Ana SayfaGüncel24 Nisan | “Sınırsız bir hukuksuzluk yeni şekillerde bugün de sürüyor”

24 Nisan | “Sınırsız bir hukuksuzluk yeni şekillerde bugün de sürüyor”

HABER MERKEZİ – 1915 Ermeni Soykırımı’nın üzerinden 104 yıl geçti. Sultanahmet’te yapılacak anmaya polis izin vermedi. Bunun üzerine İHD binasında yapılan basın açıklamasında, “Soykırımın lanetli mirası dediğimiz şey, yani sınırsız bir hukuksuzluk yeni yeni şekillerde bugün de sürüyor” denildi.

1915 Ermeni Soykırımı’nın başlangıç tarihi olarak kabul edilen 24 Nisan’da, İstanbul’da da anma programları düzenleniyor.

İstanbul’da bugünkü anmalardan ilki olan Sultanahmet Meydanı’nda gerçekleştirilecek anma polis tarafından engellendi.

Sultanahmet’teki anma İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Irkçılık ve Ayrımcılığa Karşı Komisyonu tarafından saat 12.00’de yapılacaktı.

Engellemeye tepki gösteren HDP Milletvekili Garo Paylan, “Sultanahmet Meydanı’nda yıllarca bu basın açıklamasını özgürce yaptık, hiçbir engellemeyle karşı karşıya kalmadık. Ama bu yıl basın açıklaması yasaklandı. Bu, Türkiye’deki demokratik iklimin, Türkiye’deki karanlığın bir sonucu” diye konuştu.

İHD’de basın açıklaması 

Anmanın polislerce engellenmesi üzerine Beyoğlu’ndaki İHD binasında basın açıklaması yapıldı.

Açıklamada, “Bugün 24 Nisan. Ermeni Soykırımı’ın yıldönümü. Ama soykırımı anmaya tepki büyük. Bir anma günü ilan edilmesine bile tahammül edilmiyor” denilerek, “Bu ülkede işlenmiş ve işlenmekte olan ağır insan hakları ihlalleri Cumhuriyet’in üzerine inşa edildiği soykırımın lanetli mirasıdır” ifadeleri kullanıldı.

Ayrıca açıklamada, “Soykırımın lanetli mirası dediğimiz şey, yani sınırsız bir hukuksuzluk yeni yeni şekillerde bugün de sürüyor” sözleri kaydedildi ve şöyle denildi:

“Soykırımın lanetli mirası dediğimiz işte bu devlet aklıdır. Yine hukuksuzluğun iktidarını yaşıyoruz. Yine ağır insan hakları ihlallerinin yaşandığı bir dönemden geçiyoruz. Lanetli miras yeni biçimlerde sürüyor.”

Sevag Balıkçı mezarı başında anıldı

Öte yandan Batman’ın Kozluk ilçesinde 24 Nisan 2011 yılında zorunlu askerlik yaptığı sırada öldürülen Sevag Balıkçı da Şişli Ermeni Mezarlığı’ndaki kabri başında anıldı.

Anmaya HDP Milletvekili Garo Paylan ile CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ile birlikte çok sayıda yurttaş katıldı. 

Burada konuşan Nor Zartonk İnisiyatifi’nden Alex Kalk, “Hala ülkemizde bir barış dili, kardeşlik dili tesis edilebilmiş değil. Ülkemizde ne yazık ki katliamcıların dili hakim durumdadır. Bu hepimizi derinden yaralıyor ve adalet kavramının yerini bulmasını engelleniyor. Bizler bütün katledilen mazlumlar için, Sevag Balıkçı için ve Ermeni Soykırımı kurbanları için adalet mücadelemizi, eşitlik mücadelemizi, kardeşlik mücadelemize devam edeceğiz” diye konuştu.

24 Nisan anmasına İstiklal’de izin yok, anma Şişhane’de

24 Nisan Anma Platformu’ndan Şenol Karakaş ise Ermeni Soykırımı’nda yaşamını yitirenlerin anılacağı bir diğer programın bu yıl Şişhane Meydanı’nda yapılacağını açıkladı.

2010’dan beri İstiklal Caddesi’nde düzenlenen anma programına, bu yıl İstanbul Valiliği tarafından izin verilmedi.

Şişhane Meydanı’nda yapılacak anmaya ilişkin Karakaş, “Her yıl İstiklal Caddesi’nde Fransız Kültür Merkezi önünde düzenlediğimiz etkinliği, geçen yıl Tünel Meydanı’na taşımıştık. Bu yıl da, İstiklal’de etkinliği yapmak istedik ancak izin verilmedi. Etkinliğimizi Şişhane Meydanı’nda yapacağız. Tüm duyarlı kesimleri bekliyoruz” dedi.


Bu haber bianet ve Mezopotamya Ajansı’ndan derlenmiştir.

HDP’den 24 Nisan açıklaması ve araştırma önergesi

Erdoğan: Tehcir başka, katliam başka, kimi aldatıyorsunuz?