Ana SayfaGüncelABD’li senatörlerden Ankara’ya F-35 uyarısı, Çavuşoğlu’ndan yanıt

ABD’li senatörlerden Ankara’ya F-35 uyarısı, Çavuşoğlu’ndan yanıt

HABER MERKEZİ – Türkiye’nin Rusya’dan almayı planladığı S-400’ler konusunda ortak bir yazı kaleme alan dört ABD’li senatör Ankara’ya “Ya S-400 ya F-35” uyarısı yaparken, Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’ndan F-35 olmazsa başka bir yerden uçak alınabileceği yanıtı geldi.

ABD ile Türkiye arasındaki S-400 hava savunma sistemi konusundaki restleşme devam ediyor.

Türkiye’nin Rusya’dan satın almayı planladığı ve teslimatının yakında gerçekleşmesi beklenen S-400’ler konusunda ABD Kongresi’nin üst kanadı Senato’dan yeni bir uyarı geldi.

İkisi Demokrat Parti’den, ikisi de Cumhuriyetçi Parti’den dört senatör, New York Times gazetesinde bir görüş yazısı kaleme alarak Türkiye’nin S-400’ler ile F-35’ler arasında bir tercih yapması gerektiğini vurguladı.

“Yaptırımlar devreye girebilir”

S-400’lerin Türkiye’ye teslim edilmesi durumunda Ankara’nın asla F-35 sahibi olamayacağını belirten senatörler Jim Risch, Jim Inhofe, Bob Menendez ve Jack Reed, ayrıca ABD yasaları ile tanımlanan yaptırımların da devreye gireceğini öne sürdü.

“ABD savaş jeti ya da Rus füze sistemi. İkisi birden değil” başlıklı yazıda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın tercihinin “sonuçları olacağı” uyarısında bulunuldu.

“Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yapacağı tercihin ülkesinin dünyadaki yeri, ABD ile ilişkileri ve NATO’daki konumu konularında büyük sonuçları olacaktır.”

Senatörler, söz konusu yaptırımların devreye girmesi durumunda Türkiye’nin uluslararası piyasalarda zorluk çekeceğini, dış yatırımcıların ülkeye girmekten kaçınacağını ve havacılık, uzay ve savunma sanayilerinin sekteye uğrayacağını iddia etti.

Ayrıca Türkiye’nin F-35 programından çıkarılması durumunda uçakların parçalarının üretim süreçlerine dahil edilen Türkiye merkezli tüm tedarikçilerin de sözleşmelerinin iptal edileceği belirtilirken, “Türkiye F-35 programının önemli bir ortağı, ancak yeri doldurulamaz değil” ifadesi kullanıldı.

“Türkiye’ye her türlü desteğe hazırız”

Diğer yandan ABD’li senatörler, Ankara ve Moskova arasındaki ticari ilişkileri anladıklarını belirtirken, S-400 anlaşmasının iptal edilmesi durumunda Türkiye’nin göreceği olası zararları karşılamak için “her türlü desteği vermeye hazır” olduklarını belirtti.

Ankara’dan yanıt

Mevlüt Çavuoğlu

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise F-35 olmazsa başka bir yerden uçak alınabileceğini söyledi.

ABD’li senatörlere yanıt niteliğinde açıklamalarda bulunan Çavuşoğlu, “ABD Patriot satmak istemezse yarın biz ikinci S-400’ü de alabiliriz, başka bir hava savunma sistemi de alabiliriz” dedi ve ekledi:

“F-35 olmazsa ben yine ihtiyacım olan uçağı başka bir yerden almak durumundayım. Ta ki kendi uçağımı üretene kadar.”


Karınca, DW Türkçe, Dünya, NTV

Erdoğan-Putin görüşmesi: “Öncelik S-400 sevkiyatında, gündemde başka askeri ürünler de var”

31 Mart yerel seçimlerinin ertesinde ilk ziyaretini Rusya’ya gerçekleştiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Valdimir Putin ile Moskova’da bir araya gelmişti.

Görüşmenin ardından konuşan Putin önceliğin S-400’lerin sevkiyatının tamamlaması olduğunu söylerken, gündemde “başka modern Rusya yapımı askeri ürünler sevk etme projeleri” olduğunu dile getirmişti.

Erdoğan ise S-400’lere ilişkin “Biz sözleşmeyi yaptıysak iş bitmiştir” ifadelerini kullanmıştı.




Önceki Haber
İsrail seçimleri: Netanyahu 5'inci kez başbakanlık koltuğunu garantiledi
Sonraki Haber
Ceylanpınar'da bir kadın evli olduğu erkek tarafından öldürüldü