Ana SayfaGüncel15 aydır tutukluydu: Gazeteci Haydar Ergül tahliye edildi

15 aydır tutukluydu: Gazeteci Haydar Ergül tahliye edildi

HABER MERKEZİ – 15 aydır tutuklu bulunan gazeteci Haydar Ergül’ün de aralarında bulunduğu üç kişi ‘adli kontrol şartı’ ile tahliye edildi.

İstanbul’da 28 Temmuz 2017’de yapılan ev baskınlarında gözaltına alınan Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) üye ve yöneticisi sekiz kişi ile gazeteci Haydar Ergül’ün tutuklu olmak üzere, toplam 19 kişinin İstanbul 22’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılandığı davanın 8. duruşması yapıldı.

Duruşmada tutuklu sanıklardan Abdullah Geldi salonda hazır bulunurken, gazeteci Haydar Ergül ile Ercan Doğru SEGBİS aracılığıyla duruşmaya katıldı.

Dava kapsamında tutuklu bulunan diğer sanıklar ise mahkemeye gönderdikleri dilekçede, tecride karşı mahkemeyi boykot ettiklerini ilettiler.

‘Pasla yıkanıyoruz, gazeteler verilmiyor’

Duruşmada konuşan Abdullah Geldi, adalet vurgusu yaptı, cezaevi koşullarına dikkat çekti:

“Anlattıklarımı herhangi bir yerde, TV’de, partide konuşsam suç olmayacak, HDP’de konuştuğum için suç. Oysa ki ben HDP’nin resmi üyesiyim. Cezaevinde pasla yıkanıyoruz, suyumuz o kadar kirli. Haber alamıyoruz. Gazete verilmiyor, radyolar toplatıldı.”

‘Somut veri yokken tutuklandık’

Ardından söz alan Haydar Ergül, 15 aydır tutuklu olduğunu ve sağlık sorunları yaşadığını belirtti.

“Mahkemeye bile gelemiyorum. Mağduriyetimiz arttırılmasın. Ben Avrupa’da 20 yıl yaşamış biriyim. İsteseydim gider orada yaşardım ama burada yaşamak istiyorum. Ortada herhangi bir somut veri yokken tutuklandık.”

Savcı salonu terk etti

Avukat Raziye Turgut ise tutukluların duruşmayı boykot etmesinin gerekçesini anlattı.

Bu esnada duruşma savcısı, “Bunları anlatmaya gerek yok. Bunların yargılama ile alakası yok” diyerek salonu terk etti.

Savcının yeniden salona gelmesinin ardından konuşan avukat Hüseyin Boğatekin de “TMK ile yargılama yapan hiçbir mahkemenin bağımsız ve tarafsız olmadığını düşünüyoruz. Bu yargılamalar mahkemelerüstü bir durumdur. İnsanlar cezaevlerinde yaşamını yitiyor. Müvekkillerimizin hayatından endişe ediyoruz” dedi.

Üç kişi için tahliye kararı

Sonrasında kararını açıklayan mahkeme heyeti, sanıklardan Ercan Doğru, Haydar Ergül ve Abdullah Geldi’nin ‘adli kontrol şartı’ ile tahliyelerine kararı verdi.

Mahkeme heyeti, dosya kapsamında tutuklu bulunan diğer beş ismin ise tutukluluklarının devamına kararı vererek, duruşmayı 28 Haziran’a ertelendi.




Önceki Haber
Mahkeme kaleminin hatasıymış: Tekel direnişi davasının yeni olmadığı ortaya çıktı
Sonraki Haber
Seçimin üzerinden beş gün geçti: Oylar yeniden sayılıyor, tartışmalar sürüyor