Ana SayfaGüncelYerel seçimlere doğru: 27 gün kala neler oluyor, kim ne diyor?

Yerel seçimlere doğru: 27 gün kala neler oluyor, kim ne diyor?

HABER MERKEZİ – Türkiye 31 Mart’ta yerel yönetimlerini belirlemek için sandık başına gidecek. Seçime 27 gün kala Piar Araştırma’nın anketine göre Antalya, Adana ve Hatay’da CHP adayları seçim yarışını önde götürürken, Gezici Araştırma’nın yaptığı saha araştırmasında, diğer kamuoyu araştırma şirketlerinin aksine İstanbul ve Ankara’da AKP adayları birinci sırada yer aldı. Ayrıca YSK, bugün aldığı kararla seçimlere katılabilen siyasi partilerin, seçimlere girmediği yerlerde de müşahit bulundurulabileceklerine hükmetti. İşte günün öne çıkan gelişmeleri…

 


16:00 | Diyarbakır Çocuk Dostu Kent Strateji Belgesi yayınlandı

Diyarbakır’daki sivil toplum örgütü ve kişilerin katılımı ile oluşturulan Diyarbakır Çocuk Çalışmaları Ağı, 31 Mart’taki yerel seçimler öncesi Çocuk Dostu Kent Strateji Belgesi’ni yayınladı.

Hazırlanan belge, Diyarbakır’ın “Çocuk Dostu Kent” olması yönünde politika önerisi geliştirmek için somut veriler ışığında bir strateji niteliğinde.

UNICEF’in yayınladığı 12 maddelik “Çocuk Dostu Kent” belgesine referansla hazırlanan belgede, Diyarbakır’ın kendi özgün koşulları dikkate alınarak kimi öneriler yer alıyor.


15:42 | Temelli’den Erdoğan’a: Hiçbir yere gitmiyoruz, buradayız

Yerel seçim çalışmaları kapsamında Ağrı’nın Doğubayazıt ilçesine giden HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, kendilerine “Defolun gidin” diyen AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a buradan yanıt verdi.

“Biz hiçbir yere gitmiyoruz. Buradayız. Sadece 31 Mart’ta sandıklara gideceğiz. İstanbul, İzmir’de olan Bazitlilere, Ağrılılara sesleniyorum. 31 Mart’ta Ağrı’da olun.”

‘Ortak vatanda çoğulcu, laik, demokratik bir cumhuriyeti birlikte var edeceklerini’ de dile getiren Temelli, geçmiş seçimleri hatırlatarak, “99’da yerel seçimlerde 37 belediye, 2019’da 59, 2014’te 102 belediye almışız. Şimdi daha fazla belediye alacağız. Onların korktuğu bu. Halkların iktidara gelmesinden korkuyorlar” dedi.


15:05 | YSK’den ‘müşahit’ kararı

YSK, 31 Mart’taki yerel seçimlere katılma yeterliliği olan siyasi partilerin, seçimlere girmediği yerlerde de müşahit bulundurulabileceklerine, sayım, döküm ve birleştirme işlemlerini takip edebileceklerine hükmetti.

Kararda, 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun’da, sandık başı işlemlerini takip etmek üzere, siyasi partiler ve bağımsız adayların, birer müşahit gönderebileceklerinin hüküm altına alındığı belirtildi.

Aynı yasa uyarınca, ilçe seçim kurulunun yapacağı sayım, döküm ve birleştirme işlemleri sırasında, siyasi partilerin aday ve müşahitleri, bağımsız adaylar ve müşahitleri ile ilçe seçim kurullarındaki siyasi parti temsilcilerinin istedikleri takdirde hazır bulunacaklarının öngörüldüğü de kararda hatırlatıldı.


14:07 | Piar Araştırma: Antalya, Adana ve Hatay’da CHP adayları önde

Kamuoyu araştırma şirketi Piar, Akdeniz bölgesi yerel seçim araştırması raporunu tamamladı.

Artı Gerçek’ten Rıfat Doğan’ın haberine göre raporda Adana, Antalya, Hatay, Isparta, Maraş seçim anketleri yer aldı.

Piar Araştırma’nın raporuna göre;

  • Adana’da Millet İttifakı’nın CHP adayı Zeydan Karalar yüzde 51,9, Cumhur İttifakı’nın MHP adayı Hüseyin Sözlü yüzde 46,1
  • Antalya’da Millet İttifakı’nın CHP adayı Muhittin Böcek yüzde 53,1, Cumhur İttifakı’nın AKP adayı Menderes Türel yüzde 44,5
  • Hatay’da Millet ittifakı’nın CHP adayı Lütfü Savaş yüzde 56, Cumhur İttifakı’nın AKP adayı ibrahim Güler yüzde 42,1
  • Maraş’ta Cumhur İttifakı’nın AKP adayı Hayrettin Güngör yüzde 68,9, Millet İttifakı’nın CHP adayı Ali Öztunç yüzde 30,1
  • Isparta’da MHP adayı Yusuf Ziya Günaydın yüzde 38,9, AKP adayı Şükrü Başdiğermen yüzde 35,1, Millet İttfakı’nın İYİ Parti adayı Gökmen Gökmenoğlu ise yüzde 24.5 oranında oy alıyor.

Öte yandan İYİ Parti’de yaşanan aday belirsizliği ve buna ilişkin tartışmalar nedeniyle Mersin seçim araştırmasına dahil edilmedi.


11:55 | Gezici anketi: Ankara ve İstanbul’da AKP, Bursa’da CHP önde

Gezici Araştırma Adana, Balıkesir, Hatay, Antalya, Aydın, İstanbul, Bursa, Ankara ve Manisa’yı içeren araştırmasının sonuçlarını paylaştı.

Şirketin 23-24 Şubat’ta yaptığı araştırmasına göre şu ana kadar yapılan anketlerin aksine Ankara’da ‘Cumhur İttifakı’nın adayı yarışı önde götürüyor. İstanbul’da da benzer bir durum var. Bursa’da ise CHP’li Mustafa Bozbey’in ismi öne çıkıyor.

Ankete göre Adana, Balıkesir, Hatay, Antalya, Aydın ve Manisa’da da AKP ve MHP tarafından aday gösterilen isimler önde.


11:40 | Rize İl Seçim Müdürü AKP mitinginde

Mehmet Akif Alın (en sağda)

Rize’de önceki gün düzenlenen AKP mitingine Rize İl Seçim Müdürü Mehmet Akif Alın da katıldı.

Daha önce CHP’nin talebini reddeden Rize İl Seçim Kurulu’nun da üyesi olan Alın, AKP Rize İl Örgütü tarafından düzenlenen ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın konuştuğu mitinge katıldı.

Ömer Şan’ın Cumhuriyet’te yer alan haberine göre, Alın’ın miting alanında Cumhurbaşkanı Sözcüsü İbrahim Kalın ve AKP’lilerle çektirdiği fotoğrafları paylaşıldı.

Alın’ın görevi gereği herhangi bir siyasi parti etkinliğine katılmasının etik olmadığını belirterek, olayı “skandal” olarak değerlendiren CHP ve İYİ Partililer il seçim kurulunun bundan sonra alınacak karar ve uygulamalarının şaibeli olacağını söylüyor.


09:00 | HDP’nin Bingöl adayı değişti

Senem Çakas

HDP’nin Bingöl Belediyesi Eş Başkan adayı Hatice Kavran’ın adaylığı, İl Seçim Kurulu tarafından reddedildi.

Bunun üzerine HDP Bingöl il binasında düzenlenen basın toplantısında konuşan Bingöl Belediyesi Eş Başkan adayı Hişyar Özsoy, İl Seçim Kurulunun almış olduğu kararın siyasi olduğunu söyledi.

Özsoy bu karar nedeniyle Kavran’ın yerine Senem Çakas’ın eş başkan adayı olarak gösterileceğini açıkladı.