Ana SayfaGüncelYerel seçimlere doğru: 22 gün kala kim ne diyor, neler oluyor?

Yerel seçimlere doğru: 22 gün kala kim ne diyor, neler oluyor?

HABER MERKEZİ – Seçimlere sayılı günler kala anket sonuçlarını açıklayan Piar Araştırma, Ankara’da CHP’nin adayı Yavaş’ın, AKP’li rakibi Özhaseki’den 9 puan önde olduğunu ve Diyarbakır, Van, Mardin ve Kars’ta ise HDP’nin birinci parti konumunda olduğunu duyurdu. İzmir Bayraklı’da CHP seçim bürosuna silahlı saldırı düzenlenirken, Diyarbakır’da konuşan AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu ülkede Kürt kardeşlerimin hakkını, hukukunu, kültürünü, onurunu korumak için devrim niteliğinde işler yaptık” dedi. İşte günün öne çıkan gelişmeleri…

 


18:20 | “Kürt kardeşlerimin onurunu korumak için devrim niteliğinde işler yaptık”

Diyarbakır’da seçim mitingi düzenleyen AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Silvan Tüneli’nin temelini bugünlerde atacaklarını söyledi.

Sözlerini “Biz Kürt kardeşlerimizin emperyalistlerin planlarına alet olmaması için çalışıyoruz” diye sürdüren Erdoğan, son olarak şunları ifade etti:

“Bu ülkede Kürt kardeşlerimin hakkını, hukukunu, kültürünü, onurunu korumak için devrim niteliğinde işler yapan, risk alan varsa biz olduk.”


18:15 | Buldan: İstanbul halkı AKP’ye mahkum değildir

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, seçim çalışmalarını İstanbul’da sürdürüyor. Zeytinburnu’nda partisinin seçim bürosu açılışına katılan Buldan, burada yaptığı konuşmada açlık grevlerinden kayyumlara kadar birçok konuya değindi.

“Sevgili Leyla Güven ile birlikte Sebahat Tuncel’in, Selma Irmak’ın ve 300’ün üzerinde insanın cezaevlerinde bedenini açlığa yatırdığı bir süreçteyiz. İşte böyle bir dönemde seçimlere gidiyoruz. Bu seçimler elbette Türkiye ve Kürtler açısından önemli bir tarih olacaktır.

“O kayyımları Ankara’ya göndermenin ve yine buralarda demokrasi, barış ve özgürlüğün kazanması için 31 Mart sabahı herkesin elini vicdanına koyarak bir seçim yapması gerekiyor. Herkesin ya faşizm ya demokrasiden yana, ya aydınlık ya karanlıktan yana bir tercihte bulunması gerekiyor.”

“İstanbul’u faşizme teslim etmeyeceğiz” de diyen Buldan, son dönemde partisini hedef alan AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı eleştirdi.

“Ağzını açıyor HDP, gözünü yumuyor HDP. HDP’ye iftara atmaktan, HDP’ye hakaret etmekten HDP’yi kriminalize etmekten başka ağızlarında bir söz yok. Çünkü biliyorlar ki onların oyununu bozan tek parti tek parti HDP’dir.”

Buldan son olarak, “İstanbul halkı AKP’ye mahkum değildir. Demokrasi güçleri var, demokrasi güçlerinden yana oylarımızı kullanacağız” dedi.


17:55 | Piar Araştırma’nın 12 ildeki anket sonuçları açıklandı


17:25 | CHP’nin seçim bürosuna silahlı saldırı: İki yaralı

İzmir’in Bayraklı ilçesi Yamanlar Mahallesi’ndeki CHP seçim bürosuna silahlı saldırı düzenlendi.

Saldırı sırasında seçim bürosunda bulunan partililerden Batuhan Gül bacağından, Hakkı Bolat ise dirseğinden yaralandı.


16:15 | Temelli: Dünkü yaşadığımız şey tüm Türkiye’deki zulüm iktidarının teşhiridir

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, seçim çalışmaları kapsamında Elazığ’ın Karakoçan ilçesine bağlı Sarıcan Beldesi’nde halkla buluştu.

Dün gece saatlerinde aralarında milletvekillerinin de olduğu açlık grevcilerinin eylemlerini sürdürdüğü HDP Diyarbakır il binasına yapılan polis baskınına dikkat çeken Temelli, şöyle konuştu:

“Sonları yaklaştıkça her gün HDP’ye, Kürtlere saldırmak, insanları düşman etmek… Ellerinde başka malzeme kalmamış o yüzden suç uydurma peşindeler. Şiddetin her türlüsünü hayata geçirme peşindeler. Dün gece yarısı Amed (Diyarbakır) il binasını bastılar. Utanmadan, sıkılmadan, yüzleri kızarmadan yasaları ihlal ederek, hukuku çiğneyerek binanın camlarını, kapılarını kırdılar; insanları darp ettiler.

“Dün Amed il binasında yaşadığımız şey tüm Türkiye’deki zulüm iktidarının teşhiridir. HDP’ye saldırarak Kürtleri düşmanlaştırarak, tüm Kürt halkına ‘terörist’ diyerek Türkiye’de hakkını arayan herkese terörist diyerek yol almaya çalışan bu iktidara diyoruz ki yolun sonu 31 Mart’tır. 31 Mart’tan sonra bu iktidarın artık gidecek yolu kalmayacaktır. Bu zulme bu haksızlığa bu adaletsizliğe hep birlikte son vereceğiz.

“Dün Amed il binamızı gece yarısı basanlar aynı zamanda İstanbul’da her sene yapılan 8 mart gece yürüyüşü için toplanan 10 binlerce kadına saldırdı.”


15:55 | Soylu’dan CHP’li adaylara: “Tanrıkulu’ndan nefret ediyorum” desinler

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, CHP’nin Ankara ve İstanbul adayları Mansur Yavaş ile Ekrem İmamoğlu’na seslendi:

“Çıksın şunu söylesinler ya; ‘Terör örgütü cenazesine giden Sezgin Tanrıkulu’ndan ve onun gibi milletvekillerinden nefret ediyorum. Onlarla aynı parti altında bulunmaktan tiksiniyorum’. Hadi desinler ya.”

İstanbul Gaziosmanpaşa’da seçim çalışmaları yürüten Tanrıkulu ise Soylu’nun sözleriyle ilgili olarak şunları söyledi:

“Siyasetin düştüğü çukur bu, İçişleri Bakanı’nın düştüğü çukur bu. Yazıklar olsun diyorum. Kendisi herkesin can güvenliğinden sorumludur. Bu söylemi açıkça hedef göstermedir ve nefret söylemidir.”


15:00 | Erdoğan: Milletvekili de değil, onunla hemen hesaplaşacağız

Kolaj: Diken

Partisinin Elazığ mitinginde konuşan AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’i sert sözlerle eleştirdi.

Erdoğan, isim vermeden Akşener’e yönelik şu ifadeleri kullandı:

“Hanımefendinin kaçacak deliği de yok. Çünkü o milletvekili de değil. Onunla hemen hesaplaşacağız. Onun hesabı ağır olacak. Milletimiz onlara sandıkta en büyük tokadı atacak. 31 Mart günü millet onlara şaka nasıl olurmuş sandıkta gösterecek.”

Akşener: Hodri meydan

Erdoğan’ın bu sözlerine Twitter üzerinden yanıt veren Akşener ise “Haksızlık karşısında susan, dilsiz şeytandır. Hak söze uydum diye, tehdit mi ediyorsun? Ben 28 Şubat’ın tanklı-tüfekli paşalarından korkmamıșım da, zamanında onlardan korkanlardan șimdi niye korkayım? Hodri meydan!” dedi.

Recep Tayyip Erdoğan ile Meral Akşener arasındaki “terörist” polemiği yargılık olmuştu.

Erdoğan, Akşener hakkında “Cumhurbaşkanı’na hakaretten” suç duyurusunda bulunmuştu.


14:48 | HDP’nin Muş adayları projelerini açıkladı

HDP’nin Muş Belediye Eş Başkan adayları Sibel Genç ve Sırrı Sakık, kente ilişkin projelerini açıkladı.

Yaşamın her alanına dair projelerini sıralayan HDP’li adaylar, “Kentte var olan tabloyu değiştirmeye geliyoruz” dedi.

Açıklanan projeler şöyle:


14:30 | Çavuşoğlu iddia etmişti: Çankaya ve Nilüfer en geri kalmış ilçeler mi?

Doğruluk Payı, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu tarafından söylenen “Bursa’yı bir dolaşın. En geri kalmış ilçesi Nilüfer. Çankaya Ankara’nın gözbebeğiydi. Şu an Çankaya, Ankara’nın en geri kalmış yeri” iddiasının doğruluğunu kontrol etti.


11:10 | Ankara’da DSP’nin seçim otobüsüne saldırı

Ankara’nın Çankaya ilçesi Dikmen Caddesi üzerinde seçim kampanyası için dolaşan DSP’ye ait otobüse, kimliği henüz belirlenemeyen bir grup tarafından taşlı ve sopalı saldırı düzenlendi.

Otobüste hasar oluşurken, olayla ilgili soruşturma başlatıldı.


11:05 | YSK kararı Resmi Gazete’de: Sandık sonuçları eş zamanlı izlenecek

Yüksek Seçim Kurulunca, 31 Mart yerel seçimlerinde, sandık ölçekli sonuçların, siyasi parti genel merkezlerinden eş zamanlı izlenebilme ve saklanabilmesine olanak sağlayan genelge Resmi Gazete’de yayımlandı.

Buna göre, seçim günü Sandık Sonuçları Paylaşım Sistemi (SSPS) aracılığı ile siyasi parti genel merkezlerinin kullanımına sunulan sandık sonuçları, geçici sandık sonuçları olup, itiraza gerekçe oluşturacak bir niteliğe sahip olmayacak.

SSPS servisine erişim, seçime katılan siyasi partilere oy verme günü saat 17.00 itibarıyla sağlanacak.


09:25 | Kılıçdaroğlu: İstanbul, Ankara, Bursa ve Mersin’i kazanacağız

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinden ayrılıp DSP’ye gidenlerin olduğunu anımsattı, bunu etik bulmadığını kaydetti.

Kanal D yayınında konuşan Kılıçdaroğlu, DSP’den Şişli adayı olan Sarıgül için de “Sarıgül’e ‘Eyüp belediye başkan adaylığını verelim’ dedik, ‘İstemiyorum’ dedi. Kendi takdiridir. Herkes şunu çok iyi bilmeli. Bir kişi başarılı ise… (İstanbul adayı Ekrem) İmamoğlu Beylikdüzü belediye başkanımızdı… Yoksa ‘Ben aynı belediyeye aday olayım…’ Bir şey çıkmaz” ifadelerini kullandı.

Diken’in aktardığına göre CHP lideri ayrıca İstanbul, Ankara, Bursa ve Mersin’de belediyeleri kazanacaklarını da savundu.


08:30 | HDP’nin Batman adayı Demir: Zırhlı makam aracını satacağız

HDP’nin Batman Belediye Eş Başkan Adayı Mehmet Demir, kentte yayın yapan yerel bir radyo kanalının canlı yayına katılarak seçilmesi halinde yapacağı icraatleri anlattı.

İlk icraatleri olarak ise “Kayyım gelir gelmez ilk meclis kararında zırhlı bir makam aracı satın aldırmak için aldı. Biz yönetimi aldıktan hemen sonra ilk iş olarak zırhlı makam aracını satıp parasını halk için harcayacağız” dedi.