Ana SayfaGüncelAlmanya’dan Türkiye’ye S-400 uyarısı

Almanya’dan Türkiye’ye S-400 uyarısı

HABER MERKEZİ – Almanya’nın Ankara Büyükelçisi Erdmann, Türkiye’nin Rusya’dan S-400 satın alma planı konusunda ABD’nin endişelerine katıldıklarını belirterek “Türkiye, NATO ile uyumlu olmayan sistemde karar kılarsa sonuçlarını hesaba katmalıdır” dedi.

Washington ile Ankara arasında yükselmeye devam eden S-400 krizine ilişkin Almanya’dan bir açıklama geldi.

Almanya’nın Ankara Büyükelçisi Martin Erdmann, Türkiye’nin Rusya’dan S-400 hava savunma sistemi satın alma planının Almanya hükümetinde büyük endişe yarattığını söyledi.

DW Türkçe’nin haberine göre İstanbul Güvenlik Konferansı’nda konuşan Erdmann, “Türkiye’nin Batı ittifakına sıkı bir şekilde kenetlenmiş kalmaya devam etmesini istediklerini, bu nedenle S-400’lerin satın alınmasını büyük endişeyle karşıladıklarını” belirtti.

Almanya’nın Ankara Büyükelçisi Martin Erdmann

Almanya’nın planlanan satın alma konusunda ABD ve diğer NATO partnerlerinin endişelerini paylaştığını belirten Erdmann, şöyle devam etti:

“Her devlet silah sistemleri satın almakta özgürdür. Ancak NATO ile uyumlu olmayan bir sistemde karar kılması durumunda Türkiye’nin bunun sonuçlarını hesaba katması gerekir.”

Kalın: S-400 kararı bir gecede alınmadı

Konferansa katılan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ise Türkiye’nin son 10-11 yıl boyunca Amerikan Patriot füze savunma sistemlerini satın almaya çalıştığını, S-400’leri satın alma kararının bir gecede gerçekleşmediğini belirtti.

“S-400’ler ile ilgili ABD’nin kaygısı şu yönde: F-35 savaş uçaklarının taktik bilgilerinin açılacağı kaygısı var. Bizim uzmanlarımıza göre bu kaygılar tamamen temellendirilmiş kaygılar değil. Çünkü eğer S-400’ün hassas veriye erişim kabiliyeti olsaydı Ruslar bunu çoktan elde etmiş olurdu.
“Türkiye’nin bunu satın alıp, konuşlandırmasının gereği yoktu. Rusya, Suriye’de S-400 var. İsrail de F-35 uçuruyor etrafta. S-400’lerin bu hassas veriye erişim kabiliyeti olsaydı, zaten bunu şu ana kadar çoktan elde etmiş olurlardı. Bunun NATO’nun hava savunma sistemine bir tehdit oluşturacağını düşünmüyoruz.”

ABD ile Türkiye arasındaki S-400 krizi

S-400 hava savunma sisteminin Rusya’dan Türkiye’ye sevkiyatının önümüzdeki aylarda tamamlanması beklenirken, ABD’nin Ankara’ya yaptırımlarda bulunabileceği belirtiliyor.

ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence de “Türkiye’nin S-400 alımı NATO’ya çok büyük risk arz ediyor. Eğer Türkiye S-400 alımına devam ederse F-35 programından çıkarılma riskiyle karşı karşıya kalır. Türkiye mutlaka bir seçim yapmalı” açıklamasında bulunmuştu.

Ankara ise bunun halihazırda bitmiş bir anlaşma olduğu görüşünde. Son olarak Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu konuyla ilgili olarak, “İş bitti, geri adım atmayacağız” demişti.


Erdoğan’la Trump telefonda S-400’leri görüştü

Rusya S-400’leri Temmuz’dan itibaren teslim edeceğini duyurdu


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Erdoğan’la Trump telefonda S-400’leri görüştü
Sonraki Haber
Göçebe-proleter toplum – Slavoj Žižek