Ana SayfaGüncelAnkara İran’dan petrol alımı için ABD’yi ikna etmeye çalışıyor

Ankara İran’dan petrol alımı için ABD’yi ikna etmeye çalışıyor

HABER MERKEZİ – Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre Türkiye, İran’dan ham petrol ithalatını sürdürebilmesi için ABD ile görüşme halinde. ABD, İran’a yönelik yaptırım muafiyetlerini uzatmayacağını duyurmuştu.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, Türkiye’nin İran’dan ham petrol alımına devam edebilmesi için Tahran’a uygulanan yaptırımlardan muaf tutulması konusunda ABD ile görüşme halinde olduklarını açıkladı.

Ankara’da basın toplantısı düzenleyen Aksoy, ABD’nin kararının bölgesel işbirliğine ve Türkiye’nin ticari ilişkilerine zarar verdiğini savundu.

DW Türkçe’de yer alan habere göre Türkiye’nin petrol rafineri şirketi olan TÜPRAŞ’ın konuyu yakından takip ettiğini belirten Aksoy, şirketin tesislerine en uygun ürünün İran petrolü olduğunu söyledi.

Aksoy, bu konuda Türkiye’nin Gümrük ve Ticaret Bakanlığı nezdinde bir çalışma yaptığını da belirtti.

ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence’in ‘Türkiye ABD ve Rusya arasında seçim yapmalı’ sözlerine ve Washington yönetimi ile yaşanan S-400 krizine de değinen Aksoy, “ABD yönetiminin yeniden tehdit diline başvurmaya başladığını görüyoruz. Ancak bunun işlemediğini biz daha önce gördük. Ülkemize yönelik bu söylemi kabul etmemiz de mümkün değil. ABD’nin dayatmalarla sonuca ulaşamayacağını artık anlaması gerekiyor” dedi.

Türkiye’nin S-400 konusunda ABD’ye yaptığı teknik komisyon kurulması teklifi sorulan Aksoy, Washington’dan henüz bir yanıt alamadıklarını da eklendi.

ABD’nin İran yaptırımları

Türkiye ham petrol ihtiyacının büyük çoğunluğunu İran’dan sağlıyor.

Washington yönetimi 22 Nisan’da yaptığı açıklamada, İran’dan petrol ithal eden sekiz ülkeye geçen yıl tanınan ayrıcalığın uzatılmayacağını bildirmiş, petrol alımlarının 1 Mayıs itibarıyla sonlandırılmasını istemişti.



ABD ile Türkiye arasındaki S-400 krizi

S-400 hava savunma sisteminin Rusya’dan Türkiye’ye sevkiyatının önümüzdeki aylarda tamamlanması beklenirken, ABD’nin Ankara’ya yaptırımlarda bulunabileceği belirtiliyor.

ABD Başkan Yardımcısı Pence de “Türkiye’nin S-400 alımı NATO’ya çok büyük risk arz ediyor. Eğer Türkiye S-400 alımına devam ederse F-35 programından çıkarılma riskiyle karşı karşıya kalır. Türkiye mutlaka bir seçim yapmalı” açıklamasında bulunmuştu.

Ankara ise bunun halihazırda bitmiş bir anlaşma olduğu görüşünde. Son olarak Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu konuyla ilgili olarak, “İş bitti, geri adım atmayacağız” diye konuştu.