Ana SayfaGüncelBatman’da gözaltına alınan 23 kişi serbest bırakıldı

Batman’da gözaltına alınan 23 kişi serbest bırakıldı

HABER MERKEZİ – Açlık grevlerine destek vermek için Batman Cezaevi önünde oturma eylemi yapmak isterken polis tarafından gözaltına alınan 23 tutuklu yakını serbest bırakıldı.

Açlık grevindeki tutukluların aileleri, Batman M Tipi Kapalı Cezaevi önünde basın açıklaması ve oturma eylemi yapmak istedi.

Cezaevi önünde ve çevresinde zırhlı araçlar konuşlandıran polis, açlık grevcilerinin yakınlarının etrafını sardı.

Açıklamayı engelleyen polisin oturma eylemi yapan 23 kişiyi gözaltına aldı.

Batman İl Emniyet Müdürlüğü’ndeki ifadelerinin ardından 23 kişi sağlık kontrolü için Bölge Devlet Hastanesi’ne getirildi.

Aralarında HDP Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran, Batman Belediyesi eşbaşkanları Songül Korkmaz ve Dr. Mehmet Demir’in de olduğu kitle gözaltı aracından inen anneleri ıslık, zılgıt ve alkışlarla karşıladı. Bunun üzerine anneler tekrar araca alınarak sağlık kontrolleri hastane yerine gözaltı aracında yapıldı.

Ardından serbest bırakılmaları gereken anneler, tekrar emniyet müdürlüğüne götürülerek buradan bırakıldı.


Hak savunucuları ve hukukçular hükümetle açlık grevlerini görüştü


Ailelere polis şiddeti

Açlık grevi eylemi yapan tutukluların yakınları çeşitli eylemler yaparken, aileler sık sık polis şiddetiyle karşılaşıyor.

Kocaeli’nin Gebze ile Mardin’in Kızıltepe ilçelerinde yaşananlar bunun örnekleri.

Gebze’de 19 Nisan’daki eylemde sivil giyimli bir polis kadınları tartaklamış, polisin elindeki copla kadınları sırtlarından iteklerken “yürü yürü” diyerek bağırması kameralara yansımıştı.

20 Nisan’da da Kızıltepe’de Barış Annesi Meclisi üyesi Hevlet Öncü, açlık grevi eylemlerine dikkat çekmek isterken polis tarafından yerde sürüklenerek gözaltına alınmıştı.


Mardin’de polisin yerde sürüklediği Barış Annesi konuştu: Yaşadıklarımızın hepsi sessizlik yüzünden


Talep ne?

Leyla Güven, cezaevlerindeki tutuklular ve dünyanın farklı yerlerindeki eylemciler, İmralı Cezaevi’nde tutuklu bulunan PKK lideri Abdullah Öcalan’a dönük tecridin kaldırılmasını talep ediyor.

27 Temmuz 2011’den bu yana avukatları, 11 Eylül 2016’dan beri de ailesiyle ne yüz yüze ne de telefon yoluyla görüştürülen Öcalan’ı, 12 Ocak’ta kardeşi Mehmet Öcalan’ın ziyaret ettiği bildirilmişti.

Görüşme açlık grevleri sürerken gerçekleşmişti. Ancak tahliye edilen Güven ve diğer tutuklular “tecrit kaldırılsın” talebi ile başlattıkları eylemi “tecrit durumunun sürdüğü” gerekçesiyle devam ettiriyor.

Açlık grevcileri Öcalan’ın ailesi ve avukatları ile düzenli görüşmesini talep ediyor.

Hem Güven hem diğer birçok eylemcinin sağlık durumu kritik eşiği aşmış durumda. Ancak hükümet eylemler karşısındaki sessizliğini sürdürüyor.


Karınca, Mezopotamya Ajansı