Ana SayfaEkonomiABD’nin ‘İran’ kararı bekleniyor: Dolar kuru son 6 ayın zirvesinde

ABD’nin ‘İran’ kararı bekleniyor: Dolar kuru son 6 ayın zirvesinde

HABER MERKEZİ – ABD’nin İran’dan petrol alımında yaptırımdan muaf tuttuğu Türkiye ve diğer 7 ülkeye yönelik istisnai uygulamanın bugün sona erdirileceğinin bildirilmesiyle dolar kurunda artış yaşanıyor. Öyle ki dolar/TL, 5.86’yı test ederek son altı ayın en yüksek seviyesine yükseldi.

Geçtiğimiz hafta 5.71’lere kadar gerileyen dolar/TL’de (Türk Lirası) artış yaşanıyor.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun mazbata almasıyla düşüş yaşanan kur, bugün itibarıyla 5.86’yı aştı.

Kurun bu artışında Merkez Bankası’nın rezervlerini güçlendirmek için kısa dönemli borç aldığı aldığı yönündeki haberlerin yanı sıra ABD’nin İran’dan yapılan petrol alımları için açıkladığı muafiyet kararını kaldıracağının bildirilmesi etkili.

Üst düzey ABD’li yetkililerin doğruladığı Financial Times’taki (FT) habere göre İran’dan petrol alımında yaptırımlardan muaf tutulan Türkiye ve diğer yedi ülkeye yapılan bu istisnai uygulama bugün kaldırılacak.

Ayrıca Merkez Bankası rezervlerindeki düşüşe ilişkin detaylı bir açıklamanın henüz yapılmamış oluşu da TL’yi baskılıyor.

Son olarak Yüksek Seçim Kurulu’nun İstanbul seçimlerinin iptaline yönelik AKP ve MHP’nin başvurusunu bugün görüşmeye başlaması bekleniyor. Bu konuyla ilgili gelişmeler de yakından takip ediliyor.

Dolar altı ayın zirvesinde

Söz konusu gelişmelerin etkilediği bu tabloda dolar/TL, 23 Ekim 2018’den beri en yüksek seviyesini gördü.

Öyle ki dolar/TL bugün 5,8602’yi test etti.

Kur saat 12:00’da 5.8429 seviyesinde yer aldı.

Diğer yandan euro/TL de yükselerek 6.57’yi aştı.


İran’dan petrol alımı: ABD muafiyeti kaldırıyor, Türkiye de etkilenecek ülkelerden