Ana SayfaGüncelAKP’den İstanbul seçiminin iptali için YSK’ye “KHK’li seçmenler” dilekçesi

AKP’den İstanbul seçiminin iptali için YSK’ye “KHK’li seçmenler” dilekçesi

HABER MERKEZİ – AKP, İstanbul seçiminin iptali için Yüksek Seçim Kurulu’na, KHK ile ihraç edilen seçmenlerin bulunduğu listeyi içeren bir ek dilekçe sundu.

AKP, 16 Nisan’da İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerinin iptali ve yenilenmesi istemiyle Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) olağanüstü itirazda bulunmuştu.

İtiraz dilekçesinde, oy sayım ve döküm cetvellerinin mühürsüz olduğu, oy kaydırmaları yapıldığı, kayıp oy pusulalarının bulunduğu, kısıtlı seçmenlerin oy kullandığı, sandık kurullarının oluşumunda usulsüzlük yapıldığı iddia edilmişti.

Oyların yeniden sayımının tamamlanmasıyla birlikte 13 bin 729 oy farkıyla AKP adayı Binali Yıldırım’ın önünde yer alan CHP’li Ekrem İmamoğlu’na, 17 Nisan’da mazbatası verilmişti.

AKP ek dilekçe sundu

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı İmamoğlu’nun mazbatasını alması sonrası gözler Yüksek Seçim Kurulu üzerindeydi.

Kurulun yapılan itiraz başvurusuyla ilgili kararını vermesi beklenirken AKP Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz, YSK’ye İstanbul seçimlerinin iptali ve yenilenmesi istemiyle yaptıkları olağanüstü itiraza ilişkin Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) ile kamudan ihraç edilen seçmenlerin bulunduğu listeyi içeren ek dilekçe sunduklarını açıkladı.

Cumhuriyet’te yer alan habere göre Yavuz, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimi için KHK ile ihraç edilen 14 bin 712 kişinin oy kullandığını tespit ettiklerini söyledi.

Mahkeme kararı ile kısıtlı olduğu belirtilen 424 kişiyi daha belirlediklerini söyleyen Yavuz, söz konusu seçmenlerin bulunduğu listeyi YSK’ye ilettiklerini kaydetti.

CHP’den ilk açıklama

CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu ise konuya ilişkin şu açıklamalarda bulundu:

“Daha önce KHK’lilerin akrabaları bile oy kullanamaz denmişti. Çok vahim bir durum. Kimlerin oy kullanamayacağı madde 8’de açıkça belirtiliyor. KHK ile atılanların oy kullanamaması gibi bir durum yok. Akıllarına estiği gibi farazi şeylerle başvurular yapıyorlar, bu mümkün olmaz.

“KHK ile attığınız kişilleri seçimi kaybettikten sonra oy kullanamaz denmesi hukuki değil. Kendileri de biliyor. Kaybettiklerini görünce hukuksuz bir şekilde geçersiz oyları saydırdılar. Bununla da yetinmediler, tüm oylar sayılsın diye dilekçeler verdiler.”


Erdoğan: Seçim tartışmalarını geride bırakıp, asıl gündemimize odaklanmamız şart

Erdoğan “tartışmalar geride kaldı” demişti: Bahçeli’den ‘seçim yenilenmeli’ çıkışı

Erdoğan’dan İBB meclis üyeleri ve ilçe belediye başkanlarıyla toplantı

HDP’nin “KHK’li seçilmişler” itirazına YSK’den ret: Altı belediye AKP’ye geçti