirecek? Bu soruyu İstanbul’daki seçmene sorduk.

“Her şeyi değiştirecek” diyen de var “Hiçbir şeyi değiştirmez” diyen de. Ancak verilen yanıtlar daha çok seçimin iktidara ‘uyarı’ niteliğinde olacağı yönünde.

Previous post
Güven'in eylemi 128'inci gününde, 5 bini aşkın tutuklu da açlık grevinde
Next post
14 yaşındaki bir çocuğu istismara maruz bırakan iki erkek tutuklandı