Ana SayfaDünyaABD ile İran arasında karşılıklı ‘terör örgütü’ misillemesi

ABD ile İran arasında karşılıklı ‘terör örgütü’ misillemesi

HABER MERKEZİ – ABD Başkanı Donald Trump, İran ordusuna bağlı Devrim Muhafızları’nı “terör örgütü” olarak tanıdıklarını açıkladı. Tahran ise ABD’nin bu adımına yanıt olarak ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı’nı “terör örgütü” olarak tanıdı.

ABD Başkanı Donald Trump, İran ordusuna bağlı özel kuvvet Devrim Muhafızları’nı ülkesinin “yabancı terör örgütü” olarak tanıdığını duyurdu.

Trump’ın bu açıklamasıyla ABD ilk kez, başka bir ülkenin ordusunu “terör örgütü” kapsamına alıyor.

Trump, konuya ilişkin şu açıklamayı yaptı:

“ABD Dışişleri Bakanlığı’nın öncülüğünde atılan bu eşi benzeri olmayan adım, İran’ın terörizmin devlet sponsoru olduğu gerçekliğinin yanı sıra Devrim Muhafızları’nın buna aktif biçimde katıldığını ve devletin kullandığı bir araç olarak terörizmi finanse ve teşvik ettiğini tanıyor.”

Washington yönetimi, daha önce Devrim Muhafızları ile bağlantılı onlarca özel ve tüzel kişiyi kara listeye almıştı.

Tahran’dan misilleme

Trump’ın bu adımının ardından Tahran’dan misilleme geldi.

İran devlet medyasında yer alan haberlere göre İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif,  aynı zamanda ülkenin Milli Güvenlik Yüksek Konseyi Başkanı olan Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’ye CENTCOM’un ‘terör örgütleri listesi’ne alınmasını teklif etti.

Bunun üzerine Konsey, CENTCOM’u, yani ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı’nı ‘terör örgütü’ olarak tanıdı.

Devrim Muhafızları hakkında

Devrim Muhafızları, İran’da 1979’daki İslam Devrimi’nden sonra ülkenin ordusundan ayrı olarak yönetim sistemini korumak amacıyla kuruldu.

Sahip olduğu askeri gücün yanı sıra elinde bulundurduğu iktisadi kurumlarla da İran dış politikasını, gelir kaynaklarını ve stratejik harcamaları kontrol ediyor.

125 bin civarında askeri olduğu tahmin edilen kara, hava, deniz ve füze birimlerine sahip Devrim Muhafızları, doğrudan İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney’e bağlı.


Karınca, NTV, BBC Türkçe