Ana SayfaGüncelAvrupa Konseyi Genel Sekreteri’nden YSK Başkanı’na “KHK’li seçilmişler” mektubu

Avrupa Konseyi Genel Sekreteri’nden YSK Başkanı’na “KHK’li seçilmişler” mektubu

HABER MERKEZİ – YSK Başkanı Sadi Güven’e yönelik bir mektup kaleme alan Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjørn Jagland, YSK’nin verdiği “KHK’li seçilmişler” kararını eleştirdi, “Demokrasinin genel ilkelerine ters düşüyor” diye belirtti.

31 Mart’ın ardından yerel seçim sonuçlarına ilişkin tartışmalar sürerken, Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) ‘KHK’li seçilmişler’ kararı ile Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) seçimlerde kazandığı birçok belediye, söz konusu ilçelerde en çok oy alan ikinci partiye, yani Adalet ve Kalkınma Partisi’ne (AKP) geçti.

Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjørn Jagland, konuya ilişin YSK Başkanı Sadi Güven’e yönelik bir mektup* kaleme aldı.

Jagland, YSK’nin ‘KHK’li seçilmişler’ için aldığı mazbata vermeme kararını eleştirerek, “Kurul’un seçilen adayların görevi devralmasına izin vermemesi hukukun üstünlüğüne dair soru işaretlerini artırıyor” dedi.

Kontra Salvo’nun Türkçeleştirdiği Jagland’ın mektubu şöyle:

“Sayın Başkan,

Avrupa Konseyi’ne, 31 Mart yerel seçimlerinde belediye başkanı olarak seçilen bir dizi adayın Kurulunuzca (Yüksek Seçim Kurulu/YSK) seçilemez ilan edildiğine dair raporlar ulaştı. Bu nedenle görevi devralamıyorlar ve seçmenlerin kendilerine tevdi ettiği görevleri yerine getiremiyorlar. Anlaşıldığına göre seçilemezlikleri, olağanüstü hâl dönemindeki kanun hükmünde kararnameyle daha önce kamu hizmetinden çıkarılmalarına dayanıyor.

Ancak anladığımıza göre bütün bu adaylar seçimlerden önce YSK de dahil olmak üzere çeşitli yetkili merciler tarafından kontrol edilip onaylanmıştır. Bu nedenle YSK’nin seçilen adayların görevi üstlenmesine izin vermemesi hukukun üstünlüğü standartlarına dair soru işaretlerini artırmaktadır.

Aynı zamanda YSK’nin seçimin galibi olarak ikinci en yüksek oy alanı kabul etmeye karar verdiğiniz de görüyoruz. Bu, demokrasinin genel ilkelerine ters düşüyor.

Hukukun kesinliği ve öngörülebilirliği seçim mevzuatı bakımından esastır. Bir demokraside böylesi mevzuatın hedefi, halkın iradesine saygı gösterilmesini, karşı gelinmemesini güvence altına almaktır.

Türkiye, Avrupa Konseyi’nin önemli bir üyesidir ve halkın iradesine saygı gösterilmesi esastır. Bu temel ilkeye uymaktaki başarısızlık, halkın demokratik kurumlara olan güvenini sarsar.”

HDP’li seçilmişlere mazbata verilmedi

HDP’li seçilmişlere mazbata verilmedi

Diyarbakır’ın Bağlar, Van’ın Edremit, Tuşba ve Çaldıran ilçeleri ile Kars’ın Digor ilçesine bağlı Dağpınar beldesi ve Erzurum’un Tekman ilçesinde, yerel seçimleri kazanan HDP’li adaylara, KHK ile kamu görevinden ihraç edildikleri gerekçesiyle mazbataları verilmedi.

YSK, mazbataların en çok oy alan ikinci adaya verilmesine hükmedince, bu altı yerin belediyeleri HDP’den AKP’ye geçti.

HDP’nin bu konuda YSK’ye yaptığı itiraz başvurusu henüz sonuçlanmadı.


*Mektubun İngilizce haline buradan ulaşabilirsiniz.
Previous post
Soğanın ardından patateste de ‘sıfır gümrük’ uygulaması uzatıldı
Next post
2018 Onur Yürüyüşü'nde gözaltına alınan altı kişiye açılan davanın ilk duruşması yarın