Ana SayfaEkonomiBenzin ve motorine zam

Benzin ve motorine zam

HABER MERKEZİ – Dün gece yarısı itibariyle benzine 13, motorine ise 6 kuruş zam yapıldı.

Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası’nın (EPGİS) aktardığı bilgiye göre motorinin litre fiyatına 12 kuruş, benzinin litresine ise 20 kuruş zam geldi.

Zamlar pompa fiyatlarına dün gece yarısından itibaren yansımaya başladı.

Yapılan zamların vergi ayarlamasıyla karşılandığı “eşel mobil sistemi” tekrar devreye konuldu. Buna göre, motorin fiyatlarında yaşanan 12 kuruşluk artışın 6 kuruşu pompaya yansıtılırken, kalan 6 kuruşluk artış vergiden karşılanacak.

Böylece Ankara’da ortalama 6,37 liradan satılan motorinin litre fiyatı 6,43 lira olacak. Motorinin litresi İstanbul’da 6,33 liradan 6,39 liraya, İzmir’de ise 6,37 liradan 6,43 liraya yükselecek.

Benzin fiyatlarında ise yaşanan 20 kuruşluk artışın 13 kuruşu pompaya yansıtılırken, kalan 7 kuruşluk artış vergiden karşılanacak.

Ankara’da ortalama 6,97 liradan satılan benzinin litre fiyatı 7,10 lira olacak. Benzinin litresi İstanbul’da 6,90 liradan 7,03 liraya, İzmir’de ise 6,95 liradan 7,08 liraya yükselecek.

‘Eşel mobil sistemi’ nedir?

Son dönemde akaryakıt fiyatlarının döviz kurundaki dalgalanma nedeniyle çok sık değişimini önlemek amacıyla, akaryakıt fiyatlarındaki artışların özel tüketim vergisinden otomatik bir şekilde karşılanması suretiyle karşılanarak akaryakıtın pompa fiyatının sabit kalmasını sağlamaya yönelik bir sistemdir.

Örneğin benzin fiyatı 30 kuruş arttığında, benzindeki ÖTV 30 kuruş indirilmek suretiyle benzinin pompa fiyatı sabit tutulmaktadır.

Mayıs 2018’den itibaren artan akaryakıt fiyatları bu sistemle birçok defa pompaya yansıtılmazken, geçen yıl Kasım ayında fiyatlarda vergiden karşılanan miktarın altına inilmesiyle sistem devreden çıkarılmış ve indirimler de pompaya yansımıştı. Benzin fiyatının tekrar yükselişe geçmesiyle “eşel mobil sistemi”ne geri dönülmüş oldu.

Dağıtım firmalarının belirlediği fiyatlar, rekabet ve serbesti nedeniyle şirketler ve kentlere göre küçük değişiklikler gösteriyor.




Önceki Haber
Seçimin üzerinden 9 gün geçti: İstanbul’da yeniden oy sayımında sona doğru
Sonraki Haber
Tutuklu bir kadın elleri kelepçeli doğuma zorlandı, iyileşmeden sürgün edildi