Ana SayfaCezaevleri116 gündür açlık grevindeki tutukluya görüş yasağı ve ‘zorla müdahale’ tehdidi

116 gündür açlık grevindeki tutukluya görüş yasağı ve ‘zorla müdahale’ tehdidi

HABER MERKEZİ – Leyla Güven’in eylemi 154’üncü gününde devam ederken, 7 bin tutuklu cezaevlerinde, onlarca siyasetçi ve aktivist de yurt dışında açlık grevinde. Cezaevlerindeki tutukluların durumu ağırlaşırken, Elazığ Cezaevi’nde 116 gündür eylemi sürdüren Cengaver Aykul’a görüş yasağı verildi ve ‘zorla müdahale’ tehdidinde bulunuldu.

Leyla Güven 154 gündür açlık grevinde.

DTK Eş Bakanı ve HDP Milletvekili Güven’in talebi PKK lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin sonlandırılması.

Aynı taleple yurt dışında ve cezaevlerinde başlatılan eylemler de sürüyor.

HDP üyesi Nasır Yağız’ın Erbil’deki eylemi 141’inci günde. Strasburg’da 14 kişi ve Galler’de İmam Şiş 115, cezaevlerinde 16 Aralık’ta başlayan tutuklular ise 116 gündür eylemde.

HDP milletvekilleri Dersim Dağ, Tayip Temel ve Murat Sarısaç’ın partilerinin Diyarbakır İl Örgütü binasında başlattığı eylem de 3 Mart’tan bu yana devam ediyor.

Cezaevlerindeki ölümler

1 Mart tarihinden itibaren tüm cezaevlerine yayılan açlık grevi eylemleri de devam ederken, cezaevlerinde bugüne dek yedi siyasi tutuklu yaşamına son verdi.

17 Mart’ta Zülküf Gezen Tekirdağ 2 No’lu F Tipi Cezaevi’nde, 23 Mart’ta Ayten Beçet Gebze Cezaevi’nde, 24 Mart’ta Zehra Sağlam Oltu T Tipi Kapalı Cezaevin’de, 25 Mart’ta Medya Çınar Mardin E Tipi Kapalı Cezaevi’nde, 1 Nisan’da Yonca Akici Şakran Kadın Kapalı Cezaevi’nde, 2 Nisan’da Siraç Yüksek Osmaniye 2 No’lu T Tipi Kapalı Cezaevi’nde, son olarak 5 Nisan’da Mahsum Pamay da Elazığ T Tipi Cezaevi’nde yaşamını sonlandırdı.

Yaşamını yitirenlerin cenazeleri alıkonularak polis ve jandarma ablukasında defnedilirken, kitlesel ziyaretler her defasında engellendi.

Görüş yasağı ve ‘zorla müdahale’ tehdidi

Açlık grevleri sürerken, tutuklular üzerindeki baskılar da artarak devam ediyor.

Tecridin kaldırılması talebiyle 16 Aralık’tan bu yana açlık grevinde olan Cengaver Aykul da baskılara maruz kalan tutuklulardan biri.

Eylemi 116’ncı güne giren ve Elazığ 2 No’lu Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde bulunan Aykul’a disiplin cezası kapsamında 3 ay açık ve kapalı görüş yasağı verildiği öğrenildi.

Kilo kaybı yaşayan ve yürümekte zorlanan Aykul, 3 ay boyunca ailesiyle yüz yüze görüşemeyecek, sadece telefon görüşmesi yapabilecek.

Durumu ağırlaşan Aykul’un Sağlık Bakanlığı tarafından görevlendirilen doktor tarafından açlık grevini bırakmaya zorlandığı ve bırakmaması durumunda zorla müdahale edileceği iletildi.

Tedaviyi kabul etmeyen Cengaver Aykul da açlık grevini sürdüreceğini belirtti.

Talep ne?

Güven, cezaevlerindeki tutuklular ve dünyanın farklı yerlerindeki eylemciler Öcalan’a dönük tecridin kaldırılmasını talep ediyor.

27 Temmuz 2011’den bu yana avukatları, 11 Eylül 2016’dan beri de ailesiyle ne yüz yüze ne de telefon yoluyla görüştürülen Öcalan’ı, 12 Ocak’ta kardeşi Mehmet Öcalan’ın ziyaret ettiği bildirilmişti.

Görüşme açlık grevleri sürerken gerçekleşmişti. Ancak tahliye edilen Güven ve diğer tutuklular “tecrit kaldırılsın” talebi ile başlattıkları eylemi “tecrit durumunun sürdüğü” gerekçesiyle devam ettiriyor.

Açlık grevcileri Öcalan’ın ailesi ve avukatları ile düzenli görüşmesini talep ediyor.


Karınca, Mezopotamya Ajansı

Bırakın seçimi Filistinli tutsaklar açlık grevinde – İbrahim Aslan


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
ABD'de gökdelenler yılda yaklaşık 600 milyon kuşun ölümüne sebep oluyor
Sonraki Haber
Hayvan katliamı: Ankara'da çok sayıda köpek zehirlenerek öldürüldü