Ana SayfaGüncelAçlık grevleri: HDP heyeti ile görüşen Jagland “Erdoğan’a mesaj ilettim” dedi

Açlık grevleri: HDP heyeti ile görüşen Jagland “Erdoğan’a mesaj ilettim” dedi

HABER MERKEZİ – Leyla Güven’in açlık grevi eylemi 156’ncı gününde devam ederken HDP heyeti, tecridin kaldırılmasına yönelik talepleri iletmek ve açlık grevlerine dikkat çekmek amacıyla CPT yetkilileriyle bir görüşme gerçekleştirdi. HDP heyeti daha sonra ise Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Jagland ile bir araya geldi. Jagland, heyete, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sorunun çözümü konusunda mesaj ilettiğini söyledi.

Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanı ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hakkâri Milletvekili Leyla Güven’in başlattığı açlık grevi eylemi 156’ncı gününde devam ederken, 7 bin tutuklu cezaevlerinde, onlarca siyasetçi ve aktivist de yurt dışında açlık grevinde.

HDP heyeti CPT ile görüştü

Batman Milletvekili Feleknas Uca ve Avrupa Konseyi Temsilcisi Fayik Yağızay’dan oluşan HDP heyeti, tecridin kaldırılması talebiyle sürdürülen açlık grevleri konusunda Fransa’nın Strasbourg kentinde Avrupa Konseyi’ne bağlı İşkenceyi Önleme Komitesi (CPT) yetkilileriyle görüştü.

Görüşmeye dair Fayik Yağızay, “Kürt halkının insani talebinin CPT’nin görev ve yetki alanına girdiğini dile getirdik. Bundan dolayı da CPT yetkililerine bir an önce soruna çözüm bulmaları yönündeki çağrıyı yineledik” dedi.

Yağızay, CPT yetkililerinin ise yöneltilen eleştirileri ‘haksız’ bulduklarını, Türkiye’deki insan hak ve özgürlükleri alanındaki ihlallere karşı kalıcı çözüm üretmeye çalıştıklarını, Ankara ile de sürekli irtibat halinde olduklarını söyledi.

Avrupa Konseyi Genel Sekreteri: Erdoğan’a mesaj ilettim

HDP heyeti daha sonra Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjørn Jagland’la da bir araya geldi.

Jagland ile yapılan görüşmede HDP Bingöl Milletvekili Hişyar Özsoy da yer aldı.

HDP heyeti, Jagland’a tecrit ve açlık grevleri konusunda özellikle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la diyalog kurarak, sorunun çözümü konusunda devreye girmesi talebinde bulundu.

HDP’nin Avrupa Konseyi Temsilcisi Fayik Yağızay, Thorbjørn Jagland’ın daha önce Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüştüğünü ve sorunun çözümü konusunda Erdoğan’a mesaj ilettiği bilgisini paylaştı.

Ayrıca Yağızay, Jagland’dan tekrardan bir diyalog içerisine girmesini istedikleri bilgisini verdi.

Buldan’dan uyarı

Öte yandan partisinin Genel Merkezi’nde Kadın Meclisi toplantısı öncesi açıklamalarda bulunan HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, açlık grevlerinin kritik aşamayı geçtiğini ifade etti.

Buldan, her an olumsuz haberlerin duyulabileceği uyarısında bulunarak, “AKP hükumetinin bu sessizliği bir an önce bozması gerekiyor. Sadece AKP değil, toplumun bütün kesimlerinin sesini yükseltmesi gerektiğini ifade ediyoruz. Hiçbir arkadaşımızın yaşamını yitirmemesini umut ediyoruz, umarız ki hiçbir arkadaşımız yaşamını yitirmez. Tecrit son bulur ve Sayın Öcalan aile ve avukat görüşmeler başlar” diye konuştu.

Talep ne?

Güven, cezaevlerindeki tutuklular ve dünyanın farklı yerlerindeki eylemciler Öcalan’a dönük tecridin kaldırılmasını talep ediyor.

27 Temmuz 2011’den bu yana avukatları, 11 Eylül 2016’dan beri de ailesiyle ne yüz yüze ne de telefon yoluyla görüştürülen Öcalan’ı, 12 Ocak’ta kardeşi Mehmet Öcalan’ın ziyaret ettiği bildirilmişti.

Görüşme açlık grevleri sürerken gerçekleşmişti. Ancak tahliye edilen Güven ve diğer tutuklular “tecrit kaldırılsın” talebi ile başlattıkları eylemi “tecrit durumunun sürdüğü” gerekçesiyle devam ettiriyor.

Açlık grevcileri Öcalan’ın ailesi ve avukatları ile düzenli görüşmesini talep ediyor.

Cezaevlerindeki ölümler

1 Mart tarihinden itibaren tüm cezaevlerine yayılan açlık grevi eylemleri devam ederken, cezaevlerinde bugüne dek yedi siyasi tutuklu yaşamına son verdi.

17 Mart’ta Zülküf Gezen Tekirdağ 2 No’lu F Tipi Cezaevi’nde, 23 Mart’ta Ayten Beçet Gebze Cezaevi’nde, 24 Mart’ta Zehra Sağlam Oltu T Tipi Kapalı Cezaevin’de, 25 Mart’ta Medya Çınar Mardin E Tipi Kapalı Cezaevi’nde, 1 Nisan’da Yonca Akici Şakran Kadın Kapalı Cezaevi’nde, 2 Nisan’da Siraç Yüksek Osmaniye 2 No’lu T Tipi Kapalı Cezaevi’nde, son olarak 5 Nisan’da Mahsum Pamay da Elazığ T Tipi Cezaevi’nde yaşamını sonlandırdı.

Yaşamını yitirenlerin cenazeleri alıkonularak polis ve jandarma ablukasında defnedilirken, kitlesel ziyaretler her defasında engellendi.


Karınca, Mezopotamya Ajansı, ANF
Previous post
Bilecik'te Dilek Karakoç evli olduğu erkek tarafından öldürüldü
Next post
Endonezya’da 6.8 büyüklüğünde deprem ve tsunami uyarısı