Ana SayfaToplumsal Cinsiyet2018 Onur Yürüyüşü davasının ilk duruşması yapıldı

2018 Onur Yürüyüşü davasının ilk duruşması yapıldı

HABER MERKEZİ – 2018 yılındaki Onur Yürüyüşü’nde gözaltına alınan altı hak savunucusunun yargılandığı davanın ilk duruşması yapıldı. Mahkeme bir sonraki duruşmayı 19 Eylül’e erteledi.

1 Temmuz 2018’de LGBTİ+’ler tarafından düzenlenmek istenen Onur Yürüyüşü’ne ve basın açıklamasına engel olan polisin gözaltına aldığı altı kişi hakkındaki davanın ilk duruşması dün yapıldı.

İstanbul Çağlayan’daki 12. Asliye Ceza Mahkemesi’nde yapılan duruşmayı, Avrupa Birliği Delegasyonu temsilcisi, Britanya Büyükelçiliği temsilcisi, Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası LGBTİ+ Komisyonu ve Ankara Barosu LGBTQ+ Hakları Merkezi takip etti.

‘Polis darp etti’

Duruşmada ilk olarak “toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanununa muhalefet”, “görevi yaptırmamak için direnme” ve “trafik güvenliğini tehlikeye sokma” iddialarının yer aldığı iddianame okundu.

Kaos GL’den Yıldız Tar’ın haberine göre iddianamenin okunmasının ardından LGBTİ+ hak savunucuları beyanda bulundu.

Hak savunucuları, gözaltına alındıkları sırada hakaret ve kötü muameleye maruz kaldıklarını belirtti.

Avukat Yasemin Öz, yasaya göre basın açıklamasının izne tabi olmadığını, Mis Sokak’ta basın açıklaması yapıldığını söyledi.

Öz, Mis Sokak’ta polis anonsunun ardından gruplar halinde dağılınırken polisin gözaltına almaya başladığını belirterek, “Altı sanığın dördünün darp raporu bulunuyor. Dosyadaki görüntülerin hiçbiri de iddiaları destekler nitelikte değil. Aksine eldeki veriler suçlamaların asılsız olduğunu gösteriyor” dedi.

Avukat Fırat Söyle ise kendisinin de o gün orada olduğunu, Mis Sokak’ta basın açıklaması yapılabileceğini polisin söylediğini belirterek, “Herhangi bir şiddet söz konusu değilken bu kişilerin yargılanması hukuka aykırıdır” şeklinde konuştu.

Avukat Diren Cevahir Şen ise bütün sanıklar hakkında beraat talep ederek, haksız şekilde gözaltı uygulaması yapan polisin görevini kötüye kullandığını, müvekkillerinin darp edildiğini ve hak ihlaline uğradığını belirtti.

Duruşma ertelendi

Mahkeme heyeti, savunmaların hazırlanması, delillerin sunulması ve dosyada bulunan kamera kayıtlarının bilirkişiye gönderilmesi için bir sonraki duruşmayı 19 Eylül 2019’a erteledi.

Previous post
İmamoğlu’dan 'veri tabanı' açıklaması
Next post
Libya krizi: İki haftada 200'ü aşkın kişi öldü, 25 bin kişi yerinden edildi