Ana SayfaGüncel13 gün geçti: İstanbul’da sayım işlemi sürüyor

13 gün geçti: İstanbul’da sayım işlemi sürüyor

HABER MERKEZİ – 31 Mart’ta yapılan yerel seçimlerin üzerinden 13 gün geçerken, İstanbul’da sonuçlar henüz kesinleşmiş değil. YSK’nin İstanbul’la ilgili vereceği karar açısından kritik önem taşıyan Maltepe’de sayım işlemleri devam ediyor. Diğer yandan HDP, “KHK’li seçilmişler” kararın iptali için YSK’ye başvuruda bulundu. Günün öne çıkan gelişmelerini canlı sayfamızda aktardık.

 


18:05 | HDP’den YSK’ye “KHK’li seçilmişler” başvurusu

HDP, Yüksek Seçim Kurulu’nun 31 Mart yerel seçimlerinde seçilen belediye başkan adayları ve belediye meclis üyesi adaylarının KHK’li oldukları gerekçesiyle mazbata verilmeyeceği yönündeki kararının iptali için resmen başvuruda bulundu.

YSK’ye yapılan başvuruda söz konusu kararın hukuki bir yanı olmadığı belirtildi, KHK’nin sadece kişinin yapmış olduğu kamu görevinden ihraç edilme neticesini doğurduğuna, ilgili kişinin seçme ve seçilme hakkını ortadan kaldırmadığına dikkat çekildi.

Başvuruda ayrıca, şu ifadelere yer verildi:

“YSK, seçilmiş başkanlar yerine seçilmemiş adayları başkan olarak belirlemekle, kendini seçmen iradesinin yerine koyup Anayasa’ya aykırılık durumunu ağırlaştırmıştır. KHK’li seçilmişlere mazbata verilmemesi, yürütmenin, yargı erki üzerindeki vesayetiyle ilgilidir. Kuvvetler ayrılığı yok sayılmakta, yürütmenin KHK’leri yargı kararı gibi işlem görmektedir. Ancak YSK’ya düşen, halkın kararını ve iradesini kabul etmek ve gereğini yerine getirmektir.

“Anayasa, seçimlerin temel kanunları, YSK içtihatları bu kadar açık iken; seçimden sonra bu kurallar değiştirilmiştir. Bu kararlar ve bundan sonra alınacak olan kararlar seçime olan güveni iyice zedelemektedir. Seçim güvenliği bizzat bununla yetkili kurum eliyle ortadan kaldırılmaktadır.”

HDP yaptığı başvuruda, söz konusu kararların kaldırılarak, Anayasa ve mevzuata uygun olarak yeniden karar tesis edilmesini talep etti.


16:45 | CHP Sözcüsü: İstanbul’da süreç uzatıldıkça siyasi ve ekonomik tedirginlik artıyor

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerine dair açıklamalarda bulundu.

Resmi olmayan sonuçlara göre İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı seçilen Ekrem İmamoğlu’na mazbatanın bir an önce verilmesi gerektiğini vurgulayan Öztrak, “Ülkemizin gerçek gündemine yani boş tencereye hızla dönülmeli, işsizliğe, pahalılığa, yoksulluğa çare aranmaya başlanmalıdır” dedi.

CHP Sözcüsü Öztrak, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Karar sürekli gecikiyor, YSK’nın önceki kararlarına da baktığımız zaman burada verilecek karar açık, seçik, ortada. Ama benim anladığım kadarıyla, iktidar temsilcisinin de YSK’daki talepleriyle karar alma süreci uzatılıyor, ama bu uzadıkça da tedirginlik artıyor. Sadece siyasi değil ekonomik olarak da tedirginlik artıyor.”


15:35 | CHP Grup Başkanvekili Altay: Yarın veya pazartesi mazbatamızı alacağımızı umuyoruz

İstanbul’da seçimlerin ardından 13 gün geçmesine rağmen Maltepe ilçesinde yeniden sayım işlemi hala devam ediyor.

Resmi olmayan sonuçlara göre İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı seçilen Ekrem İmamoğlu’nun mazbatasını ne zaman alacağı ise merak edilen sorular arasında yer alıyor.

Cumhuriyet’in haberine göre oyların yeniden sayımı devam ederken CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, sürece ilişkin açıklamalarda bulundu.

Altay, “Muhtelemen yarın veya pazartesi mazbatamızı alacağımızı umuyoruz” dedi.


15:25 | Bakan Soylu’dan CHP’li Erkek hakkında suç duyurusu

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, “Bakanlar YSK üzerinde baskı kuruyor” sözleri nedeniyle CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek hakkında suç duyurusunda bulunduğunu açıkladı.

Soylu, suç duyurusu kararını Twitter üzerinden duyurdu:

“Bu yöntemle bir başbakan ve iki bakan astıran milli şef dönemi anlayışıyla hareket eden, alacağı karar öncesi YSK’yı baskı altına almaya çalışan CHP’nin bu yöneticisi için suç duyurusunda bulunuyorum.”

CHP’li Erkek, yerel seçimler sonrası tartışmalı kararlara imza atan Yüksek Seçim Kurulu üyeleri üzerinde iktidarın baskı kurmaya çalıştığını iddia etmiş, “İçişleri Bakanı ile Adalet Bakanı’nınYSK üyelerini aradığını duyuyoruz” demişti.


14:35 | İmamoğlu: Saraçhane’de görüşmek üzere

Resmi olmayan sonuçlara göre İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Ekrem İmamoğlu, bugün Beylikdüzü’nde devir-teslim törenine katıldı.

Eski Beylikdüzü Belediye Başkanı olan İmamoğlu, görevi yine CHP’den seçilen Mehmet Murat Çelik’e devretti.

İmamoğlu ve Çelik, daha sonra belediye binasının önünde toplananları selamladı.

Ekrem İmamoğlu, törenin ardından attığı Twitter üzerinden şu mesajı paylaştı:

https://twitter.com/ekrem_imamoglu/status/1117023594620567552


14:25 | CHP’li Yarkadaş: Maltepe’de 578 sandık sayıldı, 508 sandık kaldı

İstanbul’un Maltepe ilçesinde, AKP ve MHP’lilerin oy sayımına müdahale etmesinin ardından durdurulan oy sayım işlemi, bu sabah itibarıyla tekrar başlamıştı.

Eski CHP Milletvekili Barış Yarkadaş, son durumu Twitter üzerinden paylaştı:


14:05 | Avrupa Konseyi’nden seçim açıklaması

Avrupa Konseyi, Türkiye’ye yerel seçim sonuçlarına saygı gösterilmesi ve İstanbul’da sürecin en kısa sürede tamamlanması çağrısında bulundu.

Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi Başkanı Anders Knape tarafından yapılan yazılı açıklamada, “Daha önce seçimleri izleyen kongre heyeti tarafından da altı çizildiği gibi, millet iradesini yansıtan halkın demokratik seçim ve kararlarına kesinlikle saygı gösterilmeli” denildi.

bianet’in haberine göre Knape ayrıca, “Halkın iradesinin sonuçlarının yerine getirilmesi demokratik sistemlerde mutlak önceliktir. Biz Türk yöneticilerine süreci tamamlayarak, İstanbul’daki nihai sonuçları en kısa zamanda ilan etmeleri ve halkın kararlarına uyulması çağrısında bulunuyoruz” dedi.


13:35 | Akit “HDP’liler indirdi” demişti: Türk bayrağının kayyumun indirdiğine dair görüntüler çıktı

Akit gazetesi, 11 Nisan tarihli nüshasında ‘Yıkım ekibi işbaşı yaptı‘ manşetiyle HDP ve CHP’yi hedef almıştı.

Akit, Mardin’in Kızıltepe ilçesindeki seçimlerde belediye eş başkanı seçilen HDP’li Nilüfer Elik Yılmaz’ın kayyum tarafından belediye binasına asılan Türk bayrağını indirdiğini iddia etmişti.

Haberde Yılmaz’ın fotoğrafına yer verilmiş, Kızıltepe Belediye binası diye de Nusaybin Belediye binasının fotoğrafını kullanılmıştı.

İddianın asılsız çıkmasının ardından HDP de Akit’in haberinin yalan olduğunu belirterek, tekzip yazısı göndermişti.

Bu gelişmelerin ardından Mezopotamya Ajansı, Kızıltepe Belediye binasındaki bayrağın kayyum Mehmet Yüzer tarafından sökülerek götürüldüğü anların görüntülerini servis etti.


13:25 | Erdoğan: Seçimden sonra herkes bir yere savruluyor

Önder İmam Hatipliler Derneği Genel Kurulu’nda bir konuşma yapan AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, seçimden sonra ‘herkesin bir yere savrulmaya başladığını’ söyledi.

“Şu anda bakıyoruz bazı yerlerde seçimlerde falan hemen anında sendika değiştirmek falan herkes bir yere savrulmaya başladı. Bu dava adamı olmak demek değil. Böyle olur mu?”


12:33 | Temelli: Demokrasi güçleri adaletsizliğe karşı yan yana gelmeli

Partisinin Genel Merkezi’nde konuşan HDP Genel Başkanı Sezai Temelli, “Bizim tüm itirazlarımız reddedilirken, AKP-MHP itirazlarının yüzde 90’ı kabul edildi” dedi.

Temelli, İstanbul’daki seçimlerinin halen sonuçlanmadığını vurgulyarak, “Biz her yerde bütün adaletsizliklere müdahale ediyoruz” diye belirtti ve şöyle devam etti:

“Her yerde bizim stratejimiz, oylarımız var. Oylarımız her yerde İstanbul’da da, Muş’ta da, Malazgirt’te de, Viranşehir’de de. Türkiye’ye sesleniyorum siz de sahip çıkın Türkiye sadece İstanbul’dan ibaret değil, Muş var Ağrı var. Tüm demokrasi güçleri bu adaletsizliğe karşı yan yana gelmeli, birlikte mücadele etmelidir. Bu seçim sonuçlarına karşı yapılan bu adaletsizliklere karşı da yan yana mücadele etmeliyiz.”


11:30 | Bahçeli: Sandık yolsuzluklarına göz yummayız

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, partisinin Kızılcahamam kampında yaptığı konuşmada yerel seçimlerin ardından yaşanan tartışmalara değindi.

Bahçeli, “Demokratik süreçleri şaibelerle boğmak, sahadaki emeği, milletimizin erdemli seçimini sandık başında tahrip etmek, altından kalkılamayacak sonuç ve sorunlara zincirleme şekilde yol açabilecektir” dedi.

Sözlerini “Demokrasi kültürümüzün yozlaştırılmasına suskun kalmamız, delilli, ispatlı sandık yolsuzluklarına göz yummamız kesinlikle düşünülemez” diye sürdürdü.

Seçimlerin üstünden yaklaşık iki hafta geçmiş olmasına rağmen İstanbul’da sonuçların kesinleşmediğini de belirten Bahçeli, “CHP’nin adayı en çok oyu alıp mazbataya hak kazanmış gibi görünse de seçimlere şaibe karıştığını akıl ve vicdan sahibi kimse inkar edemeyecektir” ifadelerini kullandı.


11:15 | İstanbul Maltepe’de durdurulan sayım işlemi tekrar başladı

İstanbul’un Maltepe ilçesinde, AKP ve MHP’lilerin oy sayımına müdahale etmesinin ardından durdurulan oy sayım işleminin, bu sabah itibarıyla tekrar başladığı bildirildi.

Maltepe’deki 1089 sandığın 530’u sayılmış durumda. 599 sandığın sayılmasına devam ediliyor.

Maltepe’deki Türkan Saylan Kültür Merkezi’nde yapılan oy sayım işlemi dün akşam saatlerinde durdurulmuştu.

CHP eski milletvekili Barış Yarkadaş, AKP ve MHP’lilerin oy sayımına müdahale ettiğini ve bunun ardından polisin salona girdiğini belirterek “Maltepe İlçe Seçim Kurulu’nun, Sandık Sayım Kurulu sayısını ve sayımı artırmak istemesine tepki gösteren MHP ve AKP’liler, sayım alanına topluca girerek çalışmaları durdurdu. Bunun üzerine Özel Harekat duruma müdahale etti ve salona girdi. Şu an sayım yapılamıyor” demişti.

Yarkadaş ardından da şu paylaşımda bulunmuştu:


10:50 | CHP’nin iddiası: Bakanlar YSK üyelerini arayarak baskı kuruyor

CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, seçimlerin ardından tartışmalı kararlara imza atan Yüksek Seçim Kurulu üyeleri üzerinde iktidarın baskı kurmaya çalıştığını öne sürdü.

BirGün’e konuşan Erkek, “İçişleri Bakanı (Süleyman Soylu) ile Adalet Bakanı’nın (Abdulhamit Gül) YSK üyelerini aradığını duyuyoruz” dedi.

CHP’li Erkek’in açıklaması şöyle:

“Seçimler sonuçlandıktan sonra da siyasi partiler itirazlarını yaparlar, itirazlarını kanıtlayacak delillerini toplar, kurullara sunarlar. Şimdi ise bir siyasi parti, AK Parti hukuksuz itirazlar yapıyor, delilleri devletin bakanı, savcısı, polisi topluyor. Bakanlar kararda etkili olmak için YSK üyelerini arıyor. Bütün bunlar parti devletine dönüştüğümüzün en önemli göstergesi. Devlet bu seçimde iktidarın yanında taraf…”


09:45 | “Türkiye’yi seçimleri tartışmalı bir ülke haline asla getirmemek gerekir”

Eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 31 Mart yerel seçimlerinin ardından yaşanan tartışmalı sürece ilişkin yazılı açıklamada bulundu.

Gül’ün internet sitesi üzerinden yayınlanan açıklama şöyle:

“Türkiye’nin 1950’de çok partili sisteme geçmesinden bu yana neredeyse 70 yıldır seçimler hiç bir zaman tartışma konusu olmadı. Ancak üzülerek görüyoruz ki son zamanlarda seçimlerin yapılması ve sonuçlarıyla ilgili tartışmalar yaşanıyor. Bu kaçınılmaz olarak hem içeride hem dışarıda Türkiye’nin itibarını zedeliyor. Son yerel seçimlerde bu tartışmaların çok daha yoğunlaşmış olmasını görmek üzüntü verici.

“İlki, seçilen bazı adayların tüm aday olma süreçlerinde hukuki gerekleri karşılayıp adaylıkları kabul edildikten ve seçildikten sonra düşürülmeleri, sayıları çok az da olsa, oldukça tartışılacak bir durum. İkincisi, İstanbul’da seçim sonuçlarının açıklanmaya başladıktan sonra o gece yaşananlar ve seçim sonuçlarının kesinleştirilmesinin bu kadar uzatılıp geciktirilmesi. İşin hukuki ve teknik kısmından ziyade politik söylemlere girilmesi. Bütün bunlar Türkiye’nin itibarına zarar verecek şeyler. Hukuki gerekçeler hızla tamamlandıktan sonra seçimin sonuçlarını açıklamak ve tartışmaları noktalamak gerekirdi.

“Aslen hukuki ve teknik bir mesele olan ve bu konuda yeterli bir geleneği olan seçim sonuçlarına itiraz ve bu itirazların incelenip sonuçlandırılması hızla bitirilmeli. Bu meselenin uzaması Türkiye’ye de zarar verir demokrasimize de gölge düşürür. Türkiye’yi yönetenlerin önünde hem seçimsiz bir 4.5 yılları var hem de üzerinde çalışılması gereken ciddi meseleler var ve bu tip tartışmalardan uzak durup memleketin geleceğine konsantre olmaları çok önemli diye düşünüyorum. Türkiye’yi seçimleri tartışmalı bir ülke haline asla getirmemek gerekir.”

Abdullah Gül, dün bir gazeteciye verdiği röportajda, “Bize yapılan yanlışları, güçlü olunca başkalarına yapmamamız gerekir” demişti.

Bunun üzerine resmi olmayan sonuçlara göre İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Ekrem İmamoğlu, “Seslerinin daha gür çıkmasını istiyoruz” ifadesini kullanmıştı.


08:50 | İmamoğlu’ndan YSK’ye çağrı: Bir an önce kararınızı netleştirin

Resmi olmayan sonuçlara göre İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen CHP’li Ekrem İmamoğlu, dün akşam saatlerinde Avcılar’da düzenlenen mitingde konuşma yaptı.

YSK’ye süreci hızlandırma çağrısı yapan İmamoğlu, “Her gün bir şey üretiyorlar. Bakın çok yanlış. Büyükçekmece’de yapılan bu süreci durdurun. YSK, sürecin kararını hemen vermeli. O da yetmiyor, diyorlar ki Maltepe’nin de süreci elde tutalım. Say say bitmiyor. Kurul oluşturun diyoruz. Yavaş yavaş sayalım diyorlar. Zaman mı kazanıyorlar anlamış değilim” dedi.

İmamoğlu, “YSK’ye sesleniyorum, bu milletin iradesini geciktirmeyin. Bir an önce kararınızı netleştirin görevimize başlayalım” diye de ekledi.


08:35 | HDP’nin Eruh’taki ‘usulsüzlük’ itirazına ret, CHP’li Yarkadaş’tan İstanbul iddiası

YSK, HDP’nin, Siirt’in Eruh ilçesindeki seçimlerde usulsüzlük yapıldığına yönelik itirazını reddetti.

Seçimlerde, Eruh Belediye Başkanlığını AKP adayı Cevher Çiftçi kazanmıştı.

Ancak HDP, Eruh’ta 800 seçmenin usulsüz kaydedildiğini belirterek seçimin iptali için Yüksek Seçim Kurulu’na başvurmuştu.

YSK’nin kararı üzerine Twitter üzerinden açıklama yapan CHP eski milletvekili Barış Yarkadaş, şunları söyledi:

“HDP’nin Eruh’taki talebinin YSK tarafından reddedilmesi, AKP’nin Büyükçekmece seçimine yaptığı itiraz hakkında da ipucu veriyor. AKP, Büyükçekmece’de aradığını bulamadı. Maltepe sayımı da bu yüzden hızlandırıldı.

“Mazbata Pazartesi gelecek; AKP ‘yeni bahane’ ile itiraz edecek. AKP Ekrem İmamoğlu’nun Pazartesi günü mazbatasını almasının ardından bu kez de ‘eliyle koymuş gibi bildiği’ ‘kısıtlı’ seçmenleri gerekçe göstererek itiraz etmeyi planlıyor.

“AKP’de oyun bitmiyor; bu itiraz süreci de Türkiye’yi 4 ay meşgul edecek. Yeter artık; Türkiye’ye yazık!”


08:25 | İki ilçede daha seçimler yenilenecek

Yüksek Seçim Kurulu, Kırıkkale’nin Keskin ve Denizli’nin Honaz ilçelerindeki seçimlerin yenilenmesine karar verdi.

Keskin ve Honaz’daki seçimler, 2 Haziran’da yenilenecek.

YSK’nin seçim yenileme kararı, her iki ilçede de AKP’nin itirazları üzerine alındı.

Kırıkkale’nin Keskin ilçesindeki seçimlerde İYİ Parti adayı AKP adayını 6, Denizli’nin Honaz ilçesindeki seçimlerde ise CHP adayı AKP adayını 1 oy farkla geçmişti.

YSK, daha önce de CHP’nin önde tamamladığı Artvin’in Yusufeli ilçesinde yapılan seçimlerin AKP’nin itirazı üzerine yenilenmesine karar vermişti.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Sudan’da askeri darbe: Protestolar sürüyor, sokağa çıkma yasağı kaldırıldı
Sonraki Haber
Tahir Elçi Vakfı açıldı: "Mazlumun yanındaki duruşumuzdan ödün vermeyeceğiz"